26.3 C
Athens
Τετάρτη 18 Μαΐου 2022
 

«Το Βήμα» – που ίδρυσε ο Δημήτρης Λαμπράκης – γιορτάζει τα 100 του χρόνια…

Το 1922 ο Δημήτρης Λαμπράκης ίδρυσε με πολιτικούς παράγοντες του βενιζελικού χώρου (Καραπάνος, Ρούσσος, Διομήδης, Τσουδερός, Εξηντάρης, Ρέντης) και με την οικονομική συνδρομή του επιχειρηματία Πρόδρομου Μποδοσάκη – Αθανασιάδη, την εφημερίδα «Ελεύθερον Βήμα», της οποίας το πρώτο φύλλο κυκλοφόρησε στις 6 Φεβρουαρίου.
Ο Λαμπράκης υπήρξε από την αρχή η ψυχή της εφημερίδας και από το Νοέμβριο του 1923 έμεινε και τυπικά ο μόνος ιδιοκτήτης και εκδότης. Το «Ελεύθερον Βήμα» με την πάροδο του χρόνου έγινε το κύριο όργανο των Φιλελευθέρων και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.
Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Θεόδωρου Πάγκαλου ήλθε σε σύγκρουση μαζί του και διώχθηκε.
Κατά τα γεγονότα του Μαρτίου του 1935, που ακολούθησαν το κίνημα Πλαστήρα, διώχθηκε εκ νέου. Μετά την επανέκδοση του «Ελευθέρου Βήματος» το Μάιο του 1935, υπέδειξε με την αρθρογραφία του στον Ελευθέριο Βενιζέλο να αποχωρήσει της πολιτικής.
Ο Δημήτριος Λαμπράκης συνέδεσε το όνομά του και με άλλες εκδόσεις εντύπων. Στις 11 Απριλίου 1926 κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Οικονομικός Ταχυδρόμος», με σκοπό «να επικρατήσουν εις τον τόπον μας υγιείς δημοσιονομικαί και οικονομικαί αρχαί».

Στις 28 Μαΐου 1931 εξέδωσε την εφημερίδα «Αθηναϊκά Νέα» και στις 29 Μαΐου 1932 την εφημερίδα «Η Φωνή του Λαού», η οποία διέκοψε την κυκλοφορία της δύο χρόνια αργότερα.
Με την έναρξη της γερμανικής κατοχής, ο Λαμπράκης εκχώρησε τους τίτλους των εντύπων του στους εργαζομένους και ο ίδιος αναχώρησε στη Μέση Ανατολή. Μετά την απελευθέρωση επανεξέδωσε τις δύο εφημερίδες του με τους σημερινούς τους τίτλους, «Το Βήμα» και «Τα Νέα», ενώ από το 1954 μετέτρεψε τον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» σε εβδομαδιαίο περιοδικό.

***

Δημοσιογράφος και εκδότης, από τους σημαντικότερους παράγοντες της ελληνικής δημοσιογραφίας, ο Δημήτρης Λαμπράκης υπήρξε ιδρυτής του δημοσιογραφικού οργανισμού, που είναι γνωστός και ως «Συγκρότημα Λαμπράκη».
Γεννήθηκε στο Βάμο Χανίων το 1887 και έφυγε από τη ζωή στην Αθήνα στις 12 Αυγούστου 1957, σε ηλικία 70 ετών. Από τον Σεπτέμβριο του 1926 ήταν νυμφευμένος με την Έλζα Τσαουσοπούλου (1908-2012), με την οποία απέκτησε τρία παιδιά, τη Λένα, την Άννα και τον Χρήστο (1934-2009), ο οποίος ανέλαβε τη διεύθυνση του εκδοτικού συγκροτήματος μετά το θάνατο του πατέρα του.

Πηγή: www.sansimera.gr

***

«Το Βήμα: 100 χρόνια γράφουμε ιστορία»

Για την ιστορική εφημερίδα και τη διαδρομή της από το 1922 μέχρι σήμερα ανοίγει τις πύλες της στο κοινό η έκθεση με τον τίτλο «ΤΟ ΒΗΜΑ: 100 χρόνια γράφουμε Ιστορία», στο «Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή» στο Παγκράτι.
Ο επισκέπτης θα ταξιδέψει στον χρόνο σε στιγμές-ορόσημα που άλλαξαν τον ρου της Ιστορίας: Από το δραματικό πρωτοσέλιδο της Μικρασιατικής Καταστροφής μέχρι το ιστορικό πρωτοσέλιδο της 28ης Οκτωβρίου του 1940 με την κήρυξη του πολέμου Ελλάδας – Ιταλίας.
Ακόμα, θα δούμε το πρωτοσέλιδο της 16ης Νοεμβρίου του 1973, μία μέρα δηλαδή πριν το τανκ εισβάλει στο Πολυτεχνείο, αλλά και εκείνο του Αυγούστου του 2004, για την πανηγυρική έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.
Μέσα από ψηφιακές προβολές παρουσιάζεται η πορεία του ελληνικού Τύπου, από τη λινοτυπία και το μελάνι ως τα πρώτα βήματα στο Διαδίκτυο και τη διαρκώς εξελισσόμενη ψηφιακή δημοσιογραφία.

***

«Η έκθεση χωρίζεται σε πέντε ενότητες, όπου η κάθε μία περιλαμβάνει δύο δεκαετίες» αναφέρουν. Ο επισκέπτης λοιπόν περιτρέχοντας την έκθεση αλλάζει και εποχές, ενώ του παρέχεται η δυνατότητα να διεισδύει όχι µόνο στη µορφή, αλλά και στο εσωτερικό ενός ζωντανού οργανισµού όπως είναι µια εφηµερίδα.
Σημειώνεται ότι εκτός από το αρχειακό υλικό των πρωτότυπων εφημερίδων, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στην έκθεση μέσα από γελοιογραφίες, διαφημίσεις, φωτογραφίες εποχής, αντικείμενα αλλά και οπτικοακουστικό υλικό.
Παράλληλα µε την παρουσίαση της έντυπης εφηµερίδας, παρουσιάζονται και όλες οι τεχνολογικές εξελίξεις μέχρι και σήμερα, δείχνοντας ότι η έκθεση αφηγείται κάτι που συνεχίζει να εξελίσσεται και να προχωρεί µε σταθερό βηµατισµό στο μέλλον.
Γιατί αυτή είναι η ευχή όλων των ανθρώπων του «Βήματος», από τον εκδότη του Βαγγέλη Μαρινάκη και τη διευθυντική ομάδα μέχρι τον τελευταίο συμμέτοχο τηs εκδοτικής προσπάθειας: να συνεχίσει «Το Βήμα» την πορεία του στον χρόνο, πάντα ανεξάρτητο και αδέσμευτο, καταγράφοντας τις μεγάλες στιγμές της Ιστορίας, δίπλα στον πολίτη.

Πηγή: www.tovima.gr

***

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Στο «Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή»
Διεύθυνση: Ερατοσθένους 13, Αθήνα
Τηλέφωνο: 2107547000
Διάρκεια έκθεσης: Τρίτη 10 έως Κυριακή 29 Μαΐου 2022
Ημέρες και ώρες επισκέψεων: Τετάρτη – Κυριακή 10.00-18.00, Παρασκευή 10.00-20.00
Τρίτη 10 Μαΐου 10.00-18.00
Επιμέλεια Ιστορικού Αρχείου: Γιάννης Θ. Διαμαντής
Σχεδιασμός Έκθεσης: Μικρή Άρκτος – Βιβή Γερολυμάτου, Ανδρέας Γεωργιάδης
Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη
Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
694ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Cat Is Art