24.8 C
Athens
Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022
 

Άγγελος Φραγκάκης, Δήμαρχος Χάλκης: Πάντα αναζητούμε την καλή πλευρά του νομίσματος

Των Ειρήνης Αϊβαλιώτου – Παναγιώτη Μήλα

Η επαγγελματική αποκατάσταση ήταν πάντα ο βασικός στόχος των γονιών για τα παιδιά τους. Όμως και τα παιδιά πολλές φορές προσανατολίζονταν σε τομείς που θα τους εξασφάλιζαν κοινωνική αποδοχή, μακρά χρονική διάρκεια και ορισμένες φορές λιγότερο κόπο από άλλες επιλογές.

Με μια λέξη το «Δημόσιο» ήταν και …είναι αυτό που καλύπτει σε μεγάλο βαθμό πολλά από όσα αναζητά ένας νέος όταν σχεδιάζει τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα.

Ο Άγγελος Φραγκάκης με μόχθο και επιμονή πέτυχε αυτό τον στόχο για να δώσει χαρά και στον ίδιο και στην οικογένειά του.

Όμως η σιγουριά της μπουνάτσας που του άναβε πράσινο φως για να ανοιχτεί στο πέλαγος ήταν κάτι που τελικά τον κούραζε.
Αναθρεμμένος με τις συνήθειες του θαλασσοδαρμένου πατέρα του, προτιμούσε τις φουρτούνες, αναζητούσε τα μεγάλα κύματα και ήθελε κρατώντας το τιμόνι με τα στιβαρά του χέρια να οδηγεί το σκάφος με ασφάλεια σε απάνεμο λιμάνι.
Άφησε λοιπόν τη σιγουριά του «Δημοσίου» στην Αθήνα, επέλεξε να ρισκάρει και αποφάσισε να κολυμπήσει στα βαθιά νερά της γενέτειράς του…

Διεκδίκησε τη θέση του πρώτου πολίτη της Χάλκης και την κατέκτησε…

Από τότε ξεκίνησε να δημιουργεί και να προσφέρει. Με κύριο όπλο την ενότητα και τη συνεργασία ο Άγγελος Φραγκάκης έγινε ο καλός άγγελος του νησιού του και κατάφερε, σε δύσκολους καιρούς, να φέρει το χαμόγελο στα χείλη των συντοπιτών του.

Όταν έφτασε στο Catisart η ενημέρωση για το «1ο Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης – Δημήτρης Κρεμαστινός» μάς έκανε εντύπωση το πλούσιο πρόγραμμα και τα κορυφαία ονόματα των καλλιτεχνών που συμμετείχαν σ’ αυτό το ενδιαφέρον εγχείρημα.

Έτσι το μόνο που έπρεπε να κάνουμε ήταν να αναζητήσουμε τον τολμηρό εμπνευστή του Φεστιβάλ: Τον κύριο Άγγελο Φραγκάκη.
Η συνομιλία που ακολουθεί αποκαλύπτει την προσωπικότητα, τον χαρακτήρα αλλά και τα μελλοντικά σχέδια του Δημάρχου της Χάλκης.

Κύριε Φραγκάκη, πώς δέχθηκαν οι συμπολίτες σας την είδηση για την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ;

*Το Φεστιβάλ ήρθε στις συζητήσεις των κατοίκων του νησιού ως μια πολύ θετική είδηση, ως μια ευκαιρία για όλα τα μέλη της κοινωνίας να παρακολουθήσουν δωρεάν μια υψηλού επιπέδου μουσική εκδήλωση και να επωφεληθούν από αυτήν.
Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και η συμβολή τους στην τοπική ανάπτυξη αποτελούν μια συνθήκη που επιδρά στο οικονομικό και το κοινωνικό – πολιτισμικό στοιχείο ενός τόπου. Ειδικότερα όταν αυτές οι εκδηλώσεις έχουν μονιμότερο και επαναληπτικό χαρακτήρα όπως επιθυμούμε να συμβεί και με το δικό μας Φεστιβάλ, τότε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εμπλέκεται και αλληλοεπιδρά ένα ιδιαίτερα μεγάλο μέρος της κοινωνίας.
Ας συμπεριλάβουμε σε αυτό ότι τα Φεστιβάλ προσφέρουν ευκαιρίες διασκέδασης, αύξηση των επισκεπτών και των κοινωνικών επαφών και τελικά συμβάλλουν στη συνολική βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

 

Γιατί δώσατε το όνομα του Δημήτρη Κρεμαστινού στο Φεστιβάλ;

*Τα Φεστιβάλ προωθούν τη δημιουργικότητα, την ποικιλομορφία, φέρνουν τους γείτονες σε διάλογο, αποτελούν ευκαιρία τοπικής υπερηφάνειας και βελτιώνουν τη γενικότερη ψυχολογία και ευημερία του τόπου. Ακριβώς αυτό πρέσβευε ο Δημήτρης Κρεμαστινός, ο άνθρωπος της επιστήμης, της ακαδημαϊκής κοινότητας, της πολιτικής και της τέχνης. Το Φεστιβάλ φέρει το όνομά του προς τιμήν του, ως έναν ελάχιστο φόρο τιμής προς αυτόν. Το μεγαλείο του και η άρρηκτη σχέση του με την κοινωνία και την ταυτότητα της θα προσπαθήσει να αποτυπωθεί σε αυτό το μουσικό Φεστιβάλ.

 

Θα υπάρξουν κάποιες παράλληλες εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ;

*Για τη φετινή πρώτη διοργάνωση σχεδιάζεται ένα ευρύ πρόγραμμα με διαφορετικές μουσικές επιλογές, που θα απευθύνεται τόσο στους γηγενείς, όσο και στους επισκέπτες του νησιού, ανεξαρτήτως ηλικίας. Προγραμματίζονται τέσσερις συναυλίες με ρεπερτόριο που βασίζεται στην κλασική μουσική και την ίδια στιγμή συναντά την jazz και την κινηματογραφική μουσική. Διακεκριμένοι καλλιτέχνες (23 συνολικά) από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα «συναντηθούν» μουσικά στη Χάλκη.
Επιπλέον την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου θα έχουμε την μεγάλη τιμή να δεχθούμε στο νησί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου η οποία θα παρακολουθήσει μία εκ των τεσσάρων συναυλιών. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει εκδήλωση όπου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ειδική τελετή θα αναγορευτεί σε Επίτιμη Δημότη Χάλκης.

 

Ένα πολιτιστικό γεγονός όπως το 1ο Φεστιβάλ Μουσικής μπορεί να ενισχύσει την τουριστική κίνηση προς το νησί;

*Είναι σαφές ότι η πολιτισμική ανάπτυξη φέρνει και αλλαγές στον τουρισμό. Οι κάτοικοι της Χάλκης έχουν πλέον αντιληφθεί πως η τουριστική ανάπτυξη αλληλεπιδρά με την ουσιαστική και εδραιωμένη ανάπτυξη σε διάφορους φορείς. Ας μην ξεχνάμε ότι η μετατροπή της Χάλκης στο 1ο GR-Ecoisland της Ελλάδας και η στροφή της προς την αειφορία είχε τη δύναμη να προσελκύσει νέους επισκέπτες κάτι το οποίο αποδείχθηκε φέτος. Κάτι αντίστοιχο επιθυμούμε και με το Φεστιβάλ Χάλκης, το οποίο επιδιώκει να παρουσιάσει τη Χάλκη ως κάτι πέρα από έναν τόπο καλοκαιρινών διακοπών, με την προώθηση πιο βιώσιμων μορφών τουρισμού, όπως είναι ο πολιτιστικός τουρισμός.
Με στόχο τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, το Φεστιβάλ Χάλκης έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να απευθύνεται στην τοπική κοινότητα και ταυτόχρονα στους επισκέπτες του νησιού.

 

Ποια είναι η συμβολή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και του κ. Νίκου Χαλιάσα στην πραγματοποίηση του Φεστιβάλ;

*Οι μουσικές επιλογές που θα λάβουν μέρος στο Φεστιβάλ εντάσσονται στην αισθητική γραμμή που διαμόρφωσε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, ο μαέστρος και μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, του παλαιότερου ορχηστρικού μουσικού συνόλου της Ελλάδας, κ. Νίκος Χαλιάσας. Το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα στη σκηνή είναι υπό τη δική του ευθύνη. Είναι ένα προϊόν συστηματικής μελέτης πάνω στις καθολικές και ακατάλυτες αξίες που εκφράζονται μέσω της κλασικής, της jazz και της κινηματογραφικής μουσικής.

 

Ο μεσαιωνικός οικισμός, το Χωριό της Χάλκης

Υπάρχουν σκέψεις για δράσεις προκειμένου να δοθούν ευκαιρίες σε νέους να επιστρέψουν ή να παραμείνουν στο νησί;

*Ο μεσαιωνικός οικισμός, το Χωριό της Χάλκης, είναι μια εξαιρετική τοποθεσία, η οποία διαθέτει πρόσφορο περιβάλλον ελκυστικό για αειφορική ανάπτυξη, τη νέα ψηφιακή οικονομία της Ελλάδας και συνάμα τεράστιες προοπτικές απασχόλησης των νέων του νησιού μας.
Είναι ένα μνημείο χρονολογούμενο πριν από τον 4ο αιώνα π.Χ., το οποίο μπορεί να ξαναζωντανέψει και να αναπτύξει το πνεύμα και την ηρεμία, να πυροδοτήσει την έμπνευση για νέες ιδέες και επαφές, να προσφέρει την ενέργεια να γεννηθεί η δημιουργικότητα για νέα έργα και επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα να προσελκύσει ανθρώπου που έφυγαν από το νησί για να σπουδάσουν και τώρα θα έχουν μια υπέροχη ευκαιρία να αξιοποιήσουν επαγγελματικά τις σπουδές τους, στον τόπο καταγωγής τους.
Η αναβίωση του Χωριού πραγματοποιείται με την Deloitte Ελλάδας Business Solutions Ανώνυμη Εταιρία Συμβούλων Επιχειρήσεων, με πρωτοβουλία της Axion Hellas, η οποία εστιάζει σε όλους τους κυρίαρχους κλάδους της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, της ναυτιλίας, της ενέργειας, των καταναλωτικών προϊόντων, της υγείας, του βιομηχανικού κλάδου, της τεχνολογίας, των μέσων και των τηλεπικοινωνιών, της ακίνητης περιουσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και θα αναλάβει άμεσα να καταθέσει δωρεάν ένα Master Plan για τις ενέργειες οι οποίες χρειάζονται για την υλοποίηση του οραματικού από όλες τις πτυχές Project.

 

Για τους Έλληνες υπήρξε ανεκτίμητη η προσφορά του Δημήτρη Κρεμαστινού στον τομέα της Δημόσιας Υγείας. Έχετε προγραμματίσει κάποια σχετική δράση προς τιμήν του;

*Στις 6 Αυγούστου του 2020 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Νέου Περιφερειακού Πολυδύναμου Ιατρείου του νησιού και η ονοματοδοσία αυτού σε «Δημήτριος Θ. Κρεμαστινός», παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ήταν μια τεράστια τιμή για όλους μας.
Φέτος θα εκκινήσει το 1ο Φεστιβάλ Μουσικής «Δημήτριος Κρεμαστινός» με την επιθυμία όλων μας να καταστεί θεσμός στο βάθος των χρόνων.
Αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι πως ο Δημήτρης Κρεμαστινός ως μέλος του Κοινοβουλίου και εκπρόσωπος των Δωδεκανήσιων, υποστήριζε τα δικαιώματα των συμπατριωτών του. Ήταν ο Ιατρός όλων χωρίς καμία εξαίρεση. Ήταν ένας εξαιρετικός επιστήμονας με παγκόσμια διάκριση. Ευπρεπής, ευγενής και με ιδιαίτερη αγάπη για τον συνάνθρωπο. Άφησε ανεξίτηλη την υπογραφή του στον χώρο της υγείας, για όλους αυτούς τους λόγους είναι επιθυμία μου να πραγματοποιούνται μόνο δράσεις που εκφράζουν τις ανωτέρω αξίες.

Η Χάλκη ως ένας από τους «τελευταίους φάρους της παράδοσης», τι άλλο μπορεί να προσφέρει στους επισκέπτες της;

*Στις μέρες μας η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί τον πυλώνα της βιώσιμης ανάπτυξης στον οποίο εξέχοντα ρόλο διαδραματίζουν οι νέες τεχνολογίες, όπου με ποικίλους τρόπους μπορούν να προσφέρουν μια αυθεντική εμπειρία στους επισκέπτες με τη συμμετοχή τους φυσικά, ώστε να αποδοθεί μια πιο αυθεντική εμπειρία. Η ανάδειξη της μοναδικής πολιτιστικής ταυτότητας της Χάλκης, με την ιδιαίτερη ναυτική παράδοση και ιστορία είναι μια βασική προτεραιότητά μας. Προσφάτως πραγματοποιήσαμε μια συγκινητική εκδήλωση σε συνεργασία με την Ένωση Καλυμνίων Ρόδου «Ο Εν Καλύμνω Άγιος Σάββας», τον Σύλλογο Χαλκιτών Ρόδου «Άγιος Ιωάννης» και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χάλκης «Το Μύρτος» που έφερε τον τίτλο «το (ξεκίνημα) ποκίνημα των Σφουγγαράδων» με πλήρη αναπαράσταση της όλης διαδικασίας που πραγματοποιούσαν οι Χαλκίτες και οι Καλύμνιοι σφουγγαράδες για να βουτήξουν στη Βόρεια Αφρική και να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, σε μια βουτιά που κάποιες φορές δεν είχε γυρισμό. Επιπλέον να μην ξεχνάμε την άυλη και ζώσα πολιτιστική μας παράδοση, από τις συνταγές που γνωρίζουν οι παλαιές γυναίκες του τόπου μας, μέχρι τα σπάνια ονόματα που υπάρχουν στο νησί, τα οποία πρέπει να διασωθούν και να διαδοθούν.

Μια ακόμη δράση μας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 Αυγούστου 2022 με την παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης κ. Νίκου Παπαθανάση, του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου, της επιστημονικά υπεύθυνης Ομότιμης καθηγήτριας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Μέλους της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κυρίας Αντωνίας Μοροπούλου, του Προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργου Στασινού και του Προέδρου του περιφερειακού τμήματος ΤΕΕ Δωδεκανήσου κ. Αντώνη Γιαννικουρή. Παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της Βουλής, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και εκπρόσωποι των τοπικών φορέων και πολιτών της Χάλκης. Θέμα της δράσης: «Αειφόρος Ανάπτυξη της Χάλκης με τη Δημιουργία Νέων Τουριστικών Πόρων και Προϊόντων μέσω Ανάλυσης, Τεκμηρίωσης, Μοντελοποίησης, Διαχείρισης και Διατήρησης Πολιτιστικού Αποθέματος με χρήση Εφαρμογών των Τεχνολογιών της Πληροφορικής». Το συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα ΑΕΙ που υλοποιεί το ΤΕΕ Δωδεκανήσου σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, για τα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου αναφέρεται στην ανάπτυξη των νησιών αυτών, με βασικούς πυλώνες τον πολιτισμό, την ανάδειξη, την αξιοποίηση της ενέργειας (ΑΠΕ) και των νέων τεχνολογιών.
Οι μέρες που βιώνουμε είναι βαθιά αποπνευματοποιημένες για αυτό έχουμε την υποχρέωση να διαδίδουμε τον πολιτισμό μας και να τον κρατάμε ζωντανό και αυτό ακριβώς κάνουμε.

 

Από την επίσημη Πολιτεία η Χάλκη έχει κάποιο αίτημα; (Συγκοινωνία, Υγεία, Εκπαίδευση, Πολιτισμός, Αθλητισμός, Αλιεία);

*Αρχικά θα ήθελα να τονίσω ότι η Πολιτεία έχει σταθεί δίπλα στη Χάλκη σε όλα όσα αιτηθήκαμε. Η μετατροπή του νησιού σε 1ο Gr-Ecoisland είναι μια στρατηγική πρωτοβουλία της ελληνικής Κυβέρνησης με στόχο να τροποποιήσει τα ελληνικά νησιά σε μοντέλα πράσινης οικονομίας, ενεργειακής αυτονομίας, ψηφιακής καινοτομίας και οικολογικής κινητικότητας. Περιλαμβάνει δράσεις όπως η αυξημένη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η δημιουργία ψηφιακών υποδομών, η προώθηση της ενεργειακής απόδοσης, η βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων και υδάτων, η ηλεκτροκίνηση και ηλεκτροδότηση των μεταφορών, ο πράσινος μετασχηματισμός της γεωργίας και του τουρισμού και η ανάπτυξη λιμενικών και άλλων υποδομών, μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων και προσαρμοσμένων προγραμμάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των συναρμόδιων Υπουργείων, υπό την «ομπρέλα» του Εθνικού Σχεδίου Ενέργειας και Κλίματος.
Ως εκ τούτου γίνεται κατανοητό ότι η Χάλκη βιώνει μια τρομερά ελπιδοφόρα περίοδο, την στιγμή που ολόκληρος ο πλανήτης βιώνει την ενεργειακή κρίση.
Πάντα όταν θα ψάξουμε, θα βρούμε κάτι που θα μπορούσε να είναι λίγο καλύτερο, όμως είναι εξαιρετικά λυπηρό να αναζητούμε την κακή πλευρά του νομίσματος πάντα. Ας κοιτάξουμε πόσα πέτυχε η Χάλκη με την Πολιτεία στο πλευρό της και έτσι θα κατανοήσουμε πόσα ακόμα μπορεί να πετύχει.

 

Ποια είναι η σχέση των κατοίκων του νησιού με τα ζώα συντροφιάς;

*Οι ιδιοκτήτες ζώων έχουν αναπτύξει σχέσεις στοργής και ένα ευρύ πλέγμα από άλλες ψυχολογικές ιδιότητες και αλληλεξαρτήσεις.
Είναι μεγάλη αλήθεια πως δεν επιθυμούν όλοι οι άνθρωποι να αφιερώσουν χρόνο και συναισθήματα σε ένα οποιοδήποτε ζώο και είναι ευχής έργον να το γνωρίζουν εξαρχής και όχι εκ του αποτελέσματος.
Στο νησί μας κατά βάση υπάρχουν γατάκια τα οποία συνήθως υιοθετούν και φροντίζουν οι κάτοικοι, σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε αδέσποτα ζώα. Υπάρχουν και αρκετοί ιδιοκτήτες σκύλων όπου για αυτούς τα κατοικίδιά τους είναι μέρος της συντροφιάς τους και τους καλύπτουν ένα τεράστιο μέρος των κοινωνικών αναγκών τους, ιδιαίτερα τα πιο ηλικιωμένα και μοναχικά άτομα.
Σίγουρα μεγάλη βαρύτητα στην ορθή διαπαιδαγώγηση και στην υγιή σχέση ανθρώπων και ζώων συντροφιάς διαδραματίζει το σχολείο και οι εκπαιδευτικοί μας, μιας και η ανάπτυξη και η καλλιέργεια ζωοφιλικής συνείδησης είναι αρετές που καλλιεργούνται από τη νηπιακή ηλικία.

Κύριε Δήμαρχε, σας ευχαριστούμε γι’ αυτή τη συζήτηση και ευχόμαστε κάθε επιτυχία και στο Φεστιβάλ και σε όλα όσα σχεδιάζετε για το νησί και τους συντοπίτες σας.

*Κι εγώ σας ευχαριστώ για την επικοινωνία και τη φιλοξενία στην ιστοσελίδα σας.

Κορυφαίοι καλλιτέχνες στο «1ο Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης – Δημήτρης Κρεμαστινός»

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
693ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Cat Is Art