15.9 C
Athens
Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024

Ο Διογένης Καμένος άφησε ορφανά τον «Μήτσο» και το «Κατινάκι»…

Επί 35 χρόνια το πενάκι του Διογένη Καμένου έφτιαξε χιλιάδες σκίτσα, που γέμισαν την «Ελευθεροτυπία» από την ημέρα της έκδοσής της μέχρι και το 2010.

Από τότε και το πενάκι και ο Διογένης ξεκουράστηκαν… Ο ίδιος ως συνταξιούχος είχε περισσότερο χρόνο να επισκέπτεται την αγαπημένη του πατρίδα, την Κύπρο και να τακτοποιεί το αρχείο του ετοιμάζοντας με άνεση τα επόμενα βιβλία του.
Τελικά όμως από την Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019, ο Διογένης Οικονόμου άφησε ορφανά τα «παιδιά» του, τον Μήτσο και το Κατινάκι.

***

Από τότε που το φοβερό ζευγάρι του Διογένη έκανε την εμφάνισή του στην «Ελευθεροτυπία» είχε γίνει το αγαπημένο των αναγνωστών οι οποίοι πάντα το αναζητούσαν πριν αρχίσουν το διάβασμα της υπόλοιπης εφημερίδας.

Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι ο Διογένης Καμένος έκανε τα πρώτα του βήματα ως γελοιογράφος στο μηνιαίο περιοδικό του Αλέκου Φιλιππόπουλου με τον τίτλο «Ελευθεροτυπία» το οποίο κυκλοφορούσε στη διάρκεια της δικτατορίας και το οποίο είχε θέματα από τον χώρο του Τύπου.

***

Στην εφημερίδα, εκτός από το θρυλικό ζευγάρι, ο Καμένος έκανε και πολιτική γελοιογραφία, και εικονογράφηση.

***

Μετά τη συνταξιοδότησή του, ο Διογένης αποσύρθηκε εντελώς από τον χώρο. Έτσι την Παρασκευή 30 Αυγούστου έγινε γνωστό από την παρακάτω ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ ότι ο αγαπημένος γελοιογράφος «έφυγε» από τη ζωή την Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019 σε ηλικία 71 ετών.

 

 

«Ο Διογένης Καμένος γεννήθηκε το 1948 στη Λεμεσό της Κύπρου και, μετά το πέρας των γυμνασιακών του σπουδών, φοίτησε σε σχολή με αντικείμενο την ψυχολογία.

Το 1975 ξεκίνησε τη μακρόχρονη συνεργασία του με την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», στο καθημερινό αλλά και το κυριακάτικο φύλλο της, όπου άφησε το στίγμα του με τα αμιγώς πολιτικού περιεχομένου σκίτσα του. Κορυφαία στιγμή στην σταδιοδρομία του υπήρξε η χιουμοριστική στήλη «Μήτσος και Κατινάκι», το περιεχόμενο της οποίας υπήρξε πρωτοποριακό για την εποχή και κυκλοφόρησε αργότερα και σε σειρά βιβλίων.

Παράλληλα με την εργασία του στην «Ελευθεροτυπία», συνεργάστηκε και με άλλες εφημερίδες όπως με την «Εξόρμηση», την «Κυριακάτικη Πρωινή» και τη «Σατυρική» καθώς και στον περιοδικό Τύπο, σε έντυπα όπως το «Γκολ», το «Τραστ του Γέλιου», το «Mad», με ευφάνταστες και αξιοσημείωτες εικονογραφήσεις και κόμικς.

Απρίλιος 1981. Ο Διογένης Καμένος (δεύτερος δεξιά) με συναδέλφους του σε έκθεση γελοιογραφίας που είχε στεγαστεί στη Βιβλιοθήκη της Ένωσης Συντακτών.

Ο Διογένης Καμένος υπήρξε ένας εξαιρετικά ταλαντούχος επαγγελματίας αλλά και ένας ιδιαίτερα συμπαθής άνθρωπος, αγαπητός στους συναδέλφους και τους συνεργάτες του. Διακρινόταν για την αισιοδοξία του και αντιμετώπιζε τις αντιξοότητες πάντοτε με χαμόγελο, ενώ, καθ’ όλη την πορεία του, επέδειξε ήθος, αξιοπρέπεια και συναδελφική αλληλεγγύη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ – με την ανακοίνωσή του – αποχαιρετά τον εκλεκτό συνάδελφο και συλλυπείται βαθύτατα τη σύζυγο του Αγγελική και τα παιδιά του Ειρήνη και Δημήτρη για την μεγάλη απώλειά τους.

***

Για τον αποχαιρετισμό και το τελευταίο αντίο στον Διογένη Καμένο: «Ο τόπος και ο χρόνος θα γνωστοποιηθούν με νεότερη ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ».Ο γιος του Δημήτρης – επίσης γελοιογράφος – έγραψε στη σελίδα του στο facebook: «Από χθες ο δημοσιογραφικός κόσμος, οι αναγνώστες της «Ελευθεροτυπίας» και η οικογένειά μου θρηνεί την απώλεια του Διογένη Καμένου. Για το κοινό που τον παρακολουθούσε από το ξεκίνημα της «Ελευθεροτυπίας» ήταν ο δημιουργός του «Μήτσος και Κατινάκι» αλλά και ένας από τους βασικούς γελοιογράφους της εφημερίδας, που κατάφερνε να συμπυκνώνει οξυδερκείς πολιτικές αναλύσεις μέσα στα πιο λακωνικά μπαλονάκια. Ευχαριστώ από την καρδιά μου την Εφημερίδα των Συντακτών αλλά και τα υπόλοιπα Μέσα που αφιέρωσαν χώρο στο έργο του πατέρα μου. Με την ευκαιρία θα ήθελα να προσθέσω (ως απλός φαν, πάνω από όλα) ότι υπάρχει ένας τεράστιος όγκος από στριπ του «Μήτσου» που καλύπτει τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και δεν κατάφερε ποτέ να συμπεριληφθεί σε αλμπουμάκι. Είχα την τύχη να μεγαλώσω με τον «πρασινοφρουρό» Κουρέα, τον Νεοδημοκράτη Χασάπη και τα μελλοθάνατα γουρούνια του, τον Δάσκαλο, τον αναρχικό Θανάσαρο και ένα σωρό άλλους χαρακτήρες που πάντα πετύχαιναν να βγάλουν ένα ολόκληρο αστείο μέσα από τρία λιτά καρεδάκια. Όταν ήμουν μικρός μου φαινόταν σαν ένα θαύμα. Μου φαίνεται σαν ένα θαύμα και τώρα.

Αντίο πατέρα!

***

Ο Διογένης Καμένος συνέλεξε όλο το υλικό από τις περιπέτειες του Μήτσου και της Κατίνας σε έξι τόμους («Μήτσος κε Κατινάκι», «Κατινάκι το… Κατινάκι», «Κατινάκι… τηλέφωνο», «Μάνα γιατί μ’ έκανες κοντό!», «Μήτσος vs Μπαρούφου», «Κατινάκι τι θα φάμε;») που κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Ακμων (1978).

***

Ο αποχαιρετισμός του Διογένη Καμένου θα γίνει την Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου 2019, το μεσημέρι στις 12:30, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -