17.8 C
Athens
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Χταποδάκι και σουπιές. Νηστίσιμες συνταγές της Λακωνίας από τη γιαγιά του καπετάν Γιάννη Τσιγκούνη

Του Παναγιώτη Μήλα

Ο μηχανικός του Εμπορικού Ναυτικού και καπετάνιος στις φουρτούνες της μαγειρικής Γιάννης Τσιγκούνης, πάντα κάνει τα μαγικά του σε όποια κουζίνα κι αν βρεθεί.

Στα παλιά εμπορικά καράβια οι ναυτικοί ήταν τυχεροί όταν είχαν καλό καπετάνιο και ακόμη πιο τυχεροί αν είχαν καλό μάγειρα. Όμως οι καλύτερες στιγμές τους ήταν όταν κάποιος από τους συναδέλφους τους μαγείρευε ερασιτεχνικά και τους έκανε γευστικές εκπλήξεις.

Σε αυτή την τρίτη κατηγορία ανήκει ο Γιάννης Τσιγκούνης, ο οποίος στην καμπίνα του φύλαγε έναν ανεκτίμητο θησαυρό.
Ήταν το «Τετράδιο Μαγειρικής» της γιαγιάς του. Από εκεί – σαν ταχυδακτυλουργός – έβγαζε κάθε τόσο και μια συνταγή για να χαρίζει ευφρόσυνες στιγμές στους συναδέλφους του.

***

Μέρες σαν κι αυτές τα νηστίσιμα – ειδικά τα παλιότερα χρόνια – είχαν την τιμητική τους. Ο μηχανικός του Εμπορικού Ναυτικού Γιάννης Τσιγκούνης, ο καλός καπετάνιος που φαίνεται στη φουρτούνα, ήξερε να αξιοποιεί κάθε σελίδα αυτού του τετραδίου.

Η δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ, συγγραφέας και ποιήτρια Ντίνα Εξάρχου.

Σήμερα ο Γιάννης ζει στη Λακωνία, με την αγαπημένη του σύζυγο Ντίνα Εξάρχου. Φυσικά οι συνταγές της γιαγιάς είναι πάντα πολύτιμες και όταν η συνάδελφός μας η Ντίνα, ασχολείται με την ποίηση και τη συγγραφή ο Γιάννης καταφεύγει στο «Τετράδιο» για να απαντήσει στο βασανιστικό ερώτημα: «Τι θα φάμε σήμερα;».

***

Αυτό το ερώτημα – αίτημα έκανα πριν από λίγες μέρες στον Γιάννη. Του ζήτησα δύο νηστίσιμες συνταγές που θα μπορούσα να τις φτιάξω ακόμη κι εγώ αν ακολουθήσω επακριβώς τις οδηγίες της γιαγιάς του.
Πράγματι λοιπόν οι συνταγές κατέφθασαν από τη Λακωνία και δεν έχουμε παρά να πάρουμε ταψί και κατσαρόλα για να καταστρώσουμε τα σχέδιά μας.

Καλή αρχή λοιπόν…

 

 

ΧΤΑΠΟΔΙ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ

Υλικά

*Ένα κιλό χταπόδι
*Δύο φλιτζάνια του τσαγιού λάδι
*Ένα φλιτζάνι του τσαγιού κρασί
*Δύο κρεμμύδια μέτρια
*Μισό κιλό φρέσκες ντομάτες
*Δύο φύλλα δάφνης
*Μισό κιλό μακαρονάκι κοφτό
*Αλάτι, πιπέρι

Τρόπος μαγειρέματος

Βράζουμε το χταπόδι στο ζουμί του και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια μέσα σε ένα ταψί. Ρίχνουμε μέσα στο ταψί το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το λάδι και τα τσιγαρίζουμε όλα αυτά στο φούρνο. Όταν τελειώσει το τσιγάρισμα, «σβήνουμε» το φαγητό με το κρασί. Προσθέτουμε την ντομάτα λιωμένη, το αλάτι, το πιπέρι, τη δάφνη και τέσσερα φλιτζάνια του τσαγιού νερό. Όταν το μείγμα αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε το μακαρονάκι και το ανακατεύουμε. Αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί μέχρι που να πιει το ζουμί.

***

 

 

ΣΟΥΠΙΕΣ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ

Υλικά

*Ένα κιλό σουπιές
*Τρία κρεμμύδια μέτρια
*Ενάμιση φλιτζάνι του τσαγιού λάδι
*Άνηθο
*Μισό κιλό φρέσκες ντομάτες
*Ένα κιλό σπανάκι
*Αλάτι, πιπέρι

Τρόπος μαγειρέματος

Καθαρίζουμε τις σουπιές και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Καθαρίζουμε το σπανάκι και το κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το λάδι, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και τις σουπιές και τα σοτάρουμε. Προσθέτουμε την ντομάτα λιωμένη, το αλάτι, το πιπέρι, τον άνηθο, ενάμιση φλιτζάνι του τσαγιού νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές. Όταν οι σουπιές είναι μαλακές ρίχνουμε στην κατσαρόλα το σπανάκι και προσθέτουμε δύο φλιτζάνια του τσαγιού νερό. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει μέχρι που να πιει το νερό.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -