Διαμαντής Καραναστάσης: Χάθηκε το στοίχημα «να βγούμε καλύτεροι»

Με αφορμή αυτή τη δύσκολη – από κάθε άποψη – χρονιά, το Catisart.gr δίνει τον λόγο σε καλλιτέχνες που μιλούν για όσα έχασαν, για όσα κέρδισαν και για όσα περιμένουν.
Μας μιλούν για θέματα που τους ενόχλησαν ή τους συγκίνησαν, για γεγονότα που τους πίκραναν, τους εξόργισαν ή τους έδωσαν χαρά.
Εκμυστηρεύονται τις απογοητεύσεις ή τις ελπίδες τους και τέλος εκθέτουν διαφωνίες, σκέψεις, ιδέες και προτάσεις…

Γράφει ο Διαμαντής Καραναστάσης

ΕΧΑΣΑ

Χρόνο. Χρόνο επαφής, επικοινωνίας, εξέλιξης. Όταν ο χαμένος χρόνος είναι κοινός για όλους μετράει διαφορετικά, εξακολουθεί όμως να είναι χαμένος.
Έχασα και εμπιστοσύνη σε ανθρώπους που τους είδα να μεταμορφώνονται σε τέρατα μέσα από την πολιτική εργαλειοποίηση του θεατρικού χώρου, που τους μετέτρεψε σε εύκολα σαρκοφάγα πρόβατα. Το ότι δε συνέβη αυτό σε άλλους καλλιτεχνικούς χώρους είναι ενδεικτικό της ευκολίας που χρησιμοποιείται συχνά ο θεατρικός χώρος για πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι αποκαρδιωτικό.
Και κάπως έτσι το #me_too έχασε και αυτό την αξία του και τη δυναμική του.

ΚΕΡΔΙΣΑ

Χρόνο. Χρόνο μελέτης, ανασκόπησης, ενδοσκόπησης. Προσωπικό χρόνο διαχείρισης και εκπαίδευσης. Μελέτης και ανάπτυξης δεξιοτήτων. Χρόνο ανασυγκρότησης και κάποιας πρόθεσης επανατοποθέτησης με το – αναμενόμενο – αποτέλεσμα της επιβεβαίωσης.
Κυρίως κέρδισα νέους τρόπους δημιουργίας.

ΠΕΡΙΜΕΝΩ

Δεν περιμένω τίποτα. Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι από τον Σεπτέμβρη τα πράγματα θα είναι μια χαρά. Ελπίζω φυσικά να βγω λάθος. Ήδη το στοίχημα «να βγούμε καλύτεροι»(!!) μέσα από αυτή την περιπέτεια έχει χαθεί προ πολλού με την πρωτόγνωρη επιθετικότητα και αγένεια που ζούμε γύρω μας.
Ελπίζω, να βγούμε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.
Ελπίζω να επιστρέψουμε ασφαλείς στις σκηνές. Ασφαλείς για εμάς και για τους θεατές που μας τιμούν.
Ελπίζω να ξαναγκαλιαστούμε χωρίς φόβο και να σφίξουμε το χέρι με κάθε αφορμή και να ξαναφιλήσουμε σταυρωτά κάποιον άσχετο γνωστό που βρήκαμε στο δρόμο.