Αντώνης Ρεπάνης: Γιατί γλυκιά μου κλαις;

?????????????????????????????????????????????????????????

Χτες το βράδυ στην ταβέρνα, Αγάπη μου επικίνδυνη, Παλιατζής, Μα τι λέω, Είσαι το κάτι άλλο, Σήκω κοπέλα μου, Ανεβαίνω σκαλοπάτια, Γιατί γλυκιά μου κλαις, Στο σταυροδρόμι…

Βασίλης Τσιτσάνης, Γιάννης Παπαϊωάννου, Γιώργος Μητσάκης, Στέλιος Καζαντζίδης, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Στράτος Διονυσίου, Πάνος Γαβαλάς, Καίτη Γκρέυ, Πόλυ Πάνου, Μαρινέλλα, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, Κώστας Βίρβος, Γιώργος Μουφλουζέλης…

 

***

 

Με τον Στράτο Διονυσίου.

 

 

Ο Αντώνης Ρεπάνης ήταν 60 χρόνια στο πάλκο του λαϊκού τραγουδιού. Στιχουργός, Συνθέτης, Ερμηνευτής.

 

***

 

Για να σταθεί στα πόδια του έκανε πολλές δουλειές. Ήταν ξυλοτορναδόρος, ήταν κορνιζοποιός. Όπως έλεγε σε συνέντευξή του, έπαιρνε γρήγορα τις αποφάσεις στη ζωή του. Κατάφερε έτσι να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα…

 

 

Ο Αντώνης Ρεπάνης ανάμεσα στον Βασίλη Τσιτσάνη και την Πόλυ Πάνου, στο “Φαληρικόν”, το 1963.

 

Συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα ονόματα. Καθιερώθηκε ως δεξιοτέχνης κιθαρίστας και ερμηνευτής τραγουδώντας σε πρώτη εκτέλεση συνθέσεις των Βασίλη Τσιτσάνη, Απόστολου Καλδάρα, Μανώλη Χιώτη, Θόδωρου Δερβενιώτη, Μπάμπη Μπακάλη, Βασίλη Βασιλειάδη.

 

***

 

Ο Αντώνης Ρεπάνης (αριστερά) με τη Μαρινέλλα και τον Στέλιο Καζαντζίδη.

 

Γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου του 1933. Μεγάλωσε στο Περιστέρι. Άρχισε να τραγουδάει το 1958. Πέθανε στην Αθήνα στις 30 Μαΐου 2019, σε ηλικία 86 ετών.

 

Και εδώ με τον Καζαντζίδη και τη Μαρινέλλα, στου «Κουλουριώτη». Ο Αντώνης Ρεπάνης, πίσω δεξιά.

 

***

 

 

Άφησε ορφανή την κιθάρα του, το μπουζούκι, το ακορντεόν, τα κρουστά, τον μπαγλαμά και το …μικρόφωνο.
Άφησε την αγαπημένη του γυναίκα, τον γιο και την κόρη του.

 

 

Σε πρόβα για ηχογράφηση με τον Μανώλη Χιώτη. Όρθιοι από αριστερά: Αντώνης Ρεπάνης, Μανώλης Αγγελόπουλος, Πόλυ Πάνου, Γρηγόρης Μπιθικώτσης. Καθιστοί: Μαίρη Λίντα, Γιώτα Λύδια, Πάνος Γαβαλάς, Ρία Κούρτη, Στράτος Διονυσίου.

 

***

 

«Τα μάτια μου θα πάρω», στις 45 στροφές, ήταν το πρώτο τραγούδι που ερμήνευσε σε μουσική Μπάμπη Μπακάλη το 1958 για την Κολούμπια. Συνέχισε με το «Όλος ο κόσμος με μισεί». Ακολούθησε το «Ανεβαίνω σκαλοπάτια» του Γιώργου Μουφλουζέλη και το «Γιατί γλυκιά μου κλαις» του Απόστολου Καλδάρα.

Υπήρξε σπουδαίος στιχουργός, τραγουδιστής και συνθέτης. Ιστορική είναι η «Αστροφεγγιά», το στέκι του, στον Άγιο Λουκά στα Πατήσια. Εκεί επί 22 χρόνια χάριζε τις επιτυχίες του σε όσους τον αγαπούσαν.

 

 

Ο Αντώνης Ρεπάνης με τη Μαίρη Λίντα.

 

Οι συνθέσεις του ξεπερνούν τις 250, ενώ στο συρτάρι του υπάρχουν δεκάδες ακυκλοφόρητα τραγούδια. Όπως έλεγε: «Αν δεν ήμουν ανήσυχος δεν θα έγραφα τραγούδια. Όλα τα σουξέ μου τα έγραψα μέσα σε λίγα λεπτά. Μισή ώρα το πολύ. Μου έρχονταν αυθόρμητα απ’ την ψυχή»…

 

***

 

Στην Αίγυπτο. Ο Αντώνης Ρεπάνης (με την κιθάρα) με την Άννα Μπέλα. Πίσω (με το ακορντεόν) ο Βασίλης Βασιλειάδης.

 

Δούλεψε με τον Βασίλη Τσιτσάνη στο «Φαληρικόν», με τον Στέλιο Καζαντζίδη στου «Κουλουριώτη», με τον Καζαντζίδη και τη Μαρινέλλα το 1961 στην «Τριάνα» του Χειλά στη Συγγρού απέναντι από τον Άγιο Σώστη, στου «Τζίμη του Χοντρού» στην Αχαρνών με Πάνο Γαβαλά και Πόλυ Πάνου. Το 1966 πήγε στην Ιερά Οδό, στο «Σου Μου». Εκεί συνεργάστηκε με την Ανθούλα Αλιφραγκή, τον Στράτο Διονυσίου και τον Βαγγέλη Περπινιάδη.

 

***

Ο αποχαιρετισμός του Αντώνη Ρεπάνη θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1η Ιουνίου 2019 στις 12:30 το μεσημέρι στον ιερό ναό Αγίου Αντωνίου στο Β’ Νεκροταφείο Αθηνών.

 

 

***

 

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ “ΔΙΠΡΟΣΩΠΗ”