«Τρενάκι του τρόμου» για το πετρέλαιο θέρμανσης

Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]

Μπήκε ο Σεπτέμβρης και η τιμή του πετρελαίου πήρε πάλι την ανηφόρα στις διεθνείς αγορές, υπό τον φόβο της αβεβαιότητας για την αναζωπύρωση των συγκρούσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν.

Το Brent σκαρφάλωσε σήμερα στα 92 δολάρια το βαρέλι και αν η κατάσταση κλιμακωθεί, τότε θα ξεπεράσει τα 100 δολάρια.

Ο πολύ γνωστός σε εμάς Φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης Όλι Ρεν, που είναι και υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, σε συνέντευξή του στους Financial Times προειδοποιεί ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να προετοιμαστεί για μια εκτεταμένη «σύγκρουση φθοράς» στη Μέση Ανατολή». Και αυτό σημαίνει ότι ο πληθωρισμός θα εκτοξευτεί στην Ευρωζώνη,.

Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση της 10ης Σεπτεμβρίου, με ό,τι αυτό σημαίνει για το υψηλό κόστος δανεισμού, που μετακυλίεται συνήθως σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις .

Μαύρα σύννεφα

Τα μαύρα αυτά σύννεφα απειλούν φυσικά και τη χώρα μας, ενόψει και του επερχόμενου χειμώνα.

Πόσο θα κοστίζει για παράδειγμα το πετρέλαιο θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου που θα ξεκινήσει η περίοδος διάθεσής του;
Σήμερα, φτάνει τα 1,90 ευρώ το λίτρο και με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου κίνησης να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, το ερώτημα είναι πόσο μπορεί να υποχωρήσει το πετρέλαιο θέρμανσης; Εάν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.

Για την ιστορία, πέρυσι τον Οκτώβριο, η τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης ήταν περίπου στα 1,10 ευρώ το λίτρο, αποτελώντας μια από τις χαμηλότερες τιμές εκκίνησης των τελευταίων ετών

Η τιμή αυτή μπορεί να φαντάζει πλέον μια ωραία ανάμνηση αυτή τη σεζόν, λένε παράγοντες της αγοράς.

Τι θα κάνει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα; Για να μην «παγώσουν» τα νοικοκυριά;

Αναμφίβολα, οι προσευχές στον καλό «καιρό» δεν φτάνουν για να ανακόψουν το «τρενάκι του ενεργειακού τρόμου». Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να σκεφτεί τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, αλλά κυρίως του ΦΠΑ στην τιμή του καυσίμου.

Αλλιώς, τα όποια μέτρα στήριξης που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός το Σάββατο από το βήμα της ΔΕΘ, κινδυνεύουν να χαθούν, καθώς τα νοικοκυριά θα τουρτουρίζουν. Και τα λεφτά δεν θα φτάνουν, «παλτουδιά καινούρια ν` αγοράσουν», που λέει και το τραγούδι…

Πηγή: Ναυτεμπορική και INTIME/Δημήτρης Τοσίδης

(*) Ο Μιχάλης Ψύλος είναι δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ και Διευθυντής του ειδησεογραφικού site της εφημερίδας «Ναυτεμπορική».

***

*Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ’ ανάγκη με την άποψη του Catisart.gr

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -