Cat Is Art

Η Capitu καμαρώνει για το «Μέγα Βραβείο» από το «Animasyros 13» που κατέκτησε η «μαμά» Camila Kater

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

Μεγάλη επιτυχία και στο «Animasyros 13». Είναι από τις περιπτώσεις που λέμε «κάθε φέτος και καλύτερα». Οι νέοι δημιουργοί παρουσίασαν εξαιρετικές δουλειές προβληματίζοντας την κριτική επιτροπή.
Το Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020 στο φυσικό του περιβάλλον, στη Σύρο.
Όμως και διαδικτυακά προσήλκυσε περισσότερους από 5.000 μοναδικούς χρήστες στις πέντε ημέρες διεξαγωγής του, στην live πλατφόρμα του, κυρίως από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία και φυσικά και από την Ελλάδα.
Λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν, η παρουσιάστρια και ραδιοφωνική παραγωγός Μαίρη Ρετσίνα ανέλαβε την παρουσίαση της τελετής λήξης του Φεστιβάλ και υποδέχτηκε το κοινό διαδικτυακά.

 

***

 

Το «Μέγα Βραβείο» του Φεστιβάλ απονεμήθηκε στην ταινία «Flesh» (BR/ES), που σύμφωνα με την κριτική επιτροπή αποτελεί «ένα δυνατό ντοκιμαντέρ – animation που δίνει φωνή στο εσωτερικό ταξίδι που βιώνει μία γυναίκα». Σκηνοθέτις, σεναριογράφος – δημιουργός της ταινίας η Camila Kater [στη βασική φωτογραφία με τη γατούλα της Capitu].

 

***

 

Η Ειδική Μνεία του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος δόθηκε στην ταινία «Memorable» (FR) του Bruno Collet, «για το όμορφο θέμα της και τη συνολική εκτέλεση. Μία ευαίσθητη και προσωπική προσέγγιση για το εύθραυστο της διαδικασίας γήρανσης του ανθρώπου».

 

***

 

Στην κατηγορία Τηλεοπτικών και Κατά Παραγγελία Ταινιών (TV & Commissioned Films), το πρώτο βραβείο απέσπασε η δανέζικη ταινία «Your Data Is Showing» (DK) της Anna Bonnen. «Ένα άκρως επιτυχημένο animation που μεταδίδει πλήρως το μήνυμά του μέσω μιας έξυπνης και ελκυστικής προσέγγισης», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η κριτική επιτροπή.

 

***

 

Την ειδική μνεία στην ίδια κατηγορία έλαβε το «Lionverse» (HK) από το Χονγκ Κονγκ, του Hayden Chun Hei Mok, «για την ροή του animation του και την όμορφη πλαισίωσή του από ένα ταιριαστό σάουντρακ».

 

***

Το πρώτο βραβείο του Φοιτητικού Διαγωνιστικού Τμήματος απέσπασε η γαλλική ταινία «The Storm» (FR) της Astrid Guinet.

***

Η ταινία «Tamou» (IL) των Tom Prezman και Tzor Edery, η οποία αναφέρεται στο θέμα της αντιμετώπισης των queer ατόμων από τις οικογένειες και την κοινωνία στη Μέση Ανατολή αλλά και σε όλο τον κόσμο, κέρδισε ειδική μνεία στο Φοιτητικό Διαγωνιστικό Τμήμα. Σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής, «το Tamou δεν είναι απλώς μία φωνή για τα κοινωνικά ζητήματα, αλλά ένα καλλιτεχνικά εξελιγμένο οπτικό ποίημα από μόνο του».

 

 

«Το Ελεφαντάκι» της Έφης Παππά κατέκτησε το «Βραβείο Ελληνόφωνης Ταινίας».

 

 

 

«Το Ελεφαντάκι» της Έφης Παππά τιμήθηκε με το «Βραβείο Ελληνόφωνης Ταινίας»

 

 

Το Βραβείο Ελληνόφωνης Ταινίας, θεσμοθετημένο από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και συνοδευόμενο από χρηματικό έπαθλο, απέσπασε η ταινία «Το Ελεφαντάκι» (GR) της Έφης Παππά, το μουσικό βίντεο του ομότιτλου τραγουδιού του Γιώργου Χατζηπιερή, «για την όμορφη εκτέλεση και το σχεδιασμό χαρακτήρων που συμπληρώνουν το παιδικό τραγούδι δημιουργώντας ένα αξέχαστο σύμπαν».

Αντίστοιχα, η ειδική μνεία δόθηκε στην κυπριακή ταινία «The Parrot Lady» του Μιχάλη Καλοπαίδη, «για την ευαίσθητη, συγκινητική και γεμάτη ποίηση προσέγγιση της σε ένα ευαίσθητο θέμα».

Τέλος, το Βραβείο Ευρωπαϊκών Αξιών: #ThisIsEU, που απονέμεται φέτος για δεύτερη φορά από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, δόθηκε στην ολλανδική ταινία «Bear With Me» (NL) της Daphna Awadish.

 

 

Με το δικό τους «Oscar» θα ταξιδέψουν στο Φεστιβάλ του Ανεσί το 2021 η Πολυξένη Κάτσαρη και η Ματίνα Φύκαρη.

 

 

 

Τα Βραβεία της Αγοράς του Animasyros

 

 

H Αγορά του Animasyros στην 6η έκδοσή της, εγκαινίασε τη συνεργασία με την MIFA- Animation du Monde, το μεγαλύτερο παγκόσμιας κλίμακας εμπορικό γεγονός, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ animation του Ανεσί στη Γαλλία.
Κατά τη διάρκεια του Pitching Forum επιλέχθηκαν δύο πρότζεκτ που θα ταξιδέψουν στο Φεστιβάλ του Ανεσί το 2021 συμμετέχοντας στα MIFA pitches, μπροστά σε κοινό με περισσότερους από 200 επαγγελματίες του χώρου, ενώ προηγουμένως θα έχουν παρακολουθήσει ειδικό training workshop.

Οι δύο ταινίες που θα βρεθούν στο Ανεσί είναι:

– «Mesut» (CY), η ταινία μικρού μήκους της Αλεξίας Roider, σε παραγωγή του Μιχάλη Καλοπαίδη, γιατί είναι «μια ιστορία της κυπριακής διχοτόμησης, δοσμένη μέσα από μία ευοίωνη και με έμπνευση πλευρά».
– «Oscar» (GR) η ταινία μικρού μήκους υπό ανάπτυξη των Πολυξένη Κάτσαρη και Ματίνα Φύκαρη, καθώς πρόκειται «για ένα πρότζεκτ που εστιάζει σε ένα συγκεκριμένο κοινό που συνήθως αδικείται από την ποιότητα του καλλιτεχνικού περιεχομένου που του προσφέρεται».

***

Επιπλέον, δόθηκε ειδική μνεία σε «μια σειρά που έχει βρει το δρόμο της επιτυχίας αλλά θα ωφεληθεί πολύ από μία άμεση πρόσβαση στο MIFA».
Πρόκειται για τη σειρά υπό ανάπτυξη του Φωκίωνα Ξένου, «Travel Bugs» (GR), σε παραγωγή Neda Films.

 

Εκτύπωση
Παναγιώτης ΜήλαςΗ Capitu καμαρώνει για το «Μέγα Βραβείο» από το «Animasyros 13» που κατέκτησε η «μαμά» Camila Kater

Related Posts