Cat Is Art

Χριστίνα Σωτηρίου: Οι Ιρανοί στο γύρισμα είναι υπέροχοι συνεργάτες

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

Της Ειρήνης Αϊβαλιώτου

Η Χριστίνα Σωτηρίου είναι μια ξεχωριστή περίπτωση στην τέχνη της υποκριτικής. Από τα πρώτα της κιόλας βήματα στο χώρο του θεάματος άνοιξε τα φτερά της προς άλλους προορισμούς, πρωταγωνιστώντας σε διεθνείς τηλεοπτικές σειρές. Πιθανόν να συγκαταλέγεται ανάμεσα στους ελάχιστους νέους Έλληνες ηθοποιούς που μπορούν να μιλάνε πραγματικά για «διεθνή» σταδιοδρομία. Μια διεθνή σταδιοδρομία που σημαίνει να κάνεις πράγματα τα οποία να επικοινωνούν με τον κόσμο ανεξάρτητα της γεωγραφικής τους κουλτούρας.

Πριν από λίγους μήνες είχαμε πληροφορηθεί ότι βρισκόταν στο Μεξικό για τα γυρίσματα της μεγάλης λατινοαμερικανικής τηλεοπτικής σειράς El Señor de los Cielos. Αυτή την εποχή όμως τη βρίσκουμε στο Ιράν και συγκεκριμένα στο Qeshm όπου πρωταγωνιστεί σε μια ιδιαιτέρως φιλόδοξη ιρανική σειρά εποχής. Μάλιστα χρειάζεται να μιλά αρχαία ελληνικά, καθώς υποδύεται μια κοπέλα η οποία “από μικρή ηλικία βιώνει την εκμετάλλευση. Είναι αιχμάλωτη ενός Έλληνα στρατιώτη και ο στόχος της είναι να δραπετεύσει. Στο δρόμο της γνωρίζει έναν Ιρανό, ο οποίος θέλει να ασπαστεί τον χριστιανισμό και μεταξύ τους αναπτύσσεται μια έλξη, η οποία με το πέρασμα των χρόνων εξελίσσεται σε αγάπη, που ποτέ, όμως, δεν ολοκληρώνεται λόγω διαφορετικών θρησκευτικών αντιλήψεων”.

Όπως μας εξηγεί η ευγενέστατη και ταλαντούχα Χριστίνα Σωτηρίου, στη συνέντευξη που παραχωρεί στο catisart.gr, το πρότζεκτ είναι πολύ απαιτητικό. “Χρειάζεται αρκετή υπομονή και πειθαρχία. Τα γυρίσματα γίνονται μακριά από τις πόλεις, γυρίζουμε στην έρημο, όπου γύρω μας δεν έχουμε τίποτα. Έχουν σχεδόν 20 φορτηγά στο σετ, με οτιδήποτε χρειαζόμαστε”.

“Αυτή όμως είναι και η μαγεία αυτής της δουλειάς”, συμπληρώνει το πανέμορφο νέο αστέρι. “Την ώρα του γυρίσματος νιώθεις σαν να ταξιδεύεις όντως εκατοντάδες χρόνια πίσω”.

Η Χριστίνα δηλώνει ενθουσιασμένη με τα γυρίσματα και τη συνεργασία με τους Ιρανούς, οι οποίοι είναι “πολύ χαρούμενοι που συνεργάζονται με Έλληνες ηθοποιούς. Από την πρώτη μέρα που ήρθα για να με γνωρίσουν δεν σταματάνε να το λένε. Με «αγκάλιασαν» από την πρώτη στιγμή. Στο γύρισμα με αντιμετωπίζουν με φιλικότητα και σεβασμό. Με φροντίζουν και με προσέχουν πολύ. Είναι υπέροχοι συνεργάτες κι ο σκηνοθέτης ευγενέστατος. Τα μέχρι τώρα γυρίσματα έχουν πάει καταπληκτικά κι ο σκηνοθέτης είναι πολύ ικανοποιημένος”.

 

 

– Χριστίνα, ποιες όμορφες αναμνήσεις έχεις κρατήσει από την παιδική σου ηλικία;

* Ο πατέρας μου ήταν στρατιωτικός, οπότε μέχρι τα 18 μου μετακομίζαμε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Αυτό μας έκανε πιο δεμένους σαν οικογένεια, μου έχουν μείνει στο νου και στην καρδιά μου όμορφες και ζεστές γιορτές, πηγαίναμε πολύ στον κινηματογράφο, αλλά και στο θέατρο ειδικά τα καλοκαίρια, που έκαναν οι περισσότερες παραστάσεις περιοδεία, και μεγαλώνοντας σε επαρχίες έζησα τα παιδικά μου χρόνια παίζοντας έξω χωρίς φόβο κι απολαμβάνοντας αυτήν την παιδική αθωότητα. Έκανα εύκολα παρέες και φίλους, παρόλο που θεωρώ πως είναι δύσκολο για ένα παιδί να αλλάζει σχολεία κάθε τόσο. Μπορώ να πω ότι τα παιδικά μου χρόνια τα έζησα χωρίς στερήσεις κι όταν λέω στερήσεις δεν εννοώ υλικές, αλλά κυρίως συναισθηματικές. Οι γονείς μου ήταν πάντα δίπλα μου –και είναι ακόμα– για οτιδήποτε χρειαζόμουν.

– Το να ασχοληθείς με την υποκριτική υπήρξε αναπόφευκτο;

* Η υποκριτική σαν στόχος και όνειρο προέκυψε γύρω στα 13 μου. Έβλεπα πάρα πολλές ταινίες στην εφηβεία μου και κάποιες από αυτές με σφράγισαν. Άρχισα να βλέπω τα γυρίσματα, τον τρόπο που δουλεύανε οι ηθοποιοί και τα συνεργεία, και πολλές συνεντεύξεις. Όλη αυτή η διαδικασία δημιούργησε μέσα μου μια λαχτάρα να μπω κι εγώ μέσα σε αυτόν τον κόσμο της υποκριτικής, αρχικά του κινηματογράφου και μεγαλώνοντας και ψάχνοντας ολοένα παραπάνω και του θεάτρου. Οπότε, αφού αποφοίτησα από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας, έδωσα εξετάσεις στη Δραματική Σχολή Αρχή της κ. Καρρά και σπούδασα εκεί για 3 χρόνια.

– Υπάρχουν δάσκαλοι που τους θυμάσαι με ευγνωμοσύνη;

* Ναι, ιδιαίτερα τη Νέλλη Καρρά. Έχει απίστευτη μεταδοτικότητα, αντιλαμβάνεται αμέσως τις ανάγκες του κάθε μαθητή. Ήταν πολύ κοντά μας, σεβόταν τον κάθε ένα από εμάς. Αυτό που την ενδιέφερε ήταν να μας κάνει δημιουργούς, καλλιτέχνες και για αυτούς που τους ενδιέφερε να ασχοληθούν με αυτήν την τέχνη τα κατάφερε.

– Πριν από λίγους μήνες ήσουν στο Μεξικό, τώρα πώς βρέθηκες στο Ιράν;

* Η Κατερίνα Παπαδοπούλου, η οποία έχει γραφείο ηθοποιών με έδρα το Λονδίνο, είδε κάποια βίντεο από τη μεξικάνικη σειρά, στην οποία συμμετείχα κι έτσι ήρθε σε επαφή μαζί μου για να μου μιλήσει για αυτήν την ιρανική παραγωγή και για τον ρόλο.

 

 

– Τι θέμα έχει η τηλεοπτική σειρά στην οποία πρωταγωνιστείς;

* Η σειρά είναι ιρανικής παραγωγής και αποτελείται από τρεις κύκλους. Εγώ συμμετέχω στον 2ο κύκλο της σειράς. Η ιστορία εκτυλίσσεται κατά τη βυζαντινή εποχή και η θρησκεία είναι ένα από τα βασικά θέματα της σειράς. Το σενάριο αυτό υπήρχε στο νου του σκηνοθέτη εδώ και 30 χρόνια. Πρόκειται για μια προσεγμένη και μεγάλη παραγωγή, όπου όλοι δουλεύουν με λεπτομέρεια κι αγάπη γι’ αυτήν τη δουλειά. Έχω ήδη κάνει κάποια γυρίσματα στο Κερμάν και τώρα βρίσκομαι στο Qeshm. Αφού ολοκληρωθούν τα γυρίσματα εδώ, μετά θα πάω στην Τουρκία για τα υπόλοιπα.

– Μίλησέ μας για την ηρωίδα που υποδύεσαι.

* Υποδύομαι έναν από τους βασικούς χαρακτήρες της σειράς. Είναι μια κοπέλα η οποία από μικρή ηλικία βιώνει την εκμετάλλευση. Είναι αιχμάλωτη ενός Έλληνα στρατιώτη και ο στόχος της είναι να δραπετεύσει. Στο δρόμο της γνωρίζει έναν Ιρανό, ο οποίος θέλει να ασπαστεί τον χριστιανισμό και μεταξύ τους αναπτύσσεται μία έλξη, η οποία με το πέρασμα των χρόνων εξελίσσεται σε αγάπη, που ποτέ, όμως, δεν ολοκληρώνεται λόγω διαφορετικών θρησκευτικών αντιλήψεων. Δυστυχώς λόγω του συμβολαίου μου δεν μπορώ να προχωρήσω σε περισσότερες λεπτομέρειες.

– Ποια είναι η γλώσσα της τηλεοπτικής σειράς;

* Θα μιλάω στα αρχαία ελληνικά. Είναι μία από τις δυσκολίες αυτού του πρότζεκτ. Η αποστήθιση δεν είναι και τόσο εύκολη.

– Πώς βλέπουν οι Ιρανοί μια Ελληνίδα ηθοποιό;

* Είναι πολύ χαρούμενοι που συνεργάζονται με Έλληνες ηθοποιούς. Από την πρώτη μέρα που ήρθα για να με γνωρίσουν δεν σταματάνε να το λένε. Με «αγκάλιασαν» από την πρώτη στιγμή. Στο γύρισμα με αντιμετωπίζουν με φιλικότητα και σεβασμό. Με φροντίζουν και με προσέχουν πολύ. Είναι υπέροχοι συνεργάτες κι ο σκηνοθέτης ευγενέστατος. Τα μέχρι τώρα γυρίσματα έχουν πάει καταπληκτικά κι ο σκηνοθέτης είναι πολύ ικανοποιημένος. Εύχομαι να κυλήσουν όλα καλά μέχρι το τέλος.

 

 

– Πώς είναι οι συνθήκες στα γυρίσματα;

* Δεν θα το χαρακτήριζα εύκολο σαν πρότζεκτ. Χρειάζεται αρκετή υπομονή και πειθαρχία. Τα γυρίσματα γίνονται μακριά από τις πόλεις, γυρίζουμε στην έρημο, όπου γύρω μας δεν έχουμε τίποτα. Έχουν σχεδόν 20 φορτηγά στο σετ, με οτιδήποτε χρειαζόμαστε. Αυτή όμως είναι και η μαγεία αυτής της δουλειάς. Την ώρα του γυρίσματος νιώθεις σαν να ταξιδεύεις όντως εκατοντάδες χρόνια πίσω.

– Υπάρχουν κι άλλοι Έλληνες ή Ευρωπαίοι ή Δυτικοί ηθοποιοί που παίζουν στη σειρά;

* Ναι, υπάρχουν κι άλλοι Έλληνες. Αυτήν την περίοδο βρίσκομαι εδώ με τους Νίκο Πουρσανίδη, Γιάννη Σπαλιάρα και Πάνο Γκόγκο. Έχουν έρθει ηθοποιοί κι από το Μαρόκο και νομίζω θα συμμετέχουν κι ηθοποιοί κι από άλλες Ανατολικές χώρες.

– Τι γνωρίζεις για τις γυναίκες στο Ιράν και τις συνθήκες που επικρατούν σχετικά με τα γυναικεία δικαιώματα;

* Στις γυναίκες εδώ, λόγω του θρησκευτικού καθεστώτος που επικρατεί, έχουν επιβληθεί αρκετοί περιορισμοί. Ένας από αυτούς αφορά το ενδυματολογικό κομμάτι. Κάτι το οποίο πρέπει να προσέχω κι εγώ όταν κυκλοφορώ έξω. Η χρήση της μαντίλας για παράδειγμα είναι υποχρεωτική. Επίσης, το διάστημα που βρίσκομαι εδώ έμαθα ότι δεν επιτρέπεται σε μια γυναίκα να τραγουδάει επαγγελματικά.

– Ποια είναι η θέση ενός νέου ηθοποιού στις χώρες που έχεις εργαστεί, σε σχέση με την Ελλάδα;

* Και στις δύο χώρες που πήγα με αντιμετώπισαν άψογα. Σου δείχνουν καθημερινά ότι γι’ αυτούς είσαι σημαντικός και είναι πρόθυμοι να σε εξυπηρετήσουν και να σε βοηθήσουν. Είναι ευγενέστατοι και δείχνουν τη χαρά τους και την εκτίμησή τους στους ηθοποιούς που έρχονται από το εξωτερικό, για να δουλέψουν σε δική τους παραγωγή. Κι εκεί βλέπω κι εγώ πόσο όμορφο είναι να συνεργάζονται μεταξύ τους άνθρωποι, που προέρχονται από διαφορετικούς πολιτισμούς.

– Υπάρχει κάτι που σε κάνει να χάνεις το ωραίο σου χαμόγελο;

* Προσπαθώ να μη χάνω το χαμόγελό μου. Θεωρώ ότι το χαμόγελο είναι το άλφα και το ωμέγα στη ζωή μας, ακόμα κι όταν αντιμετωπίζουμε δύσκολες καταστάσεις. Το χαμόγελο μάς πάει μπροστά κι όταν αντιμετωπίζεις τη ζωή χαμογελώντας βλέπεις ότι τα προβλήματα φεύγουν πιο εύκολα και με λιγότερο κόπο. Το χαμόγελο ομορφαίνει τη μέρα μας και πολλές φορές και των ανθρώπων, που συναναστρεφόμαστε και μας κάνει πιο φωτεινούς.

– Πώς θα χαρακτήριζες τους καλλιτέχνες της γενιάς σου;

* Θεωρώ ότι υπάρχουν αξιόλογοι νέοι καλλιτέχνες, με αγάπη και πάθος για την τέχνη της υποκριτικής. Το μυστικό για μένα είναι να αγαπάς και να πιστεύεις σε αυτό που κάνεις και να μην εγκαταλείπεις εύκολα το όνειρό σου. Οι δυσκολίες και οι απορρίψεις σε αυτό το επάγγελμα είναι πολλές και θα υπάρξουν κι άλλες. Για μένα το πιο σημαντικό είναι να σέβεσαι τον εαυτό σου και να είσαι ειλικρινής μαζί του. Κι όλα τα άλλα θα βρουν τον δρόμο τους.

– Προτιμάς θέατρο, κινηματογράφο ή τηλεόραση;

* Η πρώτη μου αγάπη ήταν ο κινηματογράφος. Μελετώντας και διαβάζοντας θεατρικούς συγγραφείς και μέσα από τις σπουδές μου κι από την εμπειρία μου σε κάποιες θεατρικές παραστάσεις γνώρισα και τη μαγεία του θεάτρου. Αυτή η τριβή με το κείμενο, η διαρκής έρευνα και το ψάξιμο στις πρόβες με τους συνεργάτες είναι ό,τι καλύτερο. Η τηλεόραση λειτουργεί με άλλους ρυθμούς, σε μαθαίνει να είσαι σε εγρήγορση και ετοιμότητα. Θεωρώ πως είναι χρήσιμο να περάσεις κι από τον κινηματογράφο κι από το θέατρο κι από την τηλεόραση. Μας κάνει πιο ολοκληρωμένους ως ηθοποιούς.

– Ποιους θαυμάζεις στη λογοτεχνία, στη ζωγραφική, στον κινηματογράφο αλλά και στο θέατρο;

* Από τη λογοτεχνία θαυμάζω πολύ τον Ντοστογιέφσκι κι από τους σύγχρονους τον Αρτούρο Πέρεθ Ρεβέρτε. Στον κινηματογράφο λατρεύω να βλέπω τους Βίγκο Μόρτενσεν και Ίαν Μακ Κέλεν, μου αρέσουν πολύ οι επιλογές τους στους ρόλους και βρίσκω τα πρόσωπά τους ιδιαίτερα κι εκφραστικά. Από το χώρο του θεάτρου θαυμάζω τον κ. Δημήτρη Καταλειφό. Ειδικά στον “Γυάλινο Κόσμο”, που ερμήνευσε τον Τομ, με άφησε άφωνη και με συγκίνησε πολύ η ερμηνεία του. Όσον αφορά τη ζωγραφική, ο Μιχαήλ Άγγελος μου προκαλεί δέος, μόλις είδα την Καπέλα Σιστίνα στο Βατικανό ανατρίχιασα. Κι επίσης, βρίσκω ιδιαίτερους τους πίνακες του Καραβάτζο. Οι πίνακές του έχουν κάτι μυστηριώδες και σκοτεινό, που με γοητεύει.

 

 

 

Βιογραφικό Χριστίνας Σωτηρίου

 • Σπουδές
  Δραματική Σχολή Αρχή απόφοιτος του 2017
 • Άλλες Σπουδές
  Απόφοιτη του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
 • Σεμινάρια – Μαθήματα – Εργαστήρια
  Υποκριτική Μαθήματα με το Δημήτρη Ήμελλο πάνω στο κείμενο των Τρωάδων – Θέατρο των Αλλαγών – Σεμινάρια υποκριτικής (Αντώνης Λουδάρος, Μαριτίνα
  Πάσσαρη, Φιλαρέτη Κομνηνού, Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Γιώργος Συμεωνίδης)
  Προσέγγιση σε ένα θεατρικό κείμενο μέσα από την αναπνοή – εισηγητής Μάξιμος Μουμούρης
  Κίνηση – Τετράωρο σεμινάριο με τον Γιώργο Καραμαλέγκο
  Θέατρο – Η Τέχνη και η Τεχνική του 1ος κύκλος σεμιναρίων με το Στέφανο Ληναίο
  Σωματικό θέατρο – Δίωρο σεμινάριο με τον Άρη Σερβετάλη
  Κίνηση και χορός (σύγχρονος, ακροβατικά εδάφους) μαθήματα από την ομάδα Κι Όμως Κινείται
  Μαθήματα υποκριτικής με τη Μαρία Σκουλά
 • Μουσική
  Βιολί 6 χρόνια
  Αρμόνιο 1 χρόνο
  Τραγούδι σύγχρονο, ρεμπέτικο, έντεχνο
 • Χορός
  Σύγχρονος, λάτιν, ευρωπαϊκοί, contact improvisation
  Έχει διδάξει σε ομαδικά παιδικά τμήματα χορογραφίες και λατινικούς χορούς.
 • Θέατρο
  2019 Μέχρι να μας ενώσει ο θάνατος – σκην. Ομάδα Αντιτέχνη / Αγγελάκης Γιάννης Θέατρο ΠΚ
  2019 Μουσικά Πορτραίτα Νίκος Τουλιάτος “Ηχο-δράσεις” – σκην. Ρούφας Γιώργος Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
  2018 – 19 Ματωμένος Γάμος, Λόρκα Φεντερίκο Γκαρθία – σκην. Λεβαντής Κωνσταντίνος – Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου – Καλαμπόκη
  2017 Ημέρες αυτοσχεδιασμού – Perfomance σκην. Μαυρογεωργίου Βασίλης Soiree de Botanique
 • Κινηματογράφος
  2019 Πάροδος σεν. – σκην. Βουγιούκας Ιωάννης fast-track πειραματική μικρού μήκους (μέρος έκθεσης στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας)
  2019 Η Κλήση σεν. – σκην. Πιττίδης Αλέξης μικρού μήκους
  2018 Desolation (Η Ερήμωση) σεν. – σκην. Γιαννάκης Θωμάς μικρού μήκους (AIDFF, φεστιβάλ Κιούμπρικ, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πειραιά, Cinergo International FF / 2019)
  2018 Το σπίτι στα Προάστια – σκην. Γεράκης Κώστας συμμετοχή μικρού μήκους
  2018 At the Cabaret σεν.-σκην. Παλάζης Θεόδωρος μικρού μήκους πτυχιακή για το Μητροπολιτικό Κολέγιο
  2017 Το χρονικό μιας πτώσης, σκην. Κυριάκος Κόλλιας μικρού μήκους σπουδαστική για τη σχολή Σταυράκου – συμμετοχή στο SEECS short film festival 2018 και VGIK
  International Student Festival
  2017 The Elected (Ο Αιρετός) Βουγιούκας Ιωάννης, σκην. Γιαννάκης Θωμάς μικρού μήκους συμμετοχή σε φεστιβάλ (Rehab short film, Horronant, Short Film Anthem / 2018)
  2016 Πανδημία σκην. Πιατάς Δημήτρης συμμετοχή μεγάλου μήκους
 • Τηλεόραση
  2019 El Señor de los Cielos 7η σεζόν σκην. Osorio Sergio/Mauricio Corredor Irene Telemundo Μεξικάνικη παραγωγή
 • Τραγούδι
  2019 «Καλοκαιρινή μουσική βραδιά» Επιμέλεια: Τάκης Φάβιος / Πιάνο: Γιάννης Ανδρακάκος Πολυχώρος Αίτιον
  2019 “Sometimes I feel…” – Επιμέλεια: Τάκης Φάβιος / Πιάνο: Γιάννης Ανδρακάκος Cabaret Voltaire
  2018 Συναυλία Cinema – Ερμηνεία τραγουδιών από τον ελληνικό κινηματογράφο και το θέατρο, συνοδεία μουσικής: Νίκος Τουλιάτος, Γιώργος Κομπογιάννης,
  Alejandro Gomez Gutierrez. Πολυχώρος Αίτιον
 • Φωτογραφήσεις
  2019 Διαφήμιση VISA Card / Φωτογράφος: Μπάμπης Γιαννικάκης
  Έχει συνεργαστεί με φωτογράφους ως μοντέλο, όπως με τους Τάσο Κακολύρη, Στέφανο Ταμβάκη, Παναγιώτη Τσαπέπα, Βασίλη Φιλιππόπουλο, Νικόλα Σταυρόπουλο, Θωμά Γιαννάκη, Χάρη Τριανταφύλλου, Βαγγέλη Καγκελάρη και Γιάννη Κωβαίο
 • video clip
  2019 “Όμορφη Ζωή” σκην. Ντούσιας Σεραφείμ, καλλιτέχνης Θοδωρής Βουτσικάκης
  2019 “Athens – Lady of Light” σκην. Ηλίας Κοσμίδης
  2018 “Τίποτα” της μπάντας “Επόμενος Εγώ” σκην. Λιακόπουλου Γιάννη
  2018 “Αμερικάνικες ταινίες’’ του Περικλή Κουρκουμέλη, σκην./σεν. Θωμάς Γιαννάκης
  2017 “Απόψε θέλω” του Παύλου Καλλιτσουνάκη, σκην. Μιχαήλ Μαυρομούστακος
 • Διαφημίσεις
  2019 Jumbo
  2019 “Χρυσά Αυγά” σκην. Δεσινιώτης Γιάννης
  2019 “Ο Σπόρος της Αλήθειας” trailer για την εκπομπή Αλήθειες με τη Ζήνα, Star
  2018 Συμμετοχή στο trailer της performance του Νίκου Τουλιάτου “Ηχο-δράσεις” σκην. Ρούφας Γιώργος
  2018 Coffeebrands σκην. Ακιόζογλου Γιάννης
 • Αναλόγια – Παρουσιάσεις
  Παρουσίαση του βιβλίου “Η Βόλεψη του Λιονταριού”, συγγραφέας Κρικέλη Ελένη 2019
  Απαγγελία ποιημάτων στην παρουσίαση του βιβλίου “Λέξεις & Έξεις” του Γιάννη Κωβαίου 2019
  Ανάγνωση ποιημάτων στη ραδιοφωνική εκπομπή “Ηλιοτρόπια” με τον Γιάννη Παπουτσάκη στη Φωνή της Ελλάδος στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ
Εκτύπωση
Ειρήνη ΑϊβαλιώτουΧριστίνα Σωτηρίου: Οι Ιρανοί στο γύρισμα είναι υπέροχοι συνεργάτες

Related Posts