36.8 C
Athens
Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024

Ask the flask – World Water Museum, installation. “Σισύφεια” διαδρομή για καθαρό και πόσιμο νερό

Πάνω: Δείγματα νερού έχουν σταλεί από την Αίγυπτο, τη Βραζιλία, την Ελλάδα (5), το Ηνωμένο Βασίλειο (2), το Ιράκ, τον Καναδά, την Κένυα (2) και την Κολομβία.

 

H αίθουσα τέχνης “Τεχνοχώρος” ξεκινά την εικαστική σεζόν δυναμικά με δύο εκθέσεις για το μήνα Σεπτέμβριο.
Μη χάσετε την performance “Sisyphus and the Water Concern” στις 9 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00, η οποία θα εγκαινιάσει την έκθεση Ask the Flask (9-13 Σεπτεμβρίου).
Προσοχή, η performance θα ξεκινήσει από την εκκλησία της Αγίας Φωτεινής και θα καταλήξει στην αίθουσα τέχνης “Τεχνοχώρος”.
Η επόμενη έκθεση του Σεπτεμβρίου έχει τίτλο «Το Μεσολόγγι και ο Λόρδος Βύρωνας», μία έκθεση που εγκαινίασε ο “Τεχνοχώρος” στο Μεσολόγγι τον περασμένο Μάρτιο και θα περιοδεύσει και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας με δεύτερο σταθμό τον “Τεχνοχώρο”.
Τέλος, το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Σεπτεμβρίου ο “Τεχνοχώρος” βρέθηκε στις Μεγάλες Ημέρες της Νεμέας και συγκεκριμένα στο Κτήμα Παλυβού με την ατομική έκθεση φωτογραφίας του Παναγιώτη Τσίκου με τίτλο «Σχέσεις Οινο…πνεύματος».
Όλα τα οινοποιεία της περιοχής άνοιξαν τις πόρτες τους και υποδέχτηκαν το κοινό με γευσιγνωσίες οίνου, εικαστικές εκθέσεις, τρύγο για τα παιδιά και διάφορες άλλες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.
Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα του κτήματος Παλυβού: http://www.nemeawineland.com/news/oi-megales-meres-tis-nemeas-sto-ktima-palyvoy

