Της Ειρήνης Αϊβαλιώτου
Οι μελωδίες του συνδυάζουν κλασικά και μοντέρνα στοιχεία, παραπέμποντας ενίοτε σε κινηματογραφική μουσική επικών διαστάσεων.
Ο Δημήτρης Μαραμής είναι ένας συνθέτης που έχει φέρει φρέσκο αέρα στη μουσική σκηνή της χώρας. Ανένταχτος, κινείται σε μια πειραματική ζώνη, μακριά από ευκολίες. Συνεπής πάντα στις ιδέες και τις απόψεις του, αφήνει, δουλεύοντας άοκνα, βαθιά τη σφραγίδα του στον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό.
Το έργο «Δειλινό και Άγιο Φως» του Δημήτρη Μαραμή, που πρόκειται σύντομα να χαρούμε, έχει ως έμπνευση την απαράμιλλη αυτοθυσία ενός μεγάλου άντρα, του πιο διεθνή ήρωα της παλιγγενεσίας του 1821, του Μάρκου Μπότσαρη και αποτελεί το κορυφαίο δρώμενο των Μποτσάρειων, για την επέτειο των 200 χρόνων από το θάνατό του στη μάχη του Κεφαλόβρυσου στο Καρπενήσι.
Εκεί, στο Κεφαλόβρυσο Καρπενησίου, το Σάββατο 5 Αυγούστου 2023 ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής θα παρουσιάσει στα «Μποτσάρεια» το νέο του έργο «Δειλινό και Άγιο Φως».
Απαντώντας στο ερωτηματολόγιο του Catisart.gr μας μιλά για την έμπνευσή του, τη μουσική αλλά και τη μελλοντική καλλιτεχνική του πορεία.
«Έχω μετανιώσει για ευκαιρίες που άφησα να χαθούν και για πράξεις μου που συνοδεύονταν από συστολή», λέει απαντώντας στην ερώτηση αν έχει μετανιώσει για κάποια απόφασή του.
ΑΝΑΠΟΛΩ. Υπάρχει κάποια σύνδεση από τα μαθητικά σας χρόνια (δάσκαλοι, καθηγητές, συμμαθητές) μέχρι το «Δειλινό και άγιο φως»;
*Οι αξίες που μας δίδασκαν στο σχολείο. Η ιστορία, η μνήμη, τα πρότυπα των ηρώων και των ανθρώπων που αυτοθυσιάστηκαν για τις αξίες τους, είναι η μαγιά για το “Δειλινό και άγιο φως”. Είναι απαραίτητος φάρος ζωής, το να έχεις πρότυπα και ιδανικά. Το “Δειλινό και άγιο φως” είναι ένα έργο για τους νέους.
ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ. Συνθέτοντας το «Δειλινό» ανακαλύψατε κάτι που δεν το είχατε συναντήσει άλλη φορά στη ζωή σας;
*Στο “Δειλινό και Άγιο Φως”, θεωρώ πως η καρδιά του πολιτισμού χτυπάει δυνατά στο καλλιτεχνικό πάντρεμα που θα γίνει με τους πολύ υψηλού επιπέδου επαγγελματίες μουσικούς όπως ο Θοδωρής Βουτσικάκης, οι Μelosbrass, ο Βασίλης Παναγιώτοπουλος και φυσικά ο εξαιρετικός ηθοποιός Λεωνίδας Κακούρης με τους εθελοντές ντόπιους, φίλους Καρπενησιώτες που θα συμμετέχουν στο δρώμενο. Αυτό για εμένα είναι πολιτισμός. Που άνθρωποι απλοί, επαγγελματίες σε εργασίες του τόπου τους, θα εμπλακούν μέσα στην τέχνη με στόχο την έκφραση για ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός κι έναν παγκόσμιας εμβέλειας Έλληνα ήρωα. Έτσι όχι απλά η τέχνη έρχεται κοντά στους ανθρώπους και στην τοπική κοινωνία, αλλά η ίδια η τοπική κοινωνία εισβάλλει στην τέχνη δημιουργικά. Αυτό είναι ουσιαστικός πολιτισμός για εμένα.
ΑΝΑΘΕΩΡΩ. Έχετε μετανιώσει για κάποιες αποφάσεις σας;
*Είναι φυσιολογικό να κάνω λάθη και να μετανιώνω για αποφάσεις μου. Όχι βέβαια για αποφάσεις ζωής, όπως για παράδειγμα το γεγονός πως έχω τολμήσει όχι απλά να δημιουργώ, να συνθέτω, αλλά να ζω κιόλας από αυτό. Το οποίο είναι εξαιρετικά τολμηρό αλλά και κινητήρια δύναμη. Έχω μετανιώσει για ευκαιρίες που άφησα να χαθούν και για πράξεις μου που συνοδεύονταν από συστολή.
ΑΝΑΜΕΝΩ. Υπάρχει κάτι που το περιμένετε με μεγάλη προσμονή με αφορμή το «Δειλινό και Άγιο Φως»;
*Έχω μεγάλη αγωνία γιατί καταπιάνομαι με κάτι το οποίο η τοπική κοινωνία το έχει ως “ιερό και όσιο” για την παράδοσή της. Εγώ όμως, πρέπει με σεβασμό σε αυτό να το εξελίξω, να το πάω πέντε βήματα παραπέρα σε θέμα αισθητικής, ποιητικότητας κι εκτέλεσης. Οπότε περιμένω με αγωνία το αποτέλεσμα. Αυτό που προσδοκώ είναι να κάνει τη διαφορά σε σχέση με ό,τι έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια αλλά και με δράσεις αντίστοιχης θεματολογίας.
ΑΝΑΤΡΕΠΩ. Το «Δειλινό» είναι ή όχι μια ανατροπή στη μέχρι τώρα καλλιτεχνική σας πορεία / δημιουργία;
*Δεν θεωρώ πως είναι ανατροπή. Αλλά είναι άλλη μία πρόκληση για δύο λόγους. Ο ένας λόγος είναι πως καταπιάνομαι με ιστορικό θέμα, και τα ιστορικά θέματα κρύβουν κινδύνους. Ο άλλος λόγος είναι πως θα συνεργαστώ με εθελοντές, απλούς ανθρώπους που θα πρέπει να τους εμπνεύσω το καλλιτεχνικό μου όραμα.
ΑΝΑΖΗΤΩ. Μετά το «Δειλινό» ποιο είναι το επόμενο σχέδιό σας;
*Μετά το “Δειλινό” θα ασχοληθώ με δύο έργα για το εξωτερικό και τα οποία δεν θα έχουν να κάνουν με το λόγο και το τραγούδι. Θα είναι ορχηστρικά έργα.
ΑΝΑΝΕΩΝΟΜΑΙ. Ύστερα από αυτό το πνευματικό – δημιουργικό ταξίδι στην εποχή του Μπότσαρη τι είναι αυτό που θα σας ανανεώσει μετά την πρεμιέρα;
*Η επιβεβαίωση πως είναι απαραίτητη η θυσία και η υπέρβαση ώστε να γεννιέται φως.
ΔΗΜΗΤΡΗ, σε ευχαριστούμε γι’ αυτή την επικοινωνία.
*Κι εγώ ευχαριστώ το Catisart για τη φιλοξενία
***
Σχετικά θέματα:
Ο Δημήτρης Μαραμής φέρνει στο Καρπενήσι «Δειλινό και Άγιο Φως» για τα Μποτσάρεια 2023
Ήμασταν στη γενική δοκιμή των “Στοιχειωμένων”. Βαθύς διαλογισμός ευλαβικών καλλιτεχνών
Δημήτρης Μαραμής. «Στοιχειωμένοι» ήχοι με πνοή…
Δημήτρης Μαραμής, χείμαρρος μουσικής