11.3 C
Athens
Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

Παρακολουθήστε το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διαδικτυακά – Δείτε πώς

Το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με σύνθημα «Σινεμά με κάθε τρόπο» θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά από την Πέμπτη 5 έως την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020.
Ταινίες επιστημονικής φαντασίας που «ερμηνεύουν» όσα ζούμε σήμερα, πρωτοπόρες ευρωπαϊκές φωνές, ανεξάρτητο σινεμά από όλο τον κόσμο, πρόσφατες ελληνικές παραγωγές, αλλά και κλασικές αγαπημένες κωμωδίες συμμετέχουν στην ετήσια γιορτή της 7ης Τέχνης.

***

«Ό,τι κι αν συμβεί, το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα γίνει. Πρόκειται για ένα δυναμικό και ανθεκτικό θεσμό», σημειώνει η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ελίζ Ζαλαντό, παρομοιάζοντας την καθημερινότητα που έχει «επιβάλει» η πανδημία με σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
«Ό,τι θεωρούσαμε δεδομένο μέχρι πριν από μερικούς μήνες δεν ισχύει», επισημαίνει στο -αντί συνέντευξης Τύπου- βίντεο του φετινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ο διευθυντής του, Ορέστης Ανδρεαδάκης, προσθέτοντας: «Tο Σινεμά, με κάθε τρόπο, είναι φέτος ένας τρόπος αγάπης και κατανόησης, ένας τρόπος να θέσουμε κι εμείς μερικούς κανόνες πάνω από τους κανόνες που μας επιβάλλει ο νέος κορονοϊός, ένας τρόπος αντίδρασης στον αντεστραμμένο κόσμο που μπήκαμε».

 

Το Ταξίδι της Φάλαινας

 

Η αυλαία του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα ανοίξει την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου με το «Ταξίδι της Φάλαινας» του Φίλιπ Γιούργιεφ και θα πέσει την Κυριακή 15 Νοεμβρίου, με την προβολή της ταινίας «Δεν θα ξαναχιονίσει» των Μαουγκοζάτα Σιμόφσκα και Μίχαου Ένγκλερτ.

Θα προβληθούν 18 μεγάλου μήκους και 21 μικρού μήκους ελληνικές ταινίες: 15 ταινίες σε πρώτη προβολή, 3 ταινίες που έχουν ήδη κάνει πρεμιέρα στην ενότητα «Μια δεύτερη ματιά» και 2 κλασικές αγαπημένες ταινίες, καθολικά προσβάσιμες στις διαδικτυακές προβολές τους. Θα προβληθούν, επίσης, οι βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες από το πρόσφατο 43ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

 

***

 

Ο Δημήτρης Λάλος και η Γιώτα Αργυροπούλου στην ταινία του Μιχάλη Κωνσταντάτου «All the Pretty Little Horses».

 

Διεθνές πρόγραμμα

 

Το πρίσμα μέσα από το οποίο βλέπει το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τις 12 ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού είναι η «Οικειότητα: Μια Σύγχρονη Τυραννία», εμπνευσμένη από το βιβλίο του Αμερικανού κοινωνιολόγου Ρίτσαρντ Σέννετ, «Η τυραννία της οικειότητας» (εκδόσεις Νεφέλη).

Στο τμήμα συμμετέχουν και τρεις ελληνικές ταινίες. Πρόκειται για τα «Μήλα» του Χρήστου Νίκου, το «Kala Azar» της Τζάνις Ραφαηλίδου και το «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη.

 

*

Το διαγωνιστικό τμήμα «Ψ» περιλαμβάνει 10 ταινίες, ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές. Πρόκειται για τις ταινίες «Daniel ’16» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, «All the Pretty Little Horses» του Μιχάλη Κωνσταντάτου και «Πρόστιμο» του Φωκίωνα Μπόγρη.

 

*

Στο τμήμα αυτό συμμετέχουν νέοι δημιουργοί από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Συνεχίζονται οι ενότητες Ανοιχτοί Ορίζοντες και Ματιές στα Βαλκάνια.

*

Αφιερώματα

«Προφητείες από έναν άλλο κόσμο: Sci-fi και Cli-fi (1950-1990)» είναι ο τίτλος του μεγάλου αφιερώματος του φετινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με cult, αστείες, συναρπαστικές ταινίες επιστημονικής φαντασίας. «Θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε και να ερμηνεύσουμε την παρούσα κατάσταση», σημειώνει η Ελίζ Ζαλαντό.
Το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συστήνει ακόμη δύο κορυφαίες φωνές του ευρωπαϊκού σινεμά:
Τη Νορβηγίδα Άνια Μπρέιεν, φίλη του Θόδωρου Αγγελόπουλου, αγαπημένη δημιουργό του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν και πρωτοπόρο του φεμινιστικού σινεμά στη Σκανδιναβία
και την Τσέχα Βέρα Χιτίλοβα (1929-2014), ανατρεπτική δημιουργό, μέλος του «τσέχικου νέου κύματος».

 

«Αγορά»

Δυναμικές δράσεις, βραβεία και συνεργασίες φιλοξενούνται φέτος στην Αγορά που θα πραγματοποιηθεί online. Με πρέσβειρα την ηθοποιό Κάτια Γκουλιώνη, η «Αγορά» θα φέρει σε επαφή τους διεθνείς επαγγελματίες του χώρου με την ελληνική κινηματογραφική κοινότητα.

 

*

Η «Αγορά» του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η οποία υποστηρίζεται από το πρόγραμμα «Creative Europe MEDIA» και στην οποία δίνονται βραβεία σε υπηρεσίες και χρηματικά έπαθλα, συνολικού ύψους 200.000 ευρώ, θα πραγματοποιηθεί online από τις 6 έως τις 14 Νοεμβρίου.

 

Εκθέσεις στον δημόσιο χώρο

 

Η έκθεση «Οικειότητα, μια σύγχρονη τυραννία», εμπνευσμένη από έργα του Διεθνούς Διαγωνιστικού, είχε σχεδιαστεί αρχικά στο MOMus – Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης). Λόγω πανδημίας δεν θα πραγματοποιηθεί εκεί, θα υπάρχουν ωστόσο αναπαραστάσεις σε μουσαμάδες σε διάφορα σημεία της πόλης.

 

*

Επίσης, 12 μεγάλες αναπαραστάσεις σε μουσαμάδες, θα εκτεθούν σε εξωτερικούς τοίχους κτηρίων της προβλήτας του λιμανιού. Στο λιμάνι θα εκτεθούν σε μπάνερς φωτογραφίες από τη βιντεοεγκατάσταση του Γιώργου Δρίβα «Γεγονότα Συντελεσμένου Μέλλοντος», όπως και τα έργα των 12 εικαστικών.

 

*

 

Στον ίδιο χώρο και συγκεκριμένα στον Πρώην Βρεφονηπιακό Σταθμό υπάρχει η εγκατάσταση «Τhe Glasshouse project» του visual artist και φωτογράφου Νίκου Ράκκα και στην προβλήτα του λιμανιού, η οπτική εγκατάσταση που σχεδίασε αποκλειστικά για το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης η Όλγα Σφέτσα.

 

***

ΠΩΣ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

Για να παρακολουθήσετε τις ταινίες του Φεστιβάλ πρέπει να μπείτε στην επίσημη σελίδα του και να δημιουργήσετε προσωπικό λογαριασμό. Το κόστος για κάθε ταινία είναι 3 ευρώ.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, καθώς και περισσότερες πληροφορίες για τις ταινίες, είναι διαθέσιμα στο

www.filmfestival.gr

***

Οδηγίες βήμα προς βήμα για να ανοίξει η οθόνη στο 61ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.
Εύκολα και απλά!

  • Μπαίνω στο www.filmfestival.gr και στη συνέχεια στο TIFF61 ONLINE (https://online.filmfestival.gr/).
  • Επιλέγω create account πάνω δεξιά στην οθόνη και συμπληρώνω όνομα, email, κωδικό.
  • Μετά βρίσκω την ταινία που θέλω μέσα από την αναζήτηση ή από τις λίστες στο μενού. Κάθε ταινία είναι διαθέσιμη για περιορισμένο αριθμό θεάσεων και απευθύνεται μόνο σε θεατές από Ελλάδα.
  • Αφού επιλέξω την ταινία, εμφανίζεται η τιμή του εισιτηρίου (3 ευρώ) και μετά συμπληρώνω τα στοιχεία της κάρτας για να ολοκληρωθεί η πληρωμή.
  • Επιβεβαίωση της συναλλαγής έρχεται μέσω email (τα εισιτήρια δεν επιστρέφονται και δεν ακυρώνονται μετά το πέρας της συναλλαγής).
  • Μπορώ να αγοράσω εισιτήριο για όλες τις προβολές που θέλω, ανεξαρτήτως ημέρας. Όμως κάθε ταινία μπορώ να τη δω μόνο την ημέρα ηλεκτρονικής προβολής της. Την ημέρα αυτή η ταινία είναι διαθέσιμη από τις 10 το πρωί και για 24 ώρες.

CHECK και Enjoy εδώ: https://www.filmfestival.gr/el/

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -