Της Ειρήνης Αϊβαλιώτου
(…) “Είχα και δύο γάτους στη ζωή μου. Τον πρώτο δεν τον θυμάμαι, ήμουν μικρός. Τον τελευταίο όμως, που έχει πεθάνει 20 χρόνια, ακόμη τον σκέφτομαι… Μεγάλος έρωτας με αυτόν τον γάτο, έφυγε μια φορά και γύρισε ύστερα από έναν ολόκληρο χρόνο. Πριν όμως είχα φύγει εγώ και μάλλον μου τη φύλαγε… Όταν γύρισα από ένα ταξίδι, αρκετών μηνών και γύρισα πίσω, έκανε πως δεν με αναγνώριζε… μου κράταγε μούτρα… Ακόμη τον βλέπω στον ύπνο μου, εκείνη τη στιγμή που τον ξανά αντικρίζω, ήρθε σε μαύρα χάλια… Πια δεν ξέρω τι είναι αλήθεια και τι όνειρο με αυτόν τον γάτο… Πάντως μια που λέω για όνειρα… κρατάω ημερολόγιο ονείρων”. Απόσπασμα από τη συνέντευξη του εικαστικού Χριστόφορου Κατσαδιώτη στο catisart.gr.
Βλέποντας στο υπέροχο αυτό χαρακτικό έργο του Χριστόφορου με τίτλο “Ψάρι” μια γάτα, αισθάνομαι όπως στα όνειρα που βλέπουμε, μα όταν ξυπνάμε δεν θυμόμαστε ακριβώς, σαν εκείνες τις αναμνήσεις ονείρων, που δεν θα θέλαμε να ξεχαστούν. Ίσως, μάλιστα, να είναι εκείνος ο γάτος με τον οποίο είχε ζήσει και πότε πότε να έρχεται ακόμη στα όνειρά του, γεγονός που σημαίνει ότι ο σπουδαίος μας εικαστικός ακούει το ένστικτό του και την εσωτερική του φωνή…
Ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης είναι Έλληνας χαράκτης και γεννήθηκε (24 Νοεμβρίου 1971) στην Αθήνα. Για 15 χρόνια εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, την τηλεόραση και στον περιοδικό Τύπο. Σπούδασε χαρακτική στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2009-2014), με καθηγητές τους Ξενοφώντα Σαχίνη και Μανόλη Γιανναδάκη. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Γαλλία, Πολωνία κ.α. Χαρακτικά του έργα έχουν χρησιμοποιηθεί από τους εκδοτικούς οίκους Gutenberg, Διάττων, Μανδραγόρας, Πολύτροπον, Κέδρος, Μελάνι και Μπαρτζουλιάνος, ενώ έχει βραβευθεί για το έργο του -2011 Βραβείο Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης , πρόγραμμα LLP- Erasmus. -2012 Βραβείο 1ης Μπιενάλε Ελλήνων Σπουδαστών Χαρακτών Ex-Libris, Κρήτη. -2017 Βραβείο 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Animation – “12th Athens Animfest” (“Carousel”[1]-Animation χαρακτικής). Από το 2013 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι και παράλληλα αρθρογραφεί στον ελληνικό τύπο για τα εικαστικά δρώμενα εκεί. Tο 2015, τα θέατρα Eurydice, Zérο και Théâtre du Cristal του Παρισιού, χρησιμοποίησαν χαρακτικά του έργα για την προβολή των παραστάσεων τους. Εξειδικεύεται κυρίως στην οξυγραφία, η οποία είναι η γραφή με οξέα πάνω σε μεταλλική πλάκα (μήτρα), και στην συνέχεια τυπώνεται στο χαρτί, με την χρήση πρέσας https://vimeo.com/340849370. Το 2017 υπήρξε υποψήφιος για την θέση καθηγητή, στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή ή του Επίκουρου Καθηγητή στον Τομέα Χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Α.Σ.Κ.Τ., διαδικασία κατά την οποία δεν εξελέγη κανένας εκ των υποψηφίων, λόγο εσωτερικών θεμάτων της σχολής. Είναι μέλος της Ένωσης Χαρακτών και του Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών Ελλάδος. Κατοικεί και εργάζεται στο Παρίσι και στην Αθήνα.
Χαρακτική – ραφή – Animation Ακολουθεί μια δική του διαδικασία – τεχνική, μετά το τύπωμα της μήτρας στο χαρτί. Μια αναγέννηση μέσα από την καταστροφή, μια ανασύνθεση του ίδιου θέματος, τεμαχίζοντας τα αντίτυπα και τοποθετώντας τα ξανά, σε μια νέα αφήγηση της εικόνας. Δημιουργεί ένα παζλ σταθεροποιώντας τα χάρτινα κομμάτια ράβοντάς τα, κάθε κομματάκι με το αντίστοιχο χρώμα κλωστής, ώστε να μην είναι ορατό. Η εξέλιξη αυτή, καθιστά τα έργα του μοναδικά, δηλαδή να μην υπάρχει αντίτυπο, παρότι προέρχονται από μίτρες. Με την ίδια λογική, ψηφιοποιεί τα τυπωμένα κομμάτια χαρτιού και δημιουργεί μικρού μήκους animation.
- Αρχική εικόνα: Ψάρι – Οξυγραφία 2010, Χριστόφορος Κατσαδιώτης, 10,3Χ14,2 εκ. (λεπτομέρεια)