13.9 C
Athens
Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2025

Ελένη Στεργίου: Η τέχνη πρέπει να είναι ελεύθερη κι ας την ακολουθεί όποιος δεν του θίγονται τα όρια

Της Ειρήνης Αϊβαλιώτου

Η «Χορευτική Πανούκλα», η εκρηκτική αυτή παράσταση με τις Μπρεχτικές αναφορές, που εντυπωσίασε το κοινό με το καυστικό της χιούμορ και την ανατρεπτική της διάθεση, «ανεβάζει» ένα πρωτότυπο ελληνικό θεατρικό έργο στη σκηνή υιοθετώντας τη δημοφιλή φόρμα κι αισθητική του Σύγχρονου Μουσικού Θεάτρου. Συνδυάζοντας τον κωμικό Λόγο, την αισθαντική Ζωντανή Μουσική και το σατιρικό Τραγούδι, καυτηριάζει με πνευματώδες χιούμορ και γενναίο αυτοσαρκασμό τις παθογένειες της κοινωνίας και αναδεικνύεται σε θεατρική έκπληξη της σεζόν.

Ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Μάρκελλος στήνει μια πληθωρική παράσταση με καταιγιστικούς ρυθμούς και ειρωνική-υπαινικτική γλώσσα η οποία -με αφορμή ένα από τα μεγάλα άλυτα μυστήρια της Ιστορίας, τη μεσαιωνική Χορευτική Πανούκλα του Στρασβούργου του 1518- καυτηριάζει αλληγορικά τα κακώς κείμενα του σήμερα.

Το έργο −με επιτηδευμένη αφέλεια– μιλάει για τα όρια και τις ανεπάρκειες της ανθρώπινης φύσης, τον φόβο του Θανάτου, την αναπόφευκτη φθορά σωμάτων και ιδεολογιών, την ενστικτώδη αντίδραση του ανθρώπου στην καταπίεση, στη χειραγώγηση και στην ανέχεια, φωτίζοντας τη σύγκρουση ανάμεσα στην επιθυμία της ελευθερίας και στην αναγκαιότητα του “συνανήκειν”.

Για τη «Χορευτική Πανούκλα» μιλά στο catisart.gr η Ελένη Στεργίου, μια ηθοποιός σύγχρονης ευαισθησίας και σπάνιας ποιότητας, που τα τελευταία χρόνια μας έχει καταπλήξει με τις ερμηνείες της.

Στη «Χορευτική Πανούκλα», που αποτελεί μια παράσταση-πρόταση κι έχει τη δυναμική του ensemble, η Ελένη υποδύεται πολλούς ρόλους, ήρωες που περιφέρουν τα… πάθη τους στις σκηνές του κόσμου, που φορούν το «ρούχο της εξουσίας», απαθείς παρατηρητές αλλά και ήρωες παραμυθιών. Καθώς, όπως επισημαίνει, «δεν υπάρχει πιο ωραίο πράγμα από τα παραμύθια. Με αυτά κοιμούνται τα παιδιά και ξυπνάνε καλύτεροι άνθρωποι».

Από την πλευρά μου αυτό που έχω να πω είναι πως αξίζει να δούμε αυτή την παράσταση και οφείλουμε να τη δούμε γιατί η «Χορευτική Πανούκλα» είναι εκεί και πάντα θα μας ακολουθεί.

Η «Χορευτική Πανούκλα» είναι μια νέα δουλειά, μια νέα συνάντηση με το κοινό, για σένα και τον Κωνσταντίνο Μάρκελλο. Τι έκπληξη μάς επιφυλάσσετε αυτή τη φορά;

*Η Χορευτική Πανούκλα ως ιστορικό γεγονός στάθηκε η αφορμή να γραφτεί ένα καινούργιο θεατρικό έργο, μία αλληγορία που, αναπόφευκτα, θίγει τα κακώς κείμενα της εποχής μας με χιούμορ και «ελαφριά διάθεση» και που οδήγησε σε μια παράσταση «παρτιτούρα» στα όρια του μιούζικαλ, με πρόζα, με ζωντανή μουσική και τραγούδι, με γρήγορους ρυθμούς και συντονισμό ακριβείας από τον θίασο.

Ποια ιδέα υπήρξε το έναυσμα για τη «Χορευτική Πανούκλα»; Η πανδημία έδωσε μια έμπνευση για τη συγγραφή του έργου;

*Το έναυσμα ήταν ένα δημοσίευμα στη «Μηχανή του Χρόνου» που είδε ο Κωνσταντίνος (σ.σ. Κωνσταντίνος Μάρκελλος) τυχαία στο ίντερνετ, πολύ πριν ξεσπάσει η πανδημία, και που έγραφε για το φαινόμενο Χορευτική Πανούκλα! Πρόκειται για ένα αληθινό γεγονός που συνέβη στο Στρασβούργο τον Μεσαίωνα όταν εκατοντάδες άνθρωποι της τρίτης τάξης άρχισαν να χορεύουν για εβδομάδες ασταμάτητα και χωρίς σπουδαίο λόγο (κατά τις αρχές και τους ιστορικούς). Πέθαιναν από την εξάντληση, από πείνα, αφυδάτωση, εμφράγματα… Το φαινόμενο υποχώρησε όσο άξαφνα εμφανίστηκε, δεν εξηγήθηκε ποτέ επαρκώς και παραμένει ένα άλυτο μυστήριο της Ιστορίας. Μέσα στην πανδημία, το ιστορικό γεγονός άρχισε να γεννάει αναλογίες με το σήμερα. Ή και το αντίστροφο. Η βασική ιδέα πίσω από τη δημιουργία του έργου είναι ότι, ανά τους αιώνες, η εξουσία χρησιμοποιεί ευφάνταστες μεθόδους για να ελέγξει και να επιβληθεί στο άτομο, ενώ εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία «παρέκκλισης» για να στιγματίσει, να περιθωριοποιήσει και να επιβάλλει κανόνες.

Ποιος είναι ο ρόλος που υποδύεσαι και τι έχεις να πεις γι’ αυτόν;

*Στην παράσταση όλοι οι ηθοποιοί κάνουμε πολλούς ρόλους. Υπάρχει η δυναμική του ensemble. Η αρχική σύμβαση είναι ότι οι άνθρωποι που θα δείτε επί σκηνής είναι οι Χορευτές του Στρασβούργου που ζουν αιώνες τώρα και περιφέρουν τα… πάθη τους στις σκηνές του κόσμου. Μέσα από την αφήγηση της δικής τους ιστορίας, ξεπηδούν όλοι οι ρόλοι, και κυρίως αυτοί που φορούν το «ρούχο της εξουσίας». Εγώ ξεκινάω ως ο Ασθενής 6, και γίνομαι Ένας Άνθρωπος, ο Καμουφλαρισμένος, ο Αρχίατρος, ο Σωτήρας Γιατρός που έρχεται από το εξωτερικό και ο Νομοθέτης Νονεκρί.

Ποια είναι τα όρια της Τέχνης, κατά τη γνώμη σου; Μέχρι τι αντέχει να βλέπει ο θεατής επί σκηνής; Μέχρι τι μπορούμε να δείχνουμε επί σκηνής;

*Δεν ξέρω τι αντέχει ο καθένας να βλέπει ή να παρουσιάζει πάνω σε μια σκηνή, αυτό είναι πολύ προσωπικό και σίγουρα δεν μπορεί να είναι αντικειμενικό. Προσωπικά και καλλιτεχνικά, θα πω πως αν με αφορά ως άνθρωπο, ως πολίτη, ως κοινωνικό ον αυτό που επιλέγω να φέρω πάνω στη σκηνή και αν το επικοινωνήσω με όλο μου το είναι, όσο κι αν πηγαίνει κόντρα σε αισθητικά ή ιδεολογικά όρια και αγκυλώσεις ορισμένων, σίγουρα θα βρει να επηρεάσει κάποιους άλλους ανθρώπους με τους οποίους μπορεί να μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες και τους ίδιους φόβους. Μου είναι αδύνατο να σκέφτομαι όταν κάνω πρόβα αν ξεπερνάω το όριο κάποιου και δεν μπορείς να «πηγαίνεις» σε όλον τον κόσμο ή να ελέγχεσαι συνέχεια μήπως παρεξηγηθεί κάποιος. Η τέχνη πρέπει να είναι ελεύθερη κι ας την ακολουθεί όποιος δεν του θίγονται τα όρια. Τα όρια του καθενός μας αναπόφευκτα δημιουργούν μία αισθητική. Καλή, κακή ποιος το κρίνει;

Ζούμε σε μια μεταιχμιακή εποχή. Το θέατρο μπορεί να παίξει έναν ρόλο σε αυτούς τους γεμάτους από αστάθμητους παράγοντες κι ανασφάλεια καιρούς;

*Ναι το θέατρο υπενθυμίζει στη ζωή τις ατέλειές της και συμφιλιώνει τον άνθρωπο με τους φόβους του, με τον θάνατο. Του καλμάρει την ψυχή. Δεν υπάρχει πιο ωραίο πράγμα από τα παραμύθια. Με αυτά κοιμούνται τα παιδιά και ξυπνάνε καλύτεροι άνθρωποι.

Τι σε εξοργίζει περισσότερο αυτή την εποχή;

*Το ότι δεν εξοργίζομαι. Λυπάμαι με την απάθειά μας. Και τη δική μου. Έχουμε συνηθίσει σε όλα τα άθλια που συμβαίνουν γύρω μας κι έχουμε γίνει απλοί παρατηρητές.

Ευχαριστώ πολύ, Ελένη!

∗Κι εγώ ευχαριστώ!

Διαβάστε επίσης:

Η Χορευτική Πανούκλα (Dancing Plague) του Κωνσταντίνου Μάρκελλου παρατείνεται – Δείτε το νέο trailer

 

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -