17.3 C
Athens
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δολοφονούν τα αδέσποτα με εισπνεόμενη φόλα;

Αν δείτε τον δικό σας σκύλο ή κάποιον αδέσποτο με τρέμουλο, αστάθεια στο περπάτημα και έλλειψη διάθεσης πρέπει άμεσα να τον μεταφέρετε στον πλησιέστερο κτηνίατρο.

Διότι μπορεί ο σκύλος σας να έχει μυρίσει εισπνεόμενη φόλα.

Φυσικά υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι ισχυρίζονται ότι ΑΝ υπήρχε εισπνεόμενη φόλα τότε θα θρηνούσαμε εκατοντάδες θύματα μεταξύ των αδέσποτων αλλά και μεταξύ των ανθρώπων.
Μην τους ακούσετε αλλά να κάνετε το καλύτερο για το ζωάκι σας.

Κυρίως να αποφεύγετε σημεία όπου υπάρχει πλούσια βλάστηση και δεν βλέπετε τι μυρίζει ο σκυλάκος σας.
Επίσης πρέπει να τον μάθετε να μην τρώει τίποτα από το έδαφος. Για να μην ακυρώνουμε την ουσία της βόλτας του, θα πρέπει να τον επιβλέπουμε.

Οι εισπνεόμενες φόλες είναι μια νέα αλλά αυξανόμενη πρακτική.

Αν όμως έχει καταπιεί φόλα τότε θα ακολουθήσουν: Σπασμοί των μυών, σιελόρροια, αφροί από το στόμα, διάρροια και συστολή της κόρης του ματιού.

***

Όπως είπαμε το πρώτο που πρέπει να κάνουμε αν διαπιστώσουμε αυτά τα συμπτώματα είναι να τρέξουμε το γρηγορότερο σε έναν κτηνίατρο. Σε περίπτωση που η μεταφορά του στον γιατρό καθυστερήσει, μπορείτε να του χορηγήσετε εμετικό σιρόπι ώστε να αποβάλει μέρος της ουσίας από το στομάχι.

– Αν ο σκύλος μας έχει τις αισθήσεις του, να του δώσουμε άμεσα Fintalon εμετικό, σε ενέσιμη μορφή, ανάλογα με το βάρος του. Το εμετικό πρέπει να το έχουμε πάντα μαζί μας διότι προκαλεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα εμετό.

***

Προσοχή! Μην προσπαθήσετε να προκαλέσετε εμετό εάν ο σκύλος ΔΕΝ διατηρεί τις αισθήσεις του.

***

Εάν δεν έχουμε εμετικό τότε να δώσουμε στον σκυλάκο μας λίγο χλιαρό νερό αραιωμένο με αλάτι ή χλιαρό νερό αραιωμένο με μουστάρδα. Η χρήση νερού δεν φέρνει γρήγορα αποτελέσματα, όμως βοηθάει το ζωάκι μας να ηρεμήσει.

-Μετά τον εμετό πρέπει να δώσουμε το αντίδοτο που είναι Ατροπίνη για φόλες, σε ενέσιμη μορφή και δοσολογία ανάλογη με το βάρος του ζώου. Η χορήγηση πρέπει να γίνει υποδόρια κάτω από το δέρμα, ενδομυϊκά (μπούτι – πόδι ζώου) ή ενδοφλέβια.

-Αν έχει καταπιεί ποντικοφάρμακο θα έχει το ζωάκι μας αιμορραγικά επεισόδια (όχι άμεσα ορατά). Τότε πρέπει να του δώσουμε βιταμίνη και αφού του έχουμε προκαλέσει πρώτα εμετό, με τους παραπάνω τρόπους.

***

Εισπνεόμενη φόλα ονομάζουμε το αέριο δηλητήριο που έχει εξατμιστεί από υγρό φυτοφάρμακο ή τη σκόνη-φυτοφαρμάκου, που εισέρχεται στον οργανισμό ενός ζώου μέσω της αναπνοής. Ακόμα και η ελάχιστη ποσότητα μπορεί να σκοτώσει έναν σκύλο σε λίγα λεπτά.

Οι ειδικοί λένε ότι η περίπτωση να εισέλθει στον οργανισμό του ζώου αέριο δηλητήριο -που έχει εξατμιστεί από υγρό φυτοφάρμακο- μέσω της αναπνοής είναι σπάνιο φαινόμενο. Λένε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες -θερμοκρασίες- που μπορούν να εξατμίσουν ικανή ποσότητα φυτοφαρμάκου για να δηλητηριάσει το ζώο.

***

Όμως είναι τελείως διαφορετική περίπτωση να προσβληθεί ο σκύλος από σκόνη-φυτοφαρμάκου που θα εισπνεύσει από το έδαφος. Αυτό είναι πολύ πιθανό. Θα πρέπει φυσικά η ποσότητα της εισπνεόμενης σκόνης να είναι τέτοια που να μπορεί να δηλητηριάσει τον σκύλο.

Οι εισπνεόμενες φόλες είναι «ύπουλες» γιατί δεν είναι κάτι που μπορούμε εύκολα να διακρίνουμε, ακόμη και την ημέρα.
Οι περισσότερες φόλες είναι οργανοφωσφορικά φυτοφάρμακα που η εισαγωγή τους έχει απαγορευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μπορεί να προκαλέσουν άμεσο θάνατο ακόμη και στον άνθρωπο.

 

 

Να σημειωθεί πως ένας οργανισμός μπορεί να προσβληθεί από το δηλητήριο ακόμη και αν έρθει σε επαφή με το δέρμα.
Σε αυτή την περίπτωση τα συμπτώματα μπορούν να καθυστερήσουν έως και 12 ώρες.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -