Γράφει η Ειρήνη Αϊβαλιώτου
Είναι 3 Αυγούστου του 1861 όταν ο Κάρολος Ντίκενς δημοσιεύει στη λογοτεχνική εφημερίδα που επιμελείται ο ίδιος, το τελευταίο μέρος του αριστουργήματός του «Μεγάλες Προσδοκίες». Πρόκειται για την ιστορία του Πιπ, ενός ορφανού αγοριού που βλέπει ξαφνικά την τύχη να του χαμογελά. Του χαμογελά όμως πραγματικά ή μήπως τον ειρωνεύεται;
Μια μεγάλη κληρονομιά περιμένει τον Πιπ. Και ξαφνικά όλα αλλάζουν γύρω του και μέσα του. Ο δρόμος του διασταυρώνεται με τους δρόμους παράξενων ανθρώπων: ο δραπέτης Μάγκουιτς, η τρελή μις Χάβισαμ, η άκαρδη ωραία Εστέλλα, ο πανούργος δικηγόρος Τζάγκερς και πολλοί άλλοι μπερδεύουν τη ζωή και την ψυχή του ήρωα.
Χαρακτήρες που η πένα του Κάρολου Ντίκενς ζωντανεύει με τις πιο αδρές πινελιές και τις πιο λεπτές ψυχολογικές αποχρώσεις, με χιούμορ και δραματική ένταση, στήνοντας μια δυνατή πλοκή μέσα στο σκοτεινό σκηνικό του Λονδίνου των αρχών του 19ου αιώνα. Διόλου άδικα οι «Μεγάλες προσδοκίες» είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και πολυδιαβασμένα μυθιστορήματα στον κόσμο.
Το αριστούργημα αυτό του Κάρολου Ντίκενς, η πιο σκοτεινή ερωτική ιστορία όλων των εποχών, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, απ’ τις 31 Ιανουαρίου 2020, στο Σύγχρονο Θέατρο, σε μια σύγχρονη και ατμοσφαιρική παράσταση που σκηνοθετεί η Λίλλυ Μελεμέ και διασκευάζει για το θέατρο η Μαριλένα Παναγιωτοπούλου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Φιλαρέτη Κομνηνού, Αλέκος Συσσoβίτης, Γιώργος Χριστοδούλου, Νατάσα Εξηνταβελώνη, Κωνσταντίνος Γεωργαλής και Λήδα Κουτσοδασκάλου.
Οι “Μεγάλες Προσδοκίες” έχουν αναμφισβήτητη δραματική δύναμη (οκτώ φορές διασκευάστηκαν για το θέατρο και τον κινηματογράφο απ’ το 1871 ως το 1950) κι η τέχνη τους, καθώς και το “μήνυμα” που αναπτύσσεται στις συγκινητικές σελίδες τους, έχουν μια βαθύτερη ανθρώπινη ουσία.
Τους εμβληματικούς ρόλους έχουν ενσαρκώσει κορυφαίοι ηθοποιοί του Χόλιγουντ όπως οι Ήθαν Χωκ/Ραλφ Φάινς (Πιπ), Γκουίνεθ Πάλτροου (Εστέλλα), Τζιν Σίμονς/Σαρλότ Ράμπλιγκ/Έλενα Μπόναμ Κάρτερ/Αν Μπάνκροφτ (Δεσποινίς Χάβισαμ), Άντονι Χόπκινς/Ρόμπερτ Ντε Νίρο (Μάγκουιτς).
Στον απέραντο κόσμο των «Μεγάλων Προσδοκιών», διαβιούν όντα με απόλυτη κακία αλλά και μερικά με απέραντη καλοσύνη. Κινούνται επίσης πλάσματα σαν τον Πιπ και τον Μάγκουιτς, σαν την Εστέλλα και τη μις Χάβισαμ, που δεν είναι ούτε σατανικά ούτε αγγελικά, αλλά απλά ανθρώπινα πλάσματα που οι ψυχές τους δέχονται ως τα βάθη τους τ’ αντιφατικά ρεύματα του καλού και του κακού.
Η ιστορία
Οι «Μεγάλες Προσδοκίες» είναι η εξαίσια ιστορία του νεαρού Πιπ που ζει στη φτώχεια των βάλτων, ώσπου τρομερές συμπτώσεις τον φέρνουν στο Λονδίνο, στους κύκλους του «καλού κόσμου». Μέσα από τις περιπέτειες του Πιπ, που παρατηρεί τον κόσμο γεμάτος όνειρα κι ερωτηματικά, ο Ντίκενς περιγράφει την Αγγλία της πρώτης βιομηχανικής εποχής, μιας σκληρής εποχής όπου όμως τα θαύματα ήταν δυνατά. Με φόντο την ύπαιθρο, που παρακμάζει, και την πόλη, που αναπτύσσεται γοργά, ο Ντίκενς δημιουργεί μια σειρά αξιαγάπητους χαρακτήρες. Η ωραία Εστέλλα είναι δύστροπη και καταστροφική, η μις Χάβισαμ είναι μισότρελη, η αδελφή του Πιπ είναι μια μέγαιρα, και ο Μάγκγουιτς, που αποτελεί με τον τρόπο του το κέντρο αυτής της ιστορίας, είναι ένας παράνομος –που μοιάζει με τον Γιάννη Αγιάννη στους «Αθλίους» του Ουγκώ. Όμως πίσω από τα φαινόμενα κρύβονται απρόσμενες αλήθειες και παλιά μυστικά που διαμορφώνουν την πλοκή και που κινούν το γαϊτανάκι των ηρώων. Ο χωρίς ανταπόκριση έρωτας, η φιλία, το πεπρωμένο, η εκδίκηση, οι ταξικές συγκρούσεις, η κοινωνική αναρρίχηση, η αρρώστια, ο θάνατος και η λύτρωση περιγράφονται από τον Ντίκενς με ρεαλισμό και χιούμορ. Οι δραματικές σκηνές είναι συνταρακτικές, οι κωμικές είναι απολαυστικές και οι πρώτες διαδέχονται τις δεύτερες σε μια μνημειώδη σύνθεση.
Γιατί όμως πρέπει να δούμε την παράσταση του Σύγχρονου Θεάτρου; Ιδού μερικοί (10) καλοί λόγοι:
1. Διότι η Λίλλυ Μελεμέ, με το μαγικό της ραβδί, δημιουργεί μια επική παράσταση, απεικονίζοντας με πνευματώδη διάθεση αλλά και δραματική ένταση μέσα από μια σκοτεινή πλοκή τη βικτοριανή εποχή του 19ου αιώνα. Η σκηνοθέτις με φοβερή οξυδέρκεια δίνει ζωή, νεύρο, πειστικότητα και ανθρωπιά στους χαρακτήρες.
2. Διότι η παράσταση σε όλη τη διάρκειά της έχει απίστευτη ζωντάνια και αλλεπάλληλες εκπλήξεις, χωρίς να προδίδει το ύφος του βιβλίου.
3. Διότι ο πρωταγωνιστής Αλέκος Συσσοβίτης κερδίζει αβίαστα, με τη βοήθεια του γοητευτικού παρουσιαστικού του και της αρμονικής του κίνησης, τη συμπάθεια του θεατή στο ρόλο του Μάγκουιτς, του κατάδικου ευεργέτη του Πιπ, και μας αποκαλύπτει τις μεγάλες ερμηνευτικές του ικανότητες.
4. Διότι η Νατάσα Εξηνταβελόνη, χάρη στο σπουδαίο ταλέντο της και τη χαριτωμένη της εμφάνιση, την ωραία της φωνή, το εύθραυστο βλέμμα της και τις χορευτικές της ικανότητες, είναι χάρμα οφθαλμών στο ρόλο της πανέμορφης μα σκληρής και άκαρδης Εστέλλα.
5. Διότι ο Γιώργος Χριστοδούλου είναι ο ιδανικός πρωταγωνιστής για το ρόλο του Πιπ. Μας δίνει αξιοθαύμαστα τη μεταμόρφωση του ήρωα από ένα απλοϊκό, καλοπροαίρετο αγόρι της υπαίθρου σε ένα πλάσμα που προσπαθεί να προσχωρήσει στην τάξη των αριστοκρατών και που μεγαλοπιάνεται υποδυόμενος κάτι το οποίο δεν του ταιριάζει.
6. Διότι η Φιλαρέτη Κομνηνού στο ρόλο της πληγωμένης από έρωτα, ιδιόρρυθμης, μακάβριας Μις Χάβισαμ, στο δωμάτιο – μαυσωλείο, είναι εξαιρετικά επιβλητική.
7. Διότι οι δύο νεότεροι ταλαντούχοι ηθοποιοί, ο Κωνσταντίνος Γεωργαλής και η Λήδα Κουτσοδασκάλου, που συμπληρώνουν τη διανομή, είναι πραγματικά εξαίρετοι.
8. Διότι η Μαριλένα Παναγιωτοπούλου κάνει μια αξιόλογη θεατρική μεταφορά που διαθέτει την αύρα του αριστουργήματος και μένει πιστή στο πνεύμα του Ντίκενς.
9. Διότι τα σκηνικά του Κωνσταντίνου Ζαμάνη και οι φωτισμοί της Μελίνας Μάσχα μας μεταφέρουν με ενάργεια στο ζοφερό κλίμα της εποχής. Τα κοστούμια της Βασιλικής Σύρμα είναι αληθινά έργα τέχνης, η μουσική του Σταύρου Γασπαράτου θεσπέσια και η επιμέλεια κίνησης – χορογραφία της Μόνικας Έλενας Κολοκοτρώνη πολύ δημιουργική.
10. Και διότι πάνω απ’ όλα στην παράσταση ξεδιπλώνονται όλα τα σπουδαία ανθρώπινα αισθήματα: ο έρωτας, η φιλία, ο πόνος της απώλειας. Παράλληλα με τον κύριο κορμό της αφήγησης, αναπτύσσονται σπάνιες ανθρώπινες στιγμές. Ο ρεαλισμός διαδέχεται το χιούμορ και οι σκηνές εναλλάσσονται καθώς η κωμωδία αντικαθιστά συστηματικά το δράμα και το αντίθετο.
Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ
Μετάφραση-Διασκευή: Μαριλένα Παναγιωτοπούλου
Σκηνικά: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Κίνηση-Χορογραφία: Μόνικα Έλενα Κολοκοτρώνη
Βοηθός σκηνοθέτιδος: Μαριτίνα Αστρά
Βοηθός συνθέτη: Γιώργος Μιζήθρας
Βοηθοί ενδυματολόγου-Ειδικές κατασκευές: Κυράννα Γκιόκα, Αφροδίτη Αναστοπούλου
Φωτογραφίες: (promo) Τάσος Βρεττός, (παράστασης) Βάσια Αναγνωστοπούλου
Trailer: Φώτης Φωτόπουλος
Υπεύθυνη Επικοινωνίας Παράστασης: Ελεάννα Γεωργίου
Οργάνωση Παραγωγής: Λίνα Αξιωτάκη, Μαρία Αναματερού
Παραγωγή: Ομάδα Νάμα-Λυκόφως Ι.Κ.Ε.
Παίζουν: Φιλαρέτη Κομνηνού, Αλέκος Συσσοβίτης, Γιώργος Χριστοδούλου, Νατάσα Εξηνταβελώνη, Κωνσταντίνος Γεωργαλής, Λήδα Κουτσοδασκάλου
Styling promo φωτογράφισης: Βασιλική Σύρμα | Mακιγιάζ: Αχιλλέας Χαρίτος
Κοστούμια: Βεστιάριο Κώνστα | Περούκα κας Φ. Κομνηνού: Στέφανος Βασιλάκης
∼
Ο Κάρολος Ντίκενς, ένας απ’ τους μεγαλύτερους Βρετανούς συγγραφείς, γεννήθηκε στο Πόρτσμουθ της Αγγλίας το 1812. Λόγω οικογενειακών προβλημάτων, αναγκάστηκε από πολύ μικρός να εργαστεί, κάνοντας διάφορα επαγγέλματα για να επιβιώσει. Τα πρώτα του λογοτεχνικά βήματα τα έκανε δημοσιεύοντας έργα του σε περιοδικά και εφημερίδες. Σε ηλικία 24 ετών κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο, αλλά έγινε ευρύτερα γνωστός το 1838 όταν εκδόθηκε το μυθιστόρημά του Όλιβερ Τουίστ. Έγραψε πολλά σπουδαία έργα, μεταξύ των οποίων: Δαβίδ Κόπερφιλντ, Ιστορία δύο πόλεων, Μεγάλες προσδοκίες. Πέθανε στο Λονδίνο το 1870. Το έργο του όμως παραμένει ζωντανό και ανεξίτηλο στο χρόνο. Μέχρι σήμερα τα βιβλία του διαβάζονται με την ίδια αγάπη σε όλο τον κόσμο.
∼
- Διαβάστε επίσης:
“Μεγάλες προσδοκίες” – Η ραγισμένη καρδιά του Ντίκενς χτυπά στο Σύγχρονο Θέατρο
Αποσπάσματα από το αριστούργημα του Καρόλου Ντίκενς “Μεγάλες Προσδοκίες”
“Μεγάλες Προσδοκίες” του Ντίκενς: Τι πρέπει να ξέρετε πριν δείτε την παράσταση στο Σύγχρονο Θέατρο
Πληροφορίες
Πρεμιέρα: 31 Ιανουαρίου 2020
Μέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη στις 20.00, Πέμπτη & Σάββατο στις 21:15,
Κυριακή στις 21:00
Χώρος: Σύγχρονο Θέατρο (Ευμολπιδών 45, Στάση Μετρό Κεραμεικός)
Τηλέφωνο: 210 3464380
Site: www.sychronotheatro.gr
Email: [email protected]
Facebook: Σύγχρονο Θέατρο_official
Φωτογραφίες (high res): https://bit.ly/2OQOZAG
Προπώληση: στο ταμείο του θεάτρου | Τηλ.: 2103464380 | ww.sychronotheatro.gr |
www.ticketplus.gr| Τηλ.: 210 220 3000
ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ
Μετρό
Το Σύγχρονο θέατρο βρίσκεται σε απόσταση 300 μέτρων απ’ τον σταθμό «Κεραμεικός» http://www.ametro.gr
Λεωφορεία
Γραμμές 026, 027, 813, 836, 856, 865, Α16
Στάση «Σίδερα» (επί της Ιεράς Οδού)
http://www.oasa.gr
Χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων
Στην οδό Τριπτολέμου βρίσκονται δύο κλειστά parking, σε απόσταση 50 μέτρων απ’ το Σύγχρονο Θέατρο, και στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου ένα κλειστό πάρκινγκ σε απόσταση 80 μέτρων.
Διευκολύνσεις για ΑμεΑ:
Το θέατρο είναι προσβάσιμο σε χρήστες/ριες αναπηρικού αμαξιδίου και διαθέτει τουαλέτα ΑμεΑ. Παρακαλούμε, κατά την κράτηση ή την αγορά των εισιτηρίων σας, να ενημερώνετε τον υπάλληλο των εισιτηρίων, προκειμένου να δίνονται οι κατάλληλες θέσεις στην αίθουσα.