11.3 C
Athens
Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

Άγιος Νεκτάριος: Άντεξε τον διασυρμό και την κακία του κόσμου…

Του Παναγιώτη Μήλα

Ξυλοδαρμούς, πλεκτάνες, συκοφαντίες, ραδιουργίες και κατηγορίες για οικονομικά σκάνδαλα, τα έζησε όλα από την αρχή της ζωής του. Δεν υπέκυψε. Τα ξεπέρασε.
Όταν αποδείχτηκε ότι ήταν πεντακάθαρος είχε φτάσει πια στα τελευταία χρόνια της ζωής του και προσπάθησε να προσφέρει και πάλι το καλύτερο που μπορούσε στους πιστούς. Ακόμη και τότε όμως κατηγορήθηκε για ηθικά σκάνδαλα. Νέα χτυπήματα από τους εχθρούς του… Όμως τελικά άντεξε τον διασυρμό και την κακία του κόσμου και έλαμψε…

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 βρέθηκα στο «Αρεταίειο Νοσοκομείο» και σε κάποια στιγμή περισυλλογής έκανα μια βόλτα στον δεύτερο όροφο.

Εκεί με περίμενε μια έκπληξη: Συνωστισμός μπροστά σε ένα μικρό συνηθισμένο δωμάτιο ασθενών. Αυτό το δωμάτιο είχε μετατραπεί σε έναν μικρό ναό. Εκεί όσοι έμπαιναν άναβαν ένα κεράκι και προσκυνούσαν μια εικόνα. Η έκπληξή μου έγινε μεγαλύτερη όταν είδα ποια εικόνα ήταν. Ήταν ένας Άνθρωπος που είχα μάθει για τη ζωή του και είχα θαυμάσει το έργο του όταν σε εφηβική ηλικία επισκέφθηκα την Αίγινα.
Τότε ανακάλυψα στη ζωή αυτού του Ανθρώπου έναν αγωνιστή. Γι αυτόν τον λόγο άρχισα να τον θαυμάζω.

Στο δωμάτιο Νο 2, στον δεύτερο όροφο του Αρεταίειου Νοσοκομείου έζησε ο Αιγίνης Νεκτάριος τους τελευταίους μήνες της ζωής του.

Περίμενα να φύγει ο κόσμος που ήταν μέσα στο δωματιάκι ή που περίμενε να μπει.
Ήταν το δωμάτιο του Αναστάσιου Κεφαλά ο οποίος έπειτα από μια περιπετειώδη ζωή ανέβηκε στην κορυφή της ιεραρχίας και έγινε Μητροπολίτης Πενταπόλεως με το όνομα Νεκτάριος. [Γεννήθηκε στη Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης, την 1η Οκτωβρίου 1846].

Περίμενα πολύ ώρα και τελικά κατάφερα να μπω στο δωμάτιο και να μείνω μόνος απέναντι στην εικόνα Του. Δεν μπορώ να δώσω καμία εξήγηση για όσα ακολούθησαν. Όμως το αγαπημένο μου συγγενικό πρόσωπο – που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή χωρίς ελπίδα στον πρώτο όροφο – πήρε παράταση ζωής από τα χέρια του χειρουργού Διονύση Κ. Βώρου… Έζησε τέσσερα χρόνια ποιοτικής ζωής που διέψευσαν τις όποιες αντίθετες μέχρι τότε προβλέψεις.

Από αυτό το μικρό δωμάτιο ο Πενταπόλεως Νεκτάριος πέρασε στο αιώνιο φως στις 8 Νοεμβρίου 1920 χτυπημένος από τον καρκίνο.

Το μοναστήρι που φτιάχτηκε στη μνήμη του Αγίου Νεκταρίου, στην Αίγινα, σε φωτογραφία του 1960 [Αρχείο Νεκτάριου Κουκούλη].
Στις 2 Σεπτεμβρίου 1953 πραγματοποιήθηκε η ανακομιδή των λειψάνων του στην Αίγινα. Το 1960 ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων Α΄ με μια ιδιαίτερη εισήγηση στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος υποστήριξε την αγιότητα του Νεκταρίου Κεφαλά.
Σαράντα χρόνια μετά την κοίμηση του, ο Νεκτάριος ανακηρύχθηκε Άγιος, στις 20 Απριλίου του 1961 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα.

Ο Άγιος Νεκτάριος εορτάζεται στις 9 Νοεμβρίου.

Η επίσημη διαδικασία ανακήρυξης του έγινε την Κυριακή 5 Νοεμβρίου του 1961. Εκείνο το Σαββατοκύριακο, μια μικρή παρέα παιδιών από τη γειτονιά του Νέου Κόσμου – που εξακολουθούμε και σήμερα να τα λέμε – είχαμε πάει στην Αίγινα και εντελώς τυχαία ζήσαμε αυτή τη γιορτή, της μετά θάνατον αναγνώρισης αυτού του Ανθρώπου.
Ήμασταν τυχεροί που ζήσαμε αυτό το σπουδαίο γεγονός…

Το πατρικό μου σπίτι, στο κέντρο της φωτογραφίας, στον Νέο Κόσμο. Ακριβώς δίπλα δεξιά, [πίσω από τον φοίνικα], διακρίνεται ο μικρός – ημιυπόγειος – Ιερός Ναός του Αγίου Νεκταρίου, με την εικόνα του, φτιαγμένη με ψηφιδωτό, στην είσοδο.
Σηλυβρίας τὸν γόνον καὶ Αἰγίνης τὸν ἔφορον, τὸν ἐσχάτοις χρόνοις φανέντα ἀρετῆς φίλον γνήσιον, Νεκτάριον τιμήσωμεν πιστοί, ὡς ἔνθεον θεράποντα Χριστοῦ, ἀναβλύζει γὰρ ἰάσεις παντοδαπὰς τοῖς εὐλαβῶς κραυγάζουσι. Δόξα τῷ σὲ δοξάσαντι Χριστῷ, δόξα τῷ σὲ θαυματώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργοῦντι διὰ σοῦ πᾶσιν ἰάματα.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -