30.5 C
Athens
Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Αλέξανδρος Τομπάζης. Έβλεπε την ερωμένη του νωρίς το πρωί όταν οι άλλοι κοιμόντουσαν…

Επιμέλεια: Παναγιώτης Μήλας

 

Ο Αλέξανδρος Τομπάζης χρησιμοποιεί το ρητό του Κομφούκιου που λέει: «Διάλεξε μια απασχόληση που να σου αρέσει και δεν θα έχεις να δουλέψεις ούτε μία ώρα την υπόλοιπη ζωή σου».

Αυτό το ρητό είναι ο κανόνας της ζωής του γι’ αυτό πάντα ερχόταν πρώτος στο γραφείο και έφευγε τελευταίος. Επέβλεπε όλα τα θέματα σε συνεργασία με τους υπεύθυνους της κάθε ομάδας, ενώ ακόμη και στα ταξίδια του επικοινωνούσε συνεχώς με όλους μέσω σκίτσων με φαξ και email.

 

 

 

Πίσω όμως από αυτά τα σκίτσα κρυβόταν η ερωμένη του: Το πραγματικό πάθος του Αλέξανδρου είναι η ζωγραφική. Μια αγάπη που τον κατέκτησε πριν ακόμα αγαπήσει την αρχιτεκτονική.

Μάλιστα όπως αποκαλύπτουν οι φίλοι του στα επαγγελματικά ταξίδια που έκαναν, εκείνος νωρίς το πρωί, την ώρα που οι περισσότεροι κοιμόντουσαν ξέκλεβε χρόνο για να συναντήσει την ερωμένη του: τη ζωγραφική…

Ο Αλέξανδρος Τομπάζης είναι ένας καλλιτέχνης μια άλλης εποχής. Ζωγραφίζει με καταπληκτική ταχύτητα και ιδανική ευχέρεια εκ του φυσικού τοπία και αστικές όψεις, όπως ζωγράφιζαν όλοι οι παλιοί.

Ήθελε από μικρός να γίνει ζωγράφος επειδή αναγνωρίζει πως η ζωγραφική είναι μια άλλη δημιουργική πράξη ελεύθερη και ανεξάρτητη που υπακούει σε μια εσωτερική ανάγκη. Είναι ξεχωριστή από την εργασία του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού με τους αυστηρούς κανόνες και την ομαδική διαδικασία. Ο Τομπάζης ήθελε να γίνει ζωγράφος «γιατί τη ζωγραφική μπορείς να την κάνεις μόνος σου, ενώ για την αρχιτεκτονική χρειάζεται να συνεργαστείς με πάρα πολλούς ανθρώπους».

 

 

 

Ο Τομπάζης με τη ζωγραφική του αποδίδει με γραμμική σχεδίαση αντικείμενα της καθημερινής ζωής, εσωτερικά, τοπία, οικισμούς, λιμάνια με βάρκες. Ζωγραφίζει αφαιρετικά περιγράμματα, γεωμετρικές σχηματοποιήσεις και αναδεικνύει τη μορφή, τον όγκο και τη γεωμετρική σχέση τους. Το χρώμα δεν τον δεσμεύει με τα περιγράμματα.

 

Χαρακτηριστικά είναι τα μεγάλα έργα που παρουσίασε το 2010 στην «Γκαλερί Ζουμπουλάκη», εκεί όπου άπλωσε καθαρό χρώμα, λωρίδες, κηλίδες τετράγωνα, συνθέσεις αφηρημένες με μαύρο, μπλε, πράσινο, κόκκινο χρώμα. Συνθέσεις που εξωτερικεύουν ένα ψυχικό φορτίο.

 

 

 

 

Αξιοσημείωτη είναι και η απόφασή του να ταξιδέψει στην Aix–en-Provence για να να σχεδιάσει το βουνό Mont Victoire από τη ίδια θέση που το είχε ζωγραφίσει για πρώτη φορά ο Σεζάν.

 

***

 

(Πατήστε «κλικ» επάνω στις φωτογραφίες).

 

 

 

Παράλληλα με τη ζωγραφική μια άλλη μεγάλη αγάπη του Αλέξανδρου Τομπάζη είναι και η φωτογραφία, ενώ ποτέ δεν κρύβει έναν άλλο έρωτά του που βρίσκεται «ψηλά στον ουρανό».

 

 

 

 

Όπως λέει είναι το σύμβολο της ύπαρξής του. Τον έρωτα αυτόν τον είχε χρησιμοποιήσει στον τίτλο της βιογραφίας του, που εξέδωσε το 2008, όπου επίσης έγραφε: «Κι έτσι, έχω φτιάξει στο νου μου – σαν ιδανικό που θα ήθελα να αγγίξω – την εικόνα μιας όμορφης καμηλοπάρδαλης». Πάντα ο Τομπάζης θαυμάζει αυτό το περίεργο ζώο που στέκεται γερά στα πόδια του ενώ το κεφάλι του είναι «ψηλά στον ουρανό». Γι’ αυτό έχει ταυτιστεί μαζί του…

 

***

 

Οι φίλοι και οι συνεργάτες του χαρακτηρίζουν τον Τομπάζη ως εσωστρεφή, ολιγόλογο και εξαιρετικά ευγενή καθώς και ικανό να διαχειρίζεται με επιτυχία τους συνεργάτες του μοιράζοντας με τρόπο αριστοτεχνικό τη δουλειά. Δουλειά που ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή του γραφείου σε περίπου διακόσιους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και τετρακόσιες χιλιάδες ώρες εργασίας…

 

***

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Αλέξανδρος Τομπάζης
Αφιέρωμα στο έργο του

Το ek magazine σε συνεργασία µε το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής διοργανώνουν, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, εκδήλωση για τον πρωτοπόρο αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Τοµπάζη.

Οµιλητές:

– Σταύρος Γυφτόπουλος, Αρχιτέκτονας – Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ
– Νικόλας Τοµπάζης, Μηχανολόγος Μηχανικός στην Formula 1
– Χάρρυ Μπουγαδέλλης, Αρχιτέκτονας – AETER ARCHITECTS
– Παναγιώτης Τουρνικιώτης, Αρχιτέκτονας – Καθηγητής ΕΜΠ
– Ματθαίος Σανταµούρης, Καθηγητής, Τµήµα Φυσικής Πανεπιστήµιο Αθηνών
– Έλενα Σταυροπούλου, Αρχιτέκτονας – Stavropoulou Architects
– Αριάδνη Βοζάνη, Αρχιτέκτονας- Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΕΜΠ, ∆ιευθύντρια Σύνταξης του ek magazine.
– Γιάννης Ρωµάνος, Αρχιτέκτονας – ∆ιευθύνων Σύµβουλος Γραφείου Μελετών Αλέξανδρου Ν. Τοµπάζη.

*

 

 

 

 

Ο Αλέξανδρος Τοµπάζης ιδρύοντας το 1963 το «Γραφείο Μελετών Αλέξανδρου Ν. Τοµπάζη» αποτελεί έναν από τους σηµαντικότερους Έλληνες αρχιτέκτονες της γενιάς του, µε πλήθος αξιόλογων έργων σε όλες τις κατηγορίες και κλίµακες αρχιτεκτονικού σχεδιασµού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Έχοντας από νωρίς δώσει ιδιαίτερη έµφαση στον βιοκλιµατικό και ενεργειακό σχεδιασµό, το έργο του χαρακτηρίζεται από την υψηλή ποιότητα της συνάντησης της τεχνολογίας και της τέχνης.

Στη διάρκεια της δηµιουργικής του πορείας, ο Αλέξανδρος Τοµπάζης έχει βραβευτεί σε πολλούς διεθνείς και ελληνικούς αρχιτεκτονικούς διαγωνισµούς, κοσµώντας το αστικό και περιαστικό τοπίο µε εξαιρετικά δηµόσια και ιδιωτικά έργα. Με δυναµική παρουσία πλέον των πενήντα πέντε ετών το Γραφείο Μελετών Αλέξανδρου Ν. Τοµπάζη συνεχίζει να συµβάλλει µε την υψηλή ποιότητα των έργων του στη σύγχρονη αρχιτεκτονική πραγµατικότητα.

Ο Αλέξανδρος Τομπάζης γεννήθηκε στις 10 Απριλίου 1939 στο Νέο Δελχί, στην Ινδία.

 

*

 

(Πατήστε «κλικ» επάνω στις φωτογραφίες).

 

 

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Αίθουσα «Φάρος»
Ώρα έναρξης: 18.30
H ημερίδα είναι sold out.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -