Ο Χρήστος Ζορμπάς άφησε ξαφνικά τη «Γειτονιά μας»…

92

Ένας λαμπρός ηθοποιός με μακρά και σημαντική διαδρομή στον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το θέατρο, ο Χρήστος Ζορμπάς, άφησε την τελευταία του πνοή την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020, σε ηλικία 82 ετών.

Ο Χρήστος Ζορμπάς στην «Ευδοκία» του Αλέξη Δαμιανού.

Ο Χρήστος Ζορμπάς γεννήθηκε το 1938 στο Κόσμιο – ένα χωριό έξω από την Κομοτηνή – και είχε στο ενεργητικό του περισσότερες από 50 ταινίες, πολλές από τις οποίες απέσπασαν βραβεία. Μεταξύ αυτών: «Οι σιλουέτες» του Κωστή Ζώη, «Ανοιχτή επιστολή» του Γιώργου Σταμπουλόττουλου, «Το κορίτσι του 17» του Πέτρου Λύκα, η «Ορέστεια» του Βασίλη Φωτόπουλου, «Βυζαντινή Ραψωδία» του Γιώργου Σκαλενάκη, «Η Ευδοκία» του Αλέξη Δαμιανού αλλά και η «Κάθοδος των 9» του Χρήστου Σιοπαχά που βραβεύτηκε στο φεστιβάλ της Μόσχας.

Πήρε επίσης μέρος σε πολλές σε θεατρικές παραστάσεις που άφησαν εποχή όπως «Άνθρωποι και ποντίκια», «Τσάι και συμπάθεια», «Οιδίποδας τύραννος» ενώ συμμετείχε στις επιτυχημένες τηλεοπτικές παραγωγές: «Η Γειτονιά μας», «Μεθοριακός σταθμός», «Ανατολικός Άνεμος», «Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα» κ.α.

Ο ίδιος, πάντως, είχε δηλώσει πως η καλύτερη παράσταση που είχε παίξει ήταν η «Όπερα της πεντάρας» του Μπρεχτ, σε σκηνοθεσία Ζυλ Ντασέν, με τη Μελίνα Μερκούρη και τον Νίκο Κούρκουλο.