18.1 C
Athens
Δευτέρα 17 Μαρτίου 2025

Διήγημα της Καναδής συγγραφέως Alice Munro ανεβάζει η Μαριτίνα Πάσσαρη στο θέατρο “Μπιπ”

Επιμέλεια: Ειρήνη Αϊβαλιώτου

Η βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας Alice Munro στα διηγήματά της εστιάζει σε συνηθισμένα πρόσωπα, άγρυπνα παρακολουθώντας και καταγράφοντας τις πιο άχαρες στιγμές τους, τις αδυναμίες τους και τις μύχιες επιθυμίες τους. Στις πιο κοινές χειρονομίες όμως κάθε ιστορίας της κρύβεται το αίνιγμα, το ανείπωτο. Αφηγείται μεγάλες ιστορίες για ανθρώπους που οι ζωές τους είναι ολοφάνερα μικρές. Μιλάει για οικογενειακές οδύνες, για τη φτώχεια, την ασθένεια και τα γηρατειά, για τις συζυγικές, χαώδεις και όμως αναγκαίες, απιστίες, για τη σεξουαλική επιθυμία, για το διαζύγιο, για τη μητρότητα, τη σφραγισμένη από αμφιθυμία.

“Ο Καναδάς είναι ένα συναίσθημα που δε μοιάζει με καλοκαίρι σε ελληνικό νησί” είναι μια παράσταση με τρεις ηθοποιούς που εμπνέεται από ένα διήγημα της σπουδαίας διηγηματογράφου Άλις Μονρό, ένα ποίημα του Γουίλιαμ Γουόρντσγουορθ, ένα τραγούδι των Μπιτλς, ένα σκίτσο του Πικάσο.

Η παράσταση σημειώνει μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία και συνεχίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9 μ.μ. θέατρο ΜΠΙΠ, Κυκλάδων και Αγίου Μελετίου 25.

Αυτή τη φορά η Μαριτίνα Πάσσαρη εμπνέεται από τον γυναικείο κόσμο της βραβευμένης με Νόμπελ το 2013 Καναδής συγγραφέως -την αποκαλούν Τσέχωφ του Καναδά- Άλις Μονρό και τον εμπλουτίζει με την ευαισθησία του ρομαντικού Άγγλου ποιητή Γουίλιαμ Γουόρντσγουορθ, την ποπ κουλτούρα των Μπιτλς και την ελευθερία του καλλιτέχνη του 20ου αιώνα Πάμπλο Πικάσο.

Με βασικό θέμα τη φιλία και τον έρωτα με πρωταρχικό δίλημμα την αναζήτηση της ελευθερίας ή της ευτυχίας, η παράσταση είναι μια σχεδόν κινηματογραφική αφήγηση στη σκηνή της ζωής τριών προσώπων. Ενός νεαρού ζευγαριού που προσπαθεί να τα βγάλει πέρα σε μια λασπωμένη φάρμα στην εξοχή του Καναδά και της πιο μορφωμένης ώριμης γειτόνισσάς τους, που έχασε πρόσφατα τον σύζυγό της κι επιστρέφει από ένα παρηγορητικό ταξίδι στην Ελλάδα. Το ελληνικό καλοκαίρι και η βροχή, η αγροτική ζωή και η ποίηση, οι λαϊκές μπαλάντες και η ποπ μουσική, η ανδρική σιγουριά και η γυναικεία αμφιβολία, η ωριμότητα και η νεανική ορμή δημιουργούν τον καμβά των συναισθημάτων.
Τελικά ποιο συναίσθημα είναι ο “Καναδάς” και ποιο το “καλοκαίρι σε ελληνικό νησί”;

 

Ταυτότητα παράστασης

“Ο Καναδάς
είναι ένα συναίσθημα
που δε μοιάζει με καλοκαίρι σε ελληνικό νησί”

Σύλληψη- δραματουργία – σκηνοθεσία: Μαριτίνα Πάσσαρη
Σκηνικά- κοστούμια: Ολυμπία Σιδερίδου
Επιμέλεια μουσικής και ήχων: Νίκος Σαββάτης
Φωτισμοί: Αργύρης Θέος
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Κόκου
Φωτογραφίες πρόβας: Μαρίλη Ζάρκου

Παίζουν:
Μαριλένα Γερμανού, Τάσος Κορκός, Μαριτίνα Πάσσαρη

Παραγωγή: Red Moonlight Productions
Επικοινωνία: Ευαγγελία Βασιλείου, [email protected]

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9 μ.μ.
Θέατρο ΜΠΙΠ Κυκλάδων και Αγίου Μελετίου 25

Διάρκεια: 85 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων:
12 κανονικό – 8 άνεργοι / άνω των 65 – 5 ατέλειες
VIVA 10€

 

Άλις Μονρό

 

  • Η Άλις Μανρόου γεννήθηκε το 1931 και μεγάλωσε στο Οντάριο του Καναδά. Έχει εκδώσει τις συλλογές διηγημάτων: “Dance of the Happy Shades”, 1968 (Governor General’s Award for Fiction), “Lives of Girls and Women”, 1971 (που μερικοί το θεωρούν σπονδυλωτό μυθιστόρημα), “Something I’ve Been Meaning to Tell You”, 1974, “Who Do You Think You Are?”, 1978 (Governor General’s Award for Fiction), “The Moons of Jupiter”, 1982, “The Progress of Love”, 1986 (Governor General’s Award for Fiction), “Friend of My Youth”, 1990 (Trillium Book Award), “Open Secrets”, 1994, “The Love of a Good Woman”, 1998 (Giller Prize), “Hateship, Friendship, Courtship, Loveship, Marriage”, 2001 (ελλ. έκδ. “Μ’ αγαπάει, δεν μ’ αγαπάει”, επανεκδόθηκε και ως “Away From Her”), “Runaway”, 2004 (Giller Prize), “The View from Castle Rock”, 2006, “Too Much Happiness”, 2009 (ελλ. έκδ. “Πάρα πολλή ευτυχία”), “Dear Life”, 2012 (υπό έκδοση στα ελληνικά). Έχει διακριθεί τρεις φορές με την υψηλότερη λογοτεχνική διάκριση στον Καναδά, το Governor General’s Literary Award. Έχει επίσης βραβευτεί από την Ένωση Κριτικών των ΗΠΑ κι έχει λάβει το βραβείο Rea για την προσφορά της στο διήγημα. Το 2009 τιμήθηκε με το βραβείο Man Booker International για το σύνολο του έργου της. Η κριτική επιτροπή του βραβείου, ανέφερε: “Με κάθε διήγημά της, η Μανρόου καταφέρνει να φτάσει το βάθος και την ακρίβεια που οι πιο πολλοί μυθιστοριογράφοι καταφέρνουν με το σύνολο του έργου τους· διαβάζοντάς την, μαθαίνεις πάντα κάτι που δεν είχες ποτέ σκεφτεί”. Τα έργα της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Παρότι έχουν πουλήσει 1 εκ. αντίτυπα μόνο στις ΗΠΑ, η αναγνώρισή της δεν ήταν αυτή που της άξιζε, έξω από έναν κύκλο “ειδικών” της λογοτεχνίας, μέχρι το 2013, όταν τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας -πρώτη Καναδή συγγραφέας και 13η γυναίκα που βραβεύτηκε- “ως μετρ του σύγχρονου διηγήματος”, σύμφωνα με τη λιτή ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας. Όταν ανακοινώθηκε η βράβευσή της, τον ανεπιφύλακτο θαυμασμό για το έργο της εξέφρασαν δημόσια, μεταξύ άλλων, οι συγγραφείς Μάργκαρετ Άτγουντ, Α.Σ. Μπάιατ, Ανν Ενράιτ, Κολμ Τόιμπιν, Τζόναθαν Φράνζεν κ.ά.

 

Τίτλοι βιβλίων της που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα
(2017) Μ’ αγαπάει δεν μ’ αγαπάει, Μεταίχμιο
(2016) Η αγάπη μιας καλής γυναίκας, Μεταίχμιο
(2015) Απόδραση, Μεταίχμιο
(2014) Ακριβή μου ζωή, Μεταίχμιο
(2013) Μ’ αγαπάει δεν μ’ αγαπάει, Μεταίχμιο
(2013) Πάρα πολλή ευτυχία, Μεταίχμιο

Συμμετοχή σε συλλογικά έργα
(2009) Της αγάπης μου ο σπουργίτης πέταξε, Libro

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία άρθρα

- Advertisement -