Ask the flask
World Water Museum, installation

Εγκαίνια: Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014, 19:00

Η αίθουσα τέχνης “Τεχνοχώρος” σας προσκαλεί στην έκθεση με τίτλο Ask the Flask. Η έκθεση πραγματοποιείται στo πλαίσιο των ευρύτερων δραστηριοτήτων του project “World Water Museum” installation* της εικαστικού Καίτης Χαλιορή, το οποίο η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος στηρίζει, έχοντας ήδη συμβάλει στην προβολή του μέσα από τέσσερις δράσεις από το  2011 μέχρι και σήμερα.
Την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00, δίνεται το εναρκτήριο λάκτισμα της νέας εικαστικής χρονιάς, με την  performance “Sisyphus and the Water Concern” και ορίζεται ως σημείο συνάντησης η εκκλησία της Αγίας Φωτεινής, που βρίσκεται πάνω στο ανενεργό πλέον κομμάτι της κοίτης του Ιλισού ποταμού, στο ύψος των Στύλων του Ολυμπίου Διός.
Συμβολικά, από το σημείο που κάποτε έρρεε ο Ιλισός, η Καναδή εικαστικός καλλιτέχνις Lorraine Beaulieu, θα ξεκινήσει τη “Σισύφεια” διαδρομή της προς την αίθουσα τέχνης “Τεχνοχώρος”, κυλώντας μία μεγάλη σφαίρα φτιαγμένη από άδεια πλαστικά μπουκάλια νερού, την οποία η ίδια κατασκεύασε τον Αύγουστο στο νησί της Ύδρας. Όσοι ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν την καλλιτέχνιδα θα πρέπει να βρίσκονται στο σημείο εκκίνησης, το αργότερο μέχρι τις 19:00.
Μετά την ολοκλήρωση της performance και την άφιξη της σφαίρας στον “Τεχνοχώρο”, στις 20:00 θα ακολουθήσει ομιλία με θέμα «Τέχνη και περιβάλλον», από τον καθηγητή Philippe Boissonnet, με τίτλο “A Human World to Be Constructed”.
Στην έκθεση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου, θα παρουσιαστούν τα έργα αλλά και το ψηφιακό υλικό του ομώνυμου διεθνούς διαδικτυακού Workshop “Ask the flask”, που είχε κεντρικό θέμα τη λειψυδρία. Πρόκειται για ένα Workshop που πραγματοποιήθηκε μεταξύ σπουδαστών από την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, από τον Οκτώβριο του 2013 έως και τον Μάρτιο του 2014, με τη συμμετοχή ομάδων από την Αίγυπτο, τη Βραζιλία, την Ελλάδα (5), το Ηνωμένο Βασίλειο (2), το Ιράκ, τον Καναδά, την Κένυα (2) και την Κολομβία.
Συμμετέχουν, με έργα τους σχετικά με το νερό, οι καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν για την πραγματοποίηση του “Ask the flask”: Eugene Ankomah, Lorraine Beaulieu, Δέσποινα Οικονομοπούλου, Δήμητρα Σιατερλή, Κατερίνα Φανουράκη.
Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως οι τρεις εκ των έξι καλλιτεχνών θα έρθουν από το εξωτερικό όπου ζουν και εργάζονται αποκλειστικά και μόνο για τις 5 ημέρες που θα διαρκέσει η έκθεση.
Η επιμέλεια του workshop και της έκθεσης είναι της Καίτης Χαλιορή.
* Το “World Water Museum” installation στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στα θέματα της υποβάθμισης, μόλυνσης και εξάντλησης του καθαρού, πόσιμου νερού στον πλανήτη. Αναδεικνύει εικαστικά αυτό το μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα με μια υπερρεαλιστική προσέγγιση, χαρακτηρίζοντας το νερό ως “μουσειακό είδος”. Η εγκατάσταση του νερού χτίζεται σταδιακά από τις συμμετοχές όσων εθελοντικά στέλνουν δείγματα νερού ποταμών και λιμνών από όλο τον πλανήτη. Τα δείγματα περνούν από χημική ανάλυση, προκειμένου να αποδοθεί στο κάθε ένα μία ξεχωριστή ταυτότητα και φυλάσσονται σε γυάλινα, πυρίμαχα, κωνικά φιαλίδια. Από κάθε δείγμα μέρος 100 ml αναμειγνύεται σε ξεχωριστό δοχείο, μαζί με όλα τα υπόλοιπα, ανεβάζοντας σιγά σιγά τη στάθμη του ιδεατού “Νερού της Γης”. Η εγκατάσταση βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη και συνεχώς διαμορφώνεται και εμπλουτίζεται από τα δείγματα νερού ποταμών και λιμνών που αποστέλλονται από όλα τα σημεία της υφηλίου. Παράλληλα με την εξέλιξη της εγκατάστασης, το “World Water Museum” installation διοργανώνει εκθέσεις, performances, ομιλίες και άλλες εκδηλώσεις, προκειμένου να επιτευχθεί ο σημαντικός στόχος της ενημέρωσης του κοινού.
“World Water Museum” installation – www.worldwatermuseum.com/
Μπορείτε να διαβάσετε λίγα λόγια για τις προηγούμενες δράσεις του World Water Museum με τη συμβολή της αίθουσας τέχνης Τεχνοχώρος στα παρακάτω links:
World Water Museum installation – Φάση 1
World Water Museum installation – Φάση 2
World Water Museum installation – Φάση 3

Σημείο εκκίνησης της “Sisyphus performance

* Εγκαίνια έκθεσης: Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου
Διάρκεια Έκθεσης:  9 – 13 Σεπτεμβρίου 2014
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Τρίτη: 19:30-23:00
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11:00 – 14:30 & 18:00 – 21:00
Σάββατο: 11:00-15:00

Το Μεσολόγγι και ο Λόρδος Βύρωνας
Ομαδική έκθεση
Εγκαίνια: Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014, 20:00

Η αίθουσα τέχνης “Τεχνοχώρος” σε συνεργασία με την Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου διοργάνωσαν την επετειακή έκθεση «Το Μεσολόγγι και ο Λόρδος Βύρων» που ξεκίνησε την πορεία της στις 5 Απριλίου στο Μεσολόγγι στον χώρο της Πινακοθήκης Μοσχανδρέου. Η έκθεση συνεχίζει το ταξίδι της με επόμενο σταθμό την αίθουσα τέχνης “Τεχνοχώρος” και εγκαινιάζεται την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου.
Κάθε καλλιτέχνης, με τη δική του ξεχωριστή πινελιά, συνέθεσε αυτή την επετειακή έκθεση, εμπνεόμενος τόσο από την ιστορία του απελευθερωτικού αγώνα της Ιερής Πόλης, όσο και από την ίδια τη μορφή του Λόρδου Βύρωνα. Τα έργα που δημιουργήθηκαν είναι ποικίλα και προήλθαν ύστερα από έρευνα που ο κάθε καλλιτέχνης ξεχωριστά έκανε για το Λόρδο Βύρωνα και τη σύντομη αλλά τόσο σημαντική ζωή του στο Μεσολόγγι.
Η Πινακοθήκη Μοσχανδρέου, γνωστή για το εικαστικό έργο που παράγει στην περιοχή του Μεσολογγίου και αφού έκλεισε ένα δεκαετή κύκλο εκθέσεων με θέμα «Το Μεσολόγγι», ξεκίνησε μόλις πέρυσι το νέο κύκλο παρουσιάσεων με θέμα τον Λόρδο Βύρωνα σε συσχετισμό με το Μεσολόγγι. Κόντρα στη μιζέρια των καιρών λοιπόν, η Πινακοθήκη Μοσχανδρέου και η αίθουσα τέχνης “Τεχνοχώρος”, σε συνεργασία με 16 καλλιτέχνες, που εκπροσωπούν όλο το φάσμα των τεχνών, συνέβαλαν στο να γίνει αυτή η έκθεση.
Η δημοσιογράφος Ρίτσα Μασούρα γράφει μεταξύ άλλων για την έκθεση:
“…«Ποιος κάθεται να γράψει αν δεν έχει κάτι καλύτερο να κάνει;», έγραφε ο λόρδος Βύρων στο ημερολόγιό του το 1813. Κι όμως, ο ίδιος άνθρωπος μια δεκαετία αργότερα βρέθηκε πλάι σε πολεμίστρες, σε πυρομαχικά, σε αναχώματα, συντροφιά με την ποίησή του. Σχεδίαζε με φίλους οπλαρχηγούς τη στρατηγική του ενάντια στον εχθρό, διέθετε δικά του χρήματα χωρίς να τον απασχολεί η σκέψη μιας πιθανής μελλοντικής ένδειας. Ο στόχος ήταν ένας και μοναδικός: να βρεθεί στο κατόπι της ελευθερίας.
…Ακόμη και η Ευρώπη υποκλίθηκε στη θυσία του και λίγα χρόνια αργότερα, όταν οι συνθήκες ωρίμασαν, κάποιες από τις ιδέες του ως προς το γεωπολιτικό παιχνίδι της περιοχής έγιναν υπόθεση εργασίας για να μορφοποιηθούν αργότερα στη ναυμαχία του Ναβαρίνου και την αρχή του τέλους της Κατοχής.
Η έκθεση και η προβολή έργων του Μπάιρον, πέραν της ωραιότητας, δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να αγγίξουν νοερά τον ήρωα. Ο πατέρας να ξανασκεφτεί τι πρέπει να πει στο παιδί του και ο έφηβος να αναλογιστεί την υπέρβαση. Και, ναι, να πιάσουν όλοι το νήμα που ενώνει το χθες, με το σήμερα και το αύριο, ένα είδος επουλωτικής ευλογίας που σκεπάζει τους ανθρώπους”.
Στην έκθεση συμμετέχουν καταξιωμένοι αλλά και νεότεροι καλλιτέχνες.
Τη χαρακτική εκπροσωπούν οι Γιάννης Γουρζής, Μιλτιάδης Πεταλάς, Μιχάλης Κότσαρης και Τζίνα Δελλασούδα.
Συμμετέχουν οι ζωγράφοι Ρένα Ανούση-Ηλία, Γιάννης Κολιός, Ανδρέας Κοντέλλης, Σαράντης Γκάγκας, Ελένη Γλύνη, Θοδωρής Λάλος, Francesco Moretti,  Γιώργος Κορμπάκης, Δήμος Κηπουρός
και Γιώργος Κεβρεκίδης.
Ακόμα συμμετέχουν οι γλύπτες Κωνσταντίνος Βαλαής και Ελωίζος Θεμιστοκλέους.
Η έκθεση μετά το πέρας της στην αίθουσα τέχνης “Τεχνοχώρος” θα συνεχίσει το ταξίδι της για να βρεθεί αργότερα σε άλλους πολιτιστικούς χώρους ανά την Ελλάδα.

* Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου
Διάρκεια Έκθεσης: 18 Σεπτεμβρίου έως  8 Οκτωβρίου  2014
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11:00-14:30 και 17:30-20:30
Τετάρτη, Σάββατο 11:00-15:00
Κυριακή, Δευτέρα κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού

Πληροφορίες

Αίθουσα τέχνης “Τεχνοχώρος”
Λεμπέση 4 και Μακρυγιάννη, Αθήνα
Metro Ακρόπολη
Τηλέφωνο 211 182 38 18
www.technohoros.org
[email protected]

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -