Δολοφόνος κυκλοφορεί ελεύθερος στις Μανωλάτες

 

Γράφει η Έρη Ρίτσου

Αυτή ΗΤΑΝ η Τσαπερδόνα. Ένα γλυκύτατο, παιχνιδιάρικο, μικρό γατάκι που με εμπιστοσύνη τριβόταν στα πόδια των ανθρώπων που έμπαιναν στο μαγαζί της Εμμανουέλας.
Η Εμμανουέλα τη βρήκε την Τρίτη νεκρή από φόλα, λίγα μέτρα έξω από το μαγαζί της.
Στους ΜΑNΩΛΑΤΕΣ πάω κάθε καλοκαίρι, δυο και τρεις και τέσσερις φορές, κάθε φορά που έχω φιλοξενούμενους, για να δουν την ωραία διαδρομή και να φάνε νόστιμο φαγητό, και προτείνω σε όσους έρχονται στη Σάμο να μην παραλείψουν να πάνε..
ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΠΑΤΗΣΩ! Και θα προτρέψω και όλους μου τους φίλους, γνωστούς και επισκέπτες να αποφεύγουν το χωριό αυτό, όπου κάθε λίγο και λιγάκι γίνεται η ίδια ιστορία. Κάποιος βάζει ΦΟΛΕΣ και σκοτώνει τα ζώα και όσοι γνωρίζουν, γιατί δεν γίνεται σ’ ένα τόσο μικρό χωριό να μη γνωρίζουν, ΣΙΩΠΟΥΝ. Δεν θα ξαναπατήσω λοιπόν αν δεν γίνει γνωστό ποιος κάνει αυτό το έγκλημα.
Αρχές του καλοκαιριού είχε τοιχοκολληθεί στο χωριό ανακοίνωση ξένων επισκεπτών που πρόσφεραν αμοιβή σε όποιον έδινε πληροφορίες για τον δολοφόνο των ζώων, και ανέφεραν επίσης πως στο μέλλον δεν θα ξαναεπισκεφτούν τον τόπο.
ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ αυτό που συμβαίνει και είναι ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ να γνωρίζουν και να μη μιλούν οι άνθρωποι προστατεύοντας έναν εν δυνάμει δολοφόνο των ίδιων των συγχωριανών τους, γιατί όποιος δεν σέβεται τη ζωή δεν τη σέβεται γενικά. Σήμερα είναι το γατάκι, αύριο είναι ο γείτονας που δεν τον χωνεύει.

– Το κείμενο αναρτήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2018 στο χρονολόγιο της Έρης Ρίτσου στο F/B.

Οι Μανωλάτες βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του νησιού, 25 χλμ. από την πόλη της Σάμου.

***

Η Έρη Ρίτσου είναι συγγραφέας. Γεννήθηκε το 1955 στο Βαθύ και μεγάλωσε στο Καρλόβασι της Σάμου. Κόρη της γιατρού Γαρυφαλιώς Γεωργιάδου Ρίτσου και του ποιητή Γιάννη Ρίτσου. Σπούδασε αγγλική φιλολογία. Ζει στην Αθήνα και εργάζεται στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Έχει μια κόρη, τη Λητώ, και πολλούς καλούς φίλους.