Το αρχαιότερο ελληνικό φεστιβάλ κινούμενων σχεδίων, το 14ο Athens Animfest, ξεκινά την Τρίτη 12 Μαρτίου και τελειώνει την Κυριακή 17 Μαρτίου 2019, σε πολλούς χώρους της ευρύτερης Αθήνας, παρουσιάζοντας στους κινηματογραφόφιλους περισσότερες από 350 ταινίες animation μικρού μήκους από την Ελλάδα και άλλες 55 χώρες. Μικρού μήκους: 197, Σπουδαστικές: 50, Πειραματικές: 50, Ελληνικές: 6.
***
Στο ελληνικό διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ, ως Επίσημη Επιλογή (Experimental), ανάμεσα σε 16 ταινίες, συμμετέχει και η νέα δημιουργία του Αρίσταρχου Παπαδανιήλ με τον τίτλο:
C. P. Cavafy The City «Wherever I turn my eyes to»… – Κ. Π. Καβάφης Η ΠΟΛΙΣ. «Όπου Το Μάτι Μου Γυρίσω»…
– Ως νεκρικό πορτρέτο Φαγιούμ, το βλέμμα του Ποιητή που «εκόμισε εις την Τέχνη» «κάτι μισοειδωμένα, πρόσωπα ή γραμμές» διακρίνει με την κόχη του ματιού την περιφορά ψυχών στην κόχη του Ματιού. Οπτικοακουστικό επίγραμμα εις μνήμην. Εις μάτην…
***
Ο Αρίσταρχος Παπαδανιήλ μετά τις βροχές του Κασταμίρ περιδιαβαίνει στη φωτιά στο Μάτι. Συγκεκριμένα μετά το βραβευμένο από το Awardeo (Video of the Week) και το Athens Animfest (Special Mention) μιούζικαλ σπλάτερ «The Rains of Castamere | An Animated Choreography Of Departures», όπου διασκεύασε και ερμήνευσε τον ποιητικό λόγο του Τζορτζ. Ρ. Ρ. Μάρτιν σε μουσική Ραμίν Τζαγουάντι, o Αρίσταρχος επιστρέφει με το οπτικοακουστικό επίγραμμα «H Πόλις | Όπου Το Μάτι Μου Γυρίσω» μελοποιώντας και ερμηνεύοντας το εμβληματικό ποίημα του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη.
***
Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο του «Be There! Corfu Animation Festival 2015», ο Αρίσταρχος πραγματοποίησε το live gig «The Animator Sings» όπου ερμήνευσε τη διασκευή του στο τραγούδι «The Rains of Castamere». Μάλιστα για τις «βροχές» του Παπαδανιήλ οι ειδικοί Blair Marnell, Cameron White, David Martínez και Corey Plante έγραψαν ύμνους για την ερμηνεία του Αρίσταρχου στις ΗΠΑ και στην Ισπανία.
***
Δυο λόγια για τους δημιουργούς
O Αρίσταρχος Παπαδανιήλ, είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ελληνική Πολιτική Γελοιογραφία. Η Σοβαρή Πλευρά Μιας “Αστείας” Τέχνης» και δημιουργός της σειράς φυλλοσκοπίων «Σινεμά Τσέπης» (Syllipsis). Συνδημιουργός, μαζί με τη συγγραφέα Σοφία Μαντουβάλου, της πρώτης ελληνικής εκπαιδευτικής σειράς κινουμένων σχεδίων «Ένα Γράμμα Μια Ιστορία» (Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση | Υπουργείο Παιδείας, ΕΡΤ1) για την ελληνική αλφάβητο και γλώσσα, που εξελίσσεται σε διαδραστικό περιβάλλον μάθησης (Medea Awards, Highly commended). Στιχουργός των τραγουδιών «Με την Καμπύλη της Γραμμής και την Αιχμή του Λόγου» και «Χρώμα Βάζω Μαρκαδόρου», που μελοποίησε ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής. Το πρώτο έγινε τραγούδι τίτλων της σειράς βιογραφικών ντοκιμαντέρ «Από το Μικρό στο Μεγάλο» (Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος, Βουλή Τηλεόραση) αφιερωμένη στη ζωή και το έργο σπουδαίων Ελλήνων γελοιογράφων. Συνεπιμελητής του βιβλίου «70 Χρόνια Δημιουργίας Ελληνικών Κινουμένων Σχεδίων» (ASIFA Hellas – Greekanimation.com). Συνιδρυτής του βραβευμένου δημιουργικού γραφείου Syllipsis και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ένωσης Κινουμένων Σχεδίων ASIFA Hellas.
***
Ο Παναγιώτης Κουντουράς, είναι αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Κινηματογράφου (ΑΠΘ). Οι ταινίες του «Αφανείς Ήρωες», «Ξύλινο Κουτί» και «Emoticon Man» έχουν συμμετάσχει σε δεκάδες φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού. Η βραβευμένη νέα του ταινία «IVAN», πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Leeds. Έχει σκηνοθετήσει περισσότερα από 60 διαφημιστικά, 120 τηλεοπτικά επεισόδια αλλά και music videos για καταξιωμένους καλλιτέχνες (Gus G., Δημήτρης Μαραμής). Έχει επιτελέσει σκηνοθέτης του διακρατικού προγράμματος EUFORIA σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, για το οποίο και δημιούργησε 15 εκπαιδευτικές ταινίες τεκμηρίωσης. Με τη σειρά ντοκιμαντέρ «My Name is not Refugee» (TV100), συμμετείχε ως σκηνοθέτης στο Παγκόσμιο Συνέδριο Δημόσιας Τηλεόρασης (Input 2017). Διετέλεσε υπεύθυνος κινηματογραφικών προγραμμάτων στα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη και ήταν ένας από τους 6 φιναλίστ στα Medea Awards 2018 για παγκόσμια καινοτομία στη χρήση βίντεο στην εκπαίδευση. Σκηνοθετεί και παρουσιάζει την ταξιδιωτική εκπομπή «SELFIE» στην ΕΡΤ2. Τέλος, κατά την τρέχουσα περίοδο βρίσκεται στη θέση του Creative Director της διαφημιστικής εταιρείας Vibrand.
***
Το ελληνικό διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Μαρτίου 2019 από τις 8 – 10 μ.μ. στην Αίθουσα «Ν. Εγγονόπουλος» – Πάρκο «Μίκης Θεοδωράκης», Πλαταιών και Υμηττού, Βριλήσσια), σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Βριλησσίων «Σινέ Δράση». Η προβολή των ταινιών του αφιερώματος είναι δωρεάν για το κοινό και εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ΑμεΑ.
***
Στον ίδιο χώρο θα φιλοξενηθεί η ιδιαίτερη ενότητα με θέμα «Νέοι και εργασία – Γυναίκες και εργασία», φέτος, για τρίτη φορά στην ιστορία του Athens Animfest. Η ενότητα αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.
Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται στο πλαίσιο της «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», του δήμου Αθηναίων, με το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», ως μέγα χορηγό.
***
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗΣ, Η ΠΟΛΙΣ | Όπου το Μάτι Μου Γυρίσω – C. P. Cavafy THE CITY | Wherever I turn my eyes to
Μουσική – Ερμηνεία: Αρίσταρχος
Ιδέα – Σενάριο: Αρίσταρχος Παπαδανιήλ
Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Κουντουράς, Αρίσταρχος Παπαδανιήλ
Κινηματογράφηση – Μοντάζ: Παναγιώτης Κουντουράς
Σχεδιασμός τίτλου – Animation: Αρίσταρχος Παπαδανιήλ
Οπτικά εφέ: Πάνος Παπαδανιήλ
Ηχοληψία – Μίξη: Θοδωρής Ζευκιλής | SCA Studios
Μπάσο: Θοδωρής Ζευκιλής
Αγγλική απόδοση: Πιέρρα Φωτιάδου | Cosmos Translations
Εκτέλεση παραγωγής: Αρίσταρχος Παπαδανιήλ, Παναγιώτης Κουντουράς, Πάνος Παπαδανιήλ
Τεχνική: Live action + 2D animation
Παραγωγή: Syllipsis
Διάρκεια. 03:24
Ελλάδα 2019
Επίσημη Επιλογή
***
***
Πάρκο «Μίκης Θεοδωράκης»
Αίθουσα «Ν. Εγγονόπουλος»
Υμηττού 57 και Πλαταιών
Βριλήσσια 15235
Τηλέφωνο: 210-609.55.05
Μετρό σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας
και από εκεί με ταξί
***
Επίσης με τα Λεωφορεία: – 030, – 411, – 447, – 451, – 460, οι πιο κοντινές στάσεις [Μαινάλου, Θερμοπυλών, Πλαταιών, Ολύμπου] προς Πάρκο Μίκης Θεοδωράκης (πρώην ΤΥΠΕΤ) έχουν απόσταση, με περπάτημα, από 4 έως 8 λεπτά.