Στην αναγνώριση και στην απόδοση τιμής στους νοσηλευτές, τις μαίες και τους επισκέπτες υγείας είναι φέτος αφιερωμένη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Επιπρόσθετα αποτελεί και μία ακόμα ευκαιρία να υπενθυμίζουμε στους ηγέτες του κόσμου τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν για να διατηρηθεί ο κόσμος υγιής.
Οι νοσηλευτές και οι επισκέπτες υγείας είναι στο προσκήνιο της μάχης ενάντια στον COVID-19, παρέχοντας η κάθε ειδικότητα από την πλευρά της και σύμφωνα με τα guidelines, υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και αξιοσέβαστη θεραπεία και φροντίδα, ανοίγοντας διάλογο στην κοινότητα για την αντιμετώπιση των φόβων και δίνοντας απαντήσεις σε ερωτήσεις ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, συλλέγουν δεδομένα για κλινικές μελέτες.
Πολύ απλά, χωρίς νοσηλευτές, μαίες και επισκέπτες υγείας παρόντες δεν θα υπήρχαν απαντήσεις στις ερωτήσεις, τονίζει ο Π.Ο.Υ.
Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (World Health Day) αποτελεί μία ακόμα ευκαιρία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να επισημάνει την τρέχουσα κατάσταση της νοσηλευτικής και της μαιευτικής παγκόσμια και να υποβάλλει μια σειρά από προτάσεις για την ενίσχυση του νοσηλευτικού και του μαιευτικού εργατικού δυναμικού.
«Οι νοσηλευτές, οι μαίες και οι επισκέπτες υγείας», επισημαίνει η κα Αθανασία Παππά, Πρόεδρος της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α., «αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο των ισχυρών, ανθεκτικών συστημάτων υγείας που απαιτούνται για την επίτευξη καθολικής κάλυψης υγείας. Εμβολιάζουν, παρέχουν συμβουλές οικογενειακού προγραμματισμού, εξασφαλίζουν εξειδικευμένη φροντίδα κατά τη διάρκεια του τοκετού ενώ συλλέγουν επιδημιολογικά στοιχεία τα οποία είναι υψίστης σημασίας για την πετύχουμε εθνικούς και παγκόσμιους στόχους που σχετίζονται με καθολική κάλυψη υγείας, ετοιμότητα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και ανταπόκριση, με την ασφάλεια των ασθενών και την παράδοση ολοκληρωμένων υπηρεσιών υγείας, με επίκεντρο τον άνθρωπο».
Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας επικεντρώνεται σε σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας που απασχολούν όλο τον κόσμο.
***
Η 7η Απριλίου είναι η ημερομηνία «γέννησης» το 1948 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ενός εξειδικευμένου οργάνου του ΟΗΕ για θέματα Υγείας.
Η υγεία είναι ένα από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και κάθε άνθρωπος σε κάθε σημείο του πλανήτη πρέπει να έχει πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας ανεξαρτήτως της οικονομικής του κατάστασης. Η Καθολική Κάλυψη Υγείας μέχρι το 2030, είναι το ζητούμενο για όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, στο πλαίσιο των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης.
Η Παγκόσμια Υγεία σε αριθμούς
Τουλάχιστον το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να μην έχει πλήρη κάλυψη βασικών υπηρεσιών υγείας.
7,2 τρισ. δολάρια ή το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ δαπανάται ετησίως για την υγεία.
371 δισ. δολάρια επενδύσεις για την επόμενη 15ετία θα έκαναν τον κόσμο μας πιο υγιή.
97 εκατ. πρόωρους θανάτους, θα μπορούσαν να αποτρέψουν οι επενδύσεις στα συστήματα υγείας.
Η μέση παγκόσμια δαπάνη για την υγεία ανέρχεται στα 1.011 δολάρια, με τις μισές χώρες να δαπανούν λιγότερο από 366 δολάρια ανά κάτοικο.
Περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ωθούνται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας (που ορίζεται ότι ζουν με 1,90 δολάρια ή λιγότερο την ημέρα) επειδή πρέπει να πληρώσουν για την υγειονομική περίθαλψη.
Πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι (σχεδόν το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού) δαπάνησαν τουλάχιστον το 10% των οικογενειακών προϋπολογισμών τους για να πληρώσουν για την υγειονομική περίθαλψη.
5,4 εκατ. παιδιά κάτω των 5 ετών πέθαναν το 2017.
1,25 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο σε τροχαία δυστυχήματα.
80% της πρόωρης καρδιακής νόσου, του εγκεφαλικού επεισοδίου και του διαβήτη μπορούν να προληφθούν.
Το 23% όλων των εκτιμώμενων θανάτων παγκοσμίως συνδέεται με το περιβάλλον.
40.5 εκατ. θάνατοι οφείλονται σε μη μεταδοτικές ασθένειες (το 71% παγκοσμίως).
800.000 αυτοκτονίες σημειώνονται κάθε χρόνο στον κόσμο (ένας θάνατος κάθε 40 δευτερόλεπτα).
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είναι μία εξειδικευμένη υπηρεσία του ΟΗΕ με αρμοδιότητα τη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με το καταστατικό του, ο κύριος στόχος του είναι η διατήρηση του υψηλότερου επιπέδου υγείας για όλους τους λαούς του κόσμου. Η έδρα του βρίσκεται στη Γενεύη της Ελβετίας και έχει έξι ημιαυτόνομα εθνικά γραφεία και 150 τοπικά γραφεία σε όλο τον κόσμο. Επικεφαλής του από το 2017 είναι ο Αιθίοπας βιολόγος και πολιτικός δρ Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγιεσούς.
Ο ΠΟΥ ιδρύθηκε στις 7 Απριλίου 1948, ημερομηνία που εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Στις αρμοδιότητες του περιλαμβάνονται η υποστήριξη της καθολικής περίθαλψης, η παρακολούθηση των κινδύνων για τη δημόσια υγεία, ο συντονισμός της αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και η βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και ευημερίας.
Ο Οργανισμός έχει να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα, όπως η εξάλειψη της ευλογιάς, η σχεδόν ολική εξάλειψη της πολιομυελίτιδας και η ανάπτυξη του εμβολίου για τον Έμπολα. Στις σημερινές προτεραιότητές του ανήκουν οι μεταδοτικές ασθένειες και ειδικότερα ο HIV/AIDS, η ελονοσία, η φυματίωση και οι μη μεταδοτικές ασθένειες όπως οι καρδιολογικές παθήσεις και ο καρκίνος. Το έργο του ΠΟΥ χρηματοδοτείται από τις συνεισφορές των κρατών-μελών του ΟΗΕ και δωρεές ιδιωτών.
***
Στη βασική εικόνα, γελοιογραφία του σκιτσογράφου Σάκη Κουτσαντά από το λεύκωμα της Λέσχης των Ελλήνων Γελοιογράφων με τον τίτλο “Covid-19”.