30.4 C
Athens
Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

«Το Βήμα», ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο Σταύρος Νιάρχος, ο Κάρολος Κουν και το Ίδρυμα Φορντ

Η εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» κάνει ένα αφιέρωμα στον Αριστοτέλη Ωνάση και στον Σταύρο Νιάρχο με δύο πολυτελείς εκδόσεις, ξεκινώντας από την Κυριακή 13 Αυγούστου 2023.

Του Παναγιώτη Μήλα

Μια εξαιρετική κίνηση από την εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» η οποία κάνει ένα αφιέρωμα στον Αριστοτέλη Ωνάση και στον Σταύρο Νιάρχο με δύο πολυτελείς εκδόσεις.

Λέω πως είναι εξαιρετική κίνηση επειδή το αφιέρωμα αφορά τους δύο κορυφαίους Έλληνες επιχειρηματίες οι οποίοι στηρίζουν τον Πολιτισμό και τους ανθρώπους του με τη «Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση» και με το «Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος». Είναι ευκαιρία λοιπόν να τους γνωρίσουμε καλύτερα.

Βέβαια από τότε που ο Ωνάσης και ο Νιάρχος με τα Ιδρύματά τους άνοιξαν τα φτερά τους για να προστατεύσουν κάθε πολιτιστική δραστηριότητα, όλα άλλαξαν. Αυτό είναι γεγονός που δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς.

Δεν υπάρχει ένας τομέας του πολιτισμού που να μη βρήκε φιλόξενη στέγη σε αυτά τα δύο Ιδρύματα.

***

Θυμίζουμε ότι όσα είχε σκεφθεί και δεν πρόλαβε να κάνει ο ίδιος ο Νιάρχος για την Ελλάδα, τα πραγματοποιεί σήμερα το «Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος», που συνεστήθη με τη διαθήκη του.

Δραστηριοποιείται με την παροχή δωρεών στους τομείς της παιδείας, της κοινωνικής πρόνοιας, της υγείας, των τεχνών και του πολιτισμού. Ήδη η Εθνική Λυρική Σκηνή και η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος βρήκαν νέα στέγη στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, στο τέρμα της Λεωφόρου Ανδρέα Συγγρού. Επίσης η αποπεράτωση της επέκτασης της Εθνικής Πινακοθήκης ολοκληρώθηκε με δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ.

Φυσικά όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα εμείς οι Έλληνες αντιγράφουμε με λάθος τρόπο κάθε τι το επιτυχημένο στο εξωτερικό. Έτσι επειδή μάς άρεσε το ΜoΜΑ – το παγκοσμίως γνωστό μουσείο στη Νέα Υόρκη – θελήσαμε να το μεταφέρουμε και στα δικά μας “νερά” με το κακόηχο και …κάκοσμο SNF.

Τη στιγμή που υπάρχει το κορυφαίο και βαρύ όνομα ΝΙΑΡΧΟΣ ή NIARCHOS εμείς τη μοναδική προσφορά του σε χίλιους τομείς και κυρίως στο Πολιτισμό επιλέξαμε να την κρύψουμε πίσω από τα δυσπρόφερτα σύμφωνα SNF και SNFCC. Τουλάχιστον οι Αμερικανοί στα 4 γράμματα έχουν δύο φωνήεντα: MoMA. Ενώ εμείς, λες και ντρεπόμαστε, εξαφανίσαμε το ΝΙΑΡΧΟΣ κάτω από το χαλάκι με τα πέντε σύμφωνα SNFCC…

***

Από την άλλη πλευρά, στην αρχή της Λεωφόρου Ανδρέα Συγγρού, δραστηριοποιείται η «Στέγη» του Ιδρύματος Ωνάση. Θυμίζουμε ότι το «Ίδρυμα Ωνάση» (επισήμως: Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης) συστάθηκε τον Δεκέμβριο του 1975 σύμφωνα με την επιθυμία του Αριστοτέλη Ωνάση και δόθηκε το όνομα του γιου του, Αλέξανδρου Ωνάση.

***

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι – σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει σήμερα – στη δεκαετία του ’60 και ’70 τα πράγματα ήταν πολύ σκληρά σε παρόμοια περίπτωση.
Αναφέρομαι στις χορηγίες του Ιδρύματος Φορντ, τότε που εκατοντάδες ήταν οι ελληνικοί οργανισμοί / εταιρείες, καθώς και οι μεμονωμένοι επιστήμονες και καλλιτέχνες που έλαβαν χρηματικές χορηγίες από το συγκεκριμένο Ίδρυμα.
Μουσικοί/μουσικολόγοι, καλλιτέχνες εικαστικών και γραφικών τεχνών, χορογράφοι/χορευτές, αρχαιολόγοι, λογοτέχνες, θεατρικοί συγγραφείς, μεταφραστές, κινηματογραφιστές, κλασικοί και νεοελληνιστές φιλόλογοι, κοινωνικοί ανθρωπολόγοι, φιλόσοφοι, βυζαντινολόγοι, ιστορικοί, αρχιτέκτονες, κοινωνιολόγοι, οικονομολόγοι, παιδαγωγοί, ιστορικοί τέχνης, ήταν στις λίστες εκείνων που πήραν χορηγίες από το Ίδρυμα Φορντ.
Ανάμεσά τους και το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν το οποίο από το 1968 μέχρι και το 1976 ήταν μεταξύ εκείνων που ενισχύθηκαν.
Ποταμοί μελάνης χύθηκαν. Τον κορυφαίο θεατράνθρωπο τον κρέμασαν στα μανταλάκια επειδή πήρε χορηγία κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Δεν ήταν ο μόνος. Όλα τα ονόματα [από το 1958 έως και το 1974] υπάρχουν στην εφημερίδα «Καθημερινή» της 4ης Ιουνίου 1975. Ο πόλεμος μεταξύ εκείνων που πήραν και εκείνων που δεν πήραν συνεχίστηκε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2000.

Ευτυχώς τώρα έχει εκλείψει εκείνος ο φανατισμός.

Γι’ αυτό αξίζει να διαβάσουμε τις εκδόσεις – αφιέρωμα για τον Νιάρχο και τον Ωνάση από το «Βήμα της Κυριακής», στις 13 και στις 20 Αυγούστου 2023…

***

CATISART: ΣΥΝΤΟΜΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΝΙΑΡΧΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΩΝΑΣΗ

Ο Σταύρος Νιάρχος, το άρωμα Σανέλ Νο 5 και η μεγαλειώδης προσφορά του στον Πολιτισμό

Αριστοτέλης Ωνάσης. Προσφέρει «Στέγη» στον Πολιτισμό και στους καλλιτέχνες

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -