Πρόεδρος Θεατρικών Παραγωγών: «Το ξέσπασμα αυτών των γυναικών έγινε με τον κορονοϊό»

«Γνώριζα κάποιες ιστορίες. Προσπαθούσα να μη συνεργάζομαι με αυτούς τους ηθοποιούς. Από εκεί και πέρα είναι πολύ σημαντικοί καλλιτέχνες», δήλωσε ο Διονύσης Παναγιωτάκης, ο Πρόεδρος των Ελλήνων Θεατρικών Παραγωγών.

«Υπάρχουν πολλά περιστατικά που δεν ξέρουμε. Νιώθω λίγο ένοχος γιατί ήξερα και ίσως δεν είχα το θάρρος να μιλήσω», δήλωσε ο κ. Παναγιωτάκης [*], μετά το κύμα αποκαλύψεων για περιστατικά κακοποίησης στον χώρο του θεάματος.

Ο κ. Παναγιωτάκης, στην εκπομπή “Dot” την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021.

Μιλώντας στην εκπομπή «Dot» [**] την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021 για όσα έγιναν γνωστά για το χώρο του θεάτρου, ο κ. Παναγιωτάκης, δήλωσε τα εξής:

«Δεν το περίμενα αυτό που έγινε. Πάρα πολλά από αυτά που καταγγέλθηκαν τα ξέρουμε όλοι που ασχολούμαστε με αυτή τη δουλειά, εγώ είμαι από 18 χρονών παιδί, αλλά όταν δεν έχουν συμβεί σε εμάς ή σε δική μας δουλειά δεν σου αφήνει το ελεύθερο να το επικοινωνήσεις. Από εκεί και πέρα λες δεν μου πέφτει λόγος. Γνώριζα κάποιες ιστορίες. Προσπαθούσα να μη συνεργάζομαι με αυτούς τους ηθοποιούς. Από εκεί και πέρα είναι πολύ σημαντικοί καλλιτέχνες. Υπάρχει ένα όριο απέναντι στον καλλιτέχνη, το έργο που δημιουργεί και τις συνθήκες που μπορεί να δημιουργεί το έργο του. Το ξέσπασμα αυτών των γυναικών έγινε με τον κορονοϊό».

 

«Με τη δικαιολογία του καλλιτέχνη γίνονται εξωφρενικά πράγματα»

 

«Η πανδημία βοήθησε στο να σπάσει το απόστημα. Μετά από αυτή τη συνθήκη θα δημιουργηθεί μια νέα συνθήκη. Όλοι έχουμε ευθύνη. Οι παραγωγοί έχουμε ευθύνη γιατί αυτά τα πράγματα γίνονται στους χώρους μας. Επειδή είσαι δημόσιο πρόσωπο πρέπει να είσαι λίγο πιο υπεύθυνος. Δεν γίνεται να συμπεριφέρεσαι σε εργαζόμενους με τρόπο που δεν θέλεις να σου φέρονται. Εμείς οι παραγωγοί έχουμε ευθύνη να επιβάλλουμε τον πολιτισμό στους χώρους εργασίας. Με τη δικαιολογία του καλλιτέχνη γίνονται εξωφρενικά πράγματα. Δηλαδή αν δεν σε πλακώσω στο ξύλο δεν μπορώ να σκηνοθετήσω. Νιώθω μια χαρά που θα τακτοποιηθεί ο χώρος και θα γίνει κι ένας κώδικας δεοντολογίας και τον έχουμε προτείνει και εμείς να θεσπιστεί ως Ένωση Θεατρικών Παραγωγών», συνέχισε.

 

***

 

«Δεν μπορείς να ξεφτιλίζεις έναν άνθρωπο με πρόσχημα καλλιτεχνικούς σκοπούς. Δεν περίμενα αυτό το τσουνάμι. Πίστευα ότι θα αυτά θα συνέχιζαν να γίνονται. Εκεί που γινόντουσαν αυτά έχει ευθύνη και ο παραγωγός. Η επόμενη μέρα θα είναι καλύτερη για το Θέατρο. Αυτοί οι άνθρωποι θα απομονωθούν. Οφείλουμε και το ΣΕΗ και εμείς οι παραγωγοί να δώσουμε τη δύναμη στα θύματα να μιλήσουν», συμπλήρωσε ο κ. Παναγιωτάκης.

 

Πηγή: Protothema.gr

 

[*] Ο κ. Παναγιωτάκης είναι Πρόεδρος της Εταιρείας «Αθηναϊκά Θέατρα»: Αλίκη, Αποθήκη, Δημήτρης Χορν, Εμπορικό, Λαμπέτη, Μικρό Παλλάς.

[**] Dot, στον Σκάι με τη Νάνσυ Ζαμπέτογλου και τον Θανάση Αναγνωστόπουλο.