Αρχικά, η 17η Μαΐου έγινε γνωστή και με την ονομασία IDAHO (International Day Against Homophobia), δηλαδή Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας. Ωστόσο, στη συνέχεια «επεκτάθηκε» και κατά τη αμφιφοβίας και της τρανσφοβίας, αφού με την πάροδο του χρόνου άρχισε να επεκτείνεται ο διάλογος πάνω σε ζητήματα φύλου.
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας καθιερώθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2006 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε το συμβολισμό της συγκεκριμένης ημέρας. Έτσι, με ψήφισμά του κάλεσε τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβουν δράσεις για την εξάλειψη των διακρίσεων λόγω ομοερωτικού προσανατολισμού.
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας: Γιατί επιλέχθηκε η 17η Μαΐου;
Από το 2006 έως και σήμερα, λοιπόν, κάθε χρόνο στις 17 Μαΐου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας. Ο λόγος για τον οποίο επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημέρα δεν είναι τυχαίος, αλλά συγκεκριμένος και πολύ σημαντικός. Συγκεκριμένα, από το 1948 μέχρι το 1990 η ομοφυλοφιλία ήταν καταχωρημένη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στα ψυχικά νοσήματα, κάτι που άλλαξε στις 17 Μαΐου του 1990. Στη γενική συνέλευσή του στις 17 Μαΐου 1990 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με ψήφισμά του τόνισε ότι «η ομοφυλοφιλία δεν αποτελεί ψυχική νόσο, διαταραχή, ή ανωμαλία».
Και έτσι, έγινε ένα από τα μεγαλύτερα βήματα προς την αναγνώριση των δικαιωμάτων των ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας παγκοσμίως, αλλά και της εξάλειψης των προκαταλήψεων απέναντί τους.
Από το neolaia.gr
***
Η βασική εικόνα είναι έργο της Ιταλίδας γελοιογράφου – εικονογράφου Marilena Nardi.