15.7 C
Athens
Σάββατο 26 Απριλίου 2025

Τα αίτια της μεγάλης πτώσης των βαθμών στις Εισαγωγικές και η τεράστια σπατάλη φόρων

Γράφει ο Δρ. Κίμων Στεριώτης

 

                                 «Τα αίτια της μεγάλης πτώσης των βαθμών στις εισαγωγικές.

                                  Τεράστια σπατάλη φόρων για μια υποβαθμισμένη Παιδεία.

                                  Αδυναμία εκσυγχρονισμού της Οικονομίας.

                                  Θα ενισχυθούν μετανάστευση “εγκεφάλων” και μεγάλη ανεργία».

 

***

Η τεράστια πτώση των βαθμών για εισαγωγή στα Πανεπιστήμια αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της αδιαφορίας του …«Πολιτικού Προσωπικού» να συμβάλει στην αναβάθμιση του Εθνικού Εκπαιδευτικού Συστήματος.

Ο Δρ. Κίμων Στεριώτης

Η Παιδεία αποτελεί τον «μεγαλύτερο πυλώνα ανάπτυξης» κάθε Κοινωνίας. Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανένα πραγματικό ενδιαφέρον για να αναβαθμισθεί η Δημόσια Παιδεία, επηρεάζοντας παράλληλα όλους τους συντελεστές μετασχηματισμού της Οικονομίας και των Επιχειρήσεων.
Ουδέποτε στα τελευταία χρόνια έχει χαραχθεί Στρατηγική Πραγματικής Αναβάθμισης της Παιδείας, σε όλα τα επίπεδα. Η Έρευνα σε επίπεδο εφαρμογών για την Οικονομία παραμένει νηπιώδης σε σύγκριση με αυτήν άλλων προηγμένων χωρών.
Πέραν αυτού δεν έχει χαραχθεί και η κατάλληλη Επικοινωνιακή Στρατηγική, για να γίνουν κατανοητά τα οφέλη από μια σχετική αλλαγή πολιτικής.

 

Τα αίτια της παταγώδους αποτυχίας…

 

Αρκετά είναι τα αίτια της παταγώδους αποτυχίας του Ελληνικού Εκπαιδευτικού Συστήματος που εξυπηρετεί «ατομικά και συντεχνιακά συμφέροντα», αλλά όχι Εθνικά.
Θα αναφέρω μερικά «αίτια»:
1) Έχουν αναπτυχθεί μικροσυμφέροντα στις Τοπικές Κοινωνίες για να λειτουργούν «εικονικά Περιφερειακά Πανεπιστήμια» με ενοικιάσεις διαμερισμάτων σε φοιτητές, καθηγητές κ.λπ.
Αυτά τα «Πανεπιστήμια» λειτουργούν και ως «φυτώρια νεποτισμού», καθώς από εκεί ξεκινούν «νεοσσοί της οικογενειοκρατίας» για να …εκκολαφθούν και μετεγκατασταθούν σε Πανεπιστήμια της Πρωτεύουσας ή Συμπρωτεύουσας.
Πίσω από την «αριστερή νομενκλατούρα» κρύβονται και βολεύονται θαυμάσια ο πολιτικαντισμός και η οικογενειοκρατία…
Με αυτή την Κεντρική Πολιτική Επιλογή, που δεν αλλάζει, υποσκάπτεται κάθε προσπάθεια Εκσυγχρονισμού της Οικονομίας και στροφής σε Νέες Τεχνολογίες. Αυτή η «νοοτροπία» τροφοδοτεί τη Μακροχρόνια Ανεργία και την κατασπατάληση φόρων σε βάρος του Λαού.
2) Έχει παγιωθεί η αντίληψη ότι «τα Πανεπιστήμια δημιουργούν ανέργους» και αρκετοί νέοι προτιμούν να επιλέγουν Πανεπιστήμια μόνον εφόσον είναι κοντά στην κατοικία τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στις ανάγκες των επιχειρήσεων να στρέφονται οι νέοι στην αναζήτηση εργασίας χωρίς επιστημονικές γνώσεις ή να προσφεύγουν στις «υπηρεσίες ιδιωτικών σχολών». Οι τελευταίες όμως παρέχουν επιμόρφωση χαμηλού επιπέδου, πολλές φορές επηρεασμένη από τον «επικοινωνιακό συρμό» (π.χ. chef, τουριστικά επαγγέλματα κ.λπ.)
3) Προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν να αναπτυχθούν εξειδικευμένες μεταπτυχιακές σπουδές – προσαρμοσμένες – αποδείχθηκαν κοστοβόρες και τορπιλίσθηκαν από το ίδιο το υπουργείο Παιδείας….
4) Λόγω μεγάλων περικοπών των αποδοχών τους, ένα ποσοστό από το εγχώριο Επιστημονικό Δυναμικό «κατέφυγε» σε ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα με πολύ μεγαλύτερες ετήσιες αποδοχές και με καλλίτερες προοπτικές ανάδειξής του.

 

Το «πακέτο» των 72 δισ. ευρώ

 

Ο Εκσυγχρονισμός απαιτεί Έρευνα και Τεχνολογία και αυτό δεν το θέλουν οι κρατικοδίαιτοι νεποτιστές και οι «διανοούμενοι τεμπέληδες»…
Το άγχος μου είναι ότι τα 72 δισ. του Ταμείου Ανάπτυξης η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να τα απορροφήσει, γιατί τα Πανεπιστήμιά μας κυριαρχούνται από «δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία», εχθρό των Καινοτομιών και της Επιχειρηματικότητας.
Η απορρόφηση των 72 δισ. προϋποθέτει Επιχειρήσεις και Ερευνητικά Κέντρα πολύ υψηλού βαθμού Τεχνικής Εξειδίκευσης (R & D) όταν η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών με τους χαμηλότερους Δείκτες. Παρά τη λειτουργία μιας …«στρατιάς Πανεπιστημίων και Σχολών» στις 13 Περιφέρειες, η Ελλάδα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των «27» με βάση τον Κοινοτικό Δείκτη Περιφερειακής Ανταγωνιστικότητας RCI.

 

Δυσάρεστες προβλέψεις

 

Με βάση τις μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενες Πολιτικές για την Ανώτατη Παιδεία και Οικονομία οι προβλέψεις δεν είναι «καθόλου αισιόδοξες»:
1) Η Ελλάδα θα έχει μια συνεχή «εκροή εγκεφάλων» (brain storming) με καθαρό όφελος για ξένες επιχειρήσεις και Οικονομίες.
2) Οι ελληνικές επιχειρήσεις που θέλουν να μπουν στις Καινοτομίες θα έχουν τρομακτικές, λόγω «στενότητας ερευνητικού δυναμικού».
3) Ο πολύ χαμηλός βαθμός Εξειδίκευσης του Ελληνικού Ανθρώπινου Δυναμικού θα συνεχισθεί και θα εντείνεται, λόγω της αδυναμίας εκσυγχρονισμού και προσαρμογής των Πανεπιστημίων προς τις ανάγκες των Ελληνικών Επιχειρήσεων.
4) Η συνεχής διόγκωση της Μακροχρόνιας Ανεργίας θα είναι άμεσο αποτέλεσμα των ανωτέρω αρνητικών εξελίξεων.

 

***

Κείμενο και φωτογραφίες από τη σελίδα του Κίμωνα Στεριώτη στο facebook.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία άρθρα

- Advertisement -