13.5 C
Athens
Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024

Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων: Καθαρή εικόνα, καθαρός ήχος, καθαρές προτάσεις για το 2014-15

Του Παναγιώτη Μήλα
[email protected]

«Θέλω να διαφωνήσω με τον κύριο Χρήστο Καρακέπελη που είπε ότι το πρόγραμμα του Κέντρου Ελέγχου Τηλεοράσεων έχει μια αίσθηση διαλόγου».
Η φωνή ακούστηκε από το «μπαλκόνι» του Κέντρου αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε η παρουσίαση. Όλοι οι συντελεστές που βρίσκονταν στην κεντρική σκηνή γύρισαν και κοίταξαν προς τα πάνω, ο δε Δημήτρης Αλεξάκης μονολογούσε μεγαλόφωνα:
-Ωχ! Θα μας την πει! Ποιος ξέρει τι στραβό βρήκε… Για να δούμε τι θα πει στη συνέχεια…
Και πράγματι υπήρξε συνέχεια από το «μπαλκόνι»:
«Σίγουρα δεν υπάρχει αίσθηση διαλόγου. Αυτό που υπάρχει είναι μια αίσθηση τρέλας. Εδώ μέσα είναι συγκεντρωμένοι επικίνδυνοι άνθρωποι, επικίνδυνα τρελοί. Άνθρωποι που σπάνε την κλασική πολιτιστική στάμνα. Όμως με την τρέλα που τους διακρίνει από τα θραύσματα αυτής της στάμνας δημιουργούν μικρά και μεγάλα διαμάντια που θα λάμπουν από αυτό το υπόγειο της Κυψέλης και θα λειτουργούν ως μαγνήτες για να συγκεντρώσουν εκείνους που αναζητούν το καινούργιο μακριά από τον καναπέ τους και για όσους αποφεύγουν κάθε πλαστικό πολιτιστικό προϊόν. Γι’ αυτό λέω πως όλοι εδώ οι καλλιτέχνες εδώ μέσα -και κυρίως η Elizabeth, η Selin και η Ρηνιώ- είναι επικίνδυνοι μιας και επιχειρούν με το έργο τους να φωτίσουν τους σκοτεινούς μας δρόμους. Αυτούς τους ίδιους δρόμους που κάποιοι άλλοι προσπαθούν με νύχια και με δόντια να τους κρατούν μέσα στο σκοτάδι».
Ακολούθησε σιωπή, ανάσα ανακούφισης και στο τέλος χειροκρότημα. Έτσι -με αυτή την παρένθεση- έκλεισε η εκδήλωση της παρουσίασης του προγράμματος του Κέντρου Ελέγχου Τηλεοράσεων για το νέο χρόνο. Ένα πρόγραμμα με καθαρή εικόνα, καθαρό ήχο και καθαρές προτάσεις από νέους και παλιούς δημιουργούς. Ανάμεσα στους παλιότερους δημιουργούς θα είναι και ο συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης που θα μάθει όσους ενδιαφέρονται για το πώς γράφεται η πρώτη λέξη σε ένα κείμενο, σε ένα διήγημα, σε ένα μυθιστόρημα. Όλα αυτά σε ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής στα μέσα Ιανουαρίου.
Μέχρι τότε ένας άλλος αγαπημένος Έλληνας συγγραφέας,  ο Ανδρέας Εμπειρίκος,  θα ανοίξει τη χρονιά με ένα μεγάλο ταξίδι. Το ταξίδι αυτό θα συνεχιστεί ασφαλώς μέσα στο 2015. Ας δούμε όμως αναλυτικά το πρώτο μέρος:

– Μέχρι τις 26 Οκτωβρίου 2014
«Ο Μέγας Ανατολικός. Ερωτογραφία εν πλω» του Ανδρέα Εμπειρίκου.
Ένα ζευγάρι αποφασίζει να ταξιδέψει με τον Μεγάλο Ανατολικό από το Λίβερπουλ έως τη Νέα Υόρκη. Συναντά τα πρόσωπα του μυθιστορήματος, που διερωτώνται, που ερωτώνται, που ερωτεύονται. Στη θάλασσα, όλα ξεκινούν από την αρχή. Δεν υπάρχουν κανόνες, θρησκείες, παρελθόν, μέλλον -μόνον η αχανής μπλε επιφάνεια…
Η θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος του Ανδρέα Εμπειρίκου ανεβαίνει στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων (ΚΕΤ) για έναν ολόκληρο κύκλο παραστάσεων.
Σύνθεση κειμένων, δραματουργική επεξεργασία, σκηνοθεσία, ερμηνεία, σκηνικά – κοστούμια: Μπάμπης Γαλιατσάτος, Κατερίνα Μαούτσου. Βοηθός σκηνοθέτη: Έμη Πανουργιά. Φωτισμοί: Αποστόλης Τσατσάκος. Ηχογραφήσεις – επιμέλεια ηχογραφήσεων: Γιωργής Τσουρής. Ακούγονται οι φωνές των: Ε. Βεργέτη, Α. Καραζήση, Θ. Μεταξά, Η.-Ε. Μπέζου, Έ. Πανουργιά, Ά. Πουλοπούλου, Μ. Σκουλά, Γ. Τσουρή, Ν. Χανακούλα.
Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 9.30 μ.μ. Γενική είσοδος: 10 ευρώ, φοιτητικό: 8 ευρώ, μειωμένο εισιτήριο (άνεργοι, κάρτα ΣΕΗ): 5 ευρώ.

– Μέχρι 4 Νοεμβρίου 2014
«Ανεπίδεκτη διόρθωσης» του Stefano Massini
Ακολουθώντας τα χνάρια της σπουδαίας Ρωσίδας δημοσιογράφου Άννα Πολιτκόφσκαγια, ο Stefano Massini συνθέτει ένα θεατρικό πάζλ με αφορμή τα γραπτά, τις συνεντεύξεις της, την ίδια της τη ζωή και την πορεία της προς τον προδιαγεγραμμένο θάνατό της.
Πρώτη παρουσίαση στην ελληνική γλώσσα ενός εμβληματικού συγγραφέα της νέας ιταλικής δραματουργίας, του οποίου τα έργα μεταφράζονται και παίζονται σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Μετάφραση: Δημήτρης Αλεξάκης. Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κοιλάκος. Συνεργάτης σκηνοθέτη: Μαρία Χανδρά. Σκηνικά, κοστούμια: Μαρίζα Σουλιώτη. Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου. Φωτισμοί: Αλίκη Δανέζη-Knutsen. Βίντεο: Ειρήνη Στείρου. Κίνηση: Μαργαρίτα Τρίκκα. Ηχητικός σχεδιασμός: Γιάννης Χρυσογόνου. Ερμηνεία: Τάνια Παλαιολόγου, Μιχάλης Κοιλάκος.
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9 μ.μ.

– Την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014. Στις 8 μ.μ. με είσοδο ελεύθερη.
«Θα ρίξουμε πίσω σας τη θάλασσα»
Σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας, οι άνθρωποι ρίχνουν ένα ποτήρι νερό πίσω από τους αγαπημένους τους, την ώρα που φεύγουν, έτσι ώστε μια μέρα να γυρίσουν υγιείς. Στην ταινία των Anouck Mangeat, Noémi Aubry, Clément Juillard και Jeanne Gomas, ο Aziz, ο Sidiqi, o Housine και o Younes μάς παίρνουν μαζί τους στις περιπλανήσεις από τα σπίτια τους στο Αφγανιστάν ή το Μαρόκο μέχρι το χάος της κρίσης στην Ελλάδα.

– Την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014. Στις 9 μ.μ. με είσοδο ελεύθερη
«Μαργαρίτα, Πενθεσίλεια, Ιώ»
Θεατρικό αναλόγιο / work in progress. Με τις Elisabeth Marie, Selin Altiparmak και Ρηνιώ Κυριαζή.
Ανάμεσα σε τρεις γλώσσες και δύο ηπείρους, η Γαλλίδα σκηνοθέτις Élisabeth Marie (Scarface Ensemble, Στρασβούργο), η Ελληνίδα ηθοποιός Ρηνιώ Κυριαζή (Αθήνα) και η Τουρκάλα Selin Altiparmak (Κωνσταντινούπολη) εξερευνούν τα σύγχρονα πρόσωπα της πολιτικής ουτοπίας. Πρώτη παρουσίαση ενός έργου που θα ανέβει στη Γαλλία, την Ελλάδα και την Τουρκία την άνοιξη του 2015.

– Από τις 24 Οκτωβρίου μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου 2014
«Τα απέχοντα μυριάδες μυριάδων έτη φωτός… άστρα»
Από τη Ομάδα Horses in my Dreams
“…συγκρίνοντας τις μεταξύ των ανθρώπων αποστάσεις προς εκείνες που χωρίζουν τα απέχοντα μυριάδες μυριάδων έτη φωτός άστρα…”. Μια σπονδυλωτή παράσταση βασισμένη σε δυο ετερόκλητες ιστορίες για τον έρωτα και τον πόλεμο. Kοινός παρονομαστής οι αποστάσεις που μας χωρίζουν και μας ενώνουν, τα ταξίδια που δεν κάναμε ποτέ και οι μνήμες που μας πήγαν μακριά, κρατώντας τα πόδια στη γη και το βλέμμα καρφωμένο στα αστέρια.
Η παράσταση βασίζεται σε κείμενα των Ν. Γ. Πεντζίκη, Sylvia Plath, Fabrice Melquiot και της ομάδας.
Κείμενα: Ν. Γ. Πεντζίκης κ. ά. Δραματουργία, σκηνοθετική επιμέλεια: Σοφία Κορώνη, Κατερίνα Κλειτσιώτη. Σκηνογραφικός χώρος, κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης. Ερμηνεύουν: Σοφία Κορώνη, Κατερίνα Κλειτσιώτη
Κάθε Παρασκευή, στις 9 μ.μ.

– Στις 8 και 9 Νοεμβρίου 2014
Διήμερο σεμινάριο τεχνικής Alexander από τον Γιώργο Μάτσκαρη.
Η τεχνική Alexander συμβάλλει στην εξέλιξη και ωρίμανση της ανθρώπινης κίνησης, αντίληψης και έκφρασης. Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να κατανοήσουν σε βάθος το σώμα τους, να βελτιώσουν τη στάση του και να αντιμετωπίσουν προβλήματα που συνδέονται με την καθημερινότητά του. Στόχος του είναι να φέρει στο προσκήνιο τις συνήθειες που περιορίζουν την έκφρασή μας και μας καταπονούν όταν καθόμαστε, στεκόμαστε και κινούμαστε, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.
Δηλώσεις συμμετοχής στο [email protected] και στο τηλέφωνο: 213 -00.40.496
(περιορισμένος αριθμός συμμετοχών).
Από τις 11 π.μ. έως και 4 μ.μ. Κόστος συμμετοχής για δύο πεντάωρα μαθήματα: 80 ευρώ.

– Από 20 Νοεμβρίου έως και 18 Δεκεμβρίου 2014
+ 1 (Αυτοσχεδιασμός)
Μία Πέμπτη το μήνα, το ΚΕΤ αφιερώνει μια ειδική βραδιά στον αυτοσχεδιασμό, στη σημασία του διαλόγου, του απρόοπτου και της έκπληξης στη μουσική. Ο μουσικός και συνθέτης Costinho (Κωστής Ζουλιάτης), που γνωρίσαμε μέσα από τις συνεργασίες του με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου και το μουσικό σχήμα Night On Earth, τη δουλειά του με νέες θεατρικές ομάδες (Ορχήστρα των μικρών πραγμάτων, Elephas Tiliensis) και την πειραματική δισκογραφία του, προσκαλεί κάθε φορά έναν καλλιτέχνη από την ηλεκτρονική μέχρι την παραδοσιακή σκηνή για να αυτοσχεδιάσουν μαζί, παρουσία κοινού.
Κάθε Πέμπτη στις 9 μ.μ. με γενική είσοδο: 8 ευρώ.

– Από 23 Νοεμβρίου 2014 έως και 24 Μαΐου 2015
Οικογένεια. Εσωτερικά τοπία.
Σεμινάριο δημιουργίας ντοκιμαντέρ.
Υπό την καθοδήγηση του κινηματογραφιστή Χρήστου Καρακέπελη (Το Σπίτι του Κάιν, Πρώτη Ύλη) και των συνεργατών του, οι συμμετέχοντες καλούνται να εντρυφήσουν στους κώδικες, τις τεχνικές και τα έργα του δημιουργικού ντοκιμαντέρ και να πραγματοποιήσουν με τη σειρά τους μια ταινία μεσαίου μήκους (διάρκειας 15-25 λεπτών) με θέμα το οικογενειακό περιβάλλον του καθενός.
Μετά το τελικό στάδιο του μοντάζ, το σεμινάριο θα ολοκληρωθεί μ’ έναν κύκλο προβολών των έργων που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου.
Να θυμίσουμε εδώ αυτό που έλεγε το 1927 ο Robert Flaherty: «Οι πραγματικά μεγάλες ταινίες αναμένονται ακόμη. Θα είναι σκηνοθετημένες με αλήθεια και τέχνη. Δεν πιστεύω πως θα είναι έργο των μεγάλων εταιρειών και των διάσημων σκηνοθετών. Θα είναι μάλλον έργο ερασιτεχνών με την κατά λέξη έννοια του όρου “ερασιτέχνης”: Εκείνος που είναι παθιασμένος με αυτό που κάνει και το συντηρεί για να έχει την ικανοποίηση να το πραγματώνει, όχι με εμπορικό σκοπό».
Δηλώσεις συμμετοχής στο [email protected] και στο: 213- 00. 40. 496. (Περιορισμένος αριθμός συμμετοχών)
Κάθε Κυριακή από τις 12:00 έως και τις 4 μ.μ. Κόστος συμμετοχής (26 τετράωρα μαθήματα): 550 ευρώ.

– Το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014 από τις 5 μ.μ. μέχρι τα μεσάνυχτα
Coil Project.
Φωτογραφικά slideshows, loop screening και live του Νίκου Βελιώτη
Το ΚΕΤ αναζητά βιώσιμους και δημιουργικούς τρόπους που να επιτρέπουν σε νέους φωτογράφους να κοινοποιήσουν τη δουλειά τους και να συνδιαλέγονται. Ιδρυτής του on line περιοδικού Coil Magazine, ο Ηλίας Γεωργιάδης επιμελείται έναν κύκλο προβολών και φωτογραφικών slideshows που εστιάζει στο βλέμμα και τις αναζητήσεις νέων καλλιτεχνών από την Ευρώπη και την Αμερική. Η προβολή των ιστοριών μέσω slideshows ολοκληρώνεται με μια οπτικοακουστική live performance του Νίκου Βελιώτη (In Trance 95, «Ανάσες των λύκων» με τον Γιάννη Αγγελάκα, Cello Powder, Mohammad…) βασισμένη στην αλληλεπίδραση εικόνας – ήχου.

– Από τις 8 Δεκεμβρίου 2014 έως και τις 6 Ιανουαρίου 2015
«Πορτρέτο της Ντόρα», της Hélène Cixous. Από την Ομάδα Λωτοφάγοι
Πρώτο ανέβασμα στην ελληνική γλώσσα ενός έργου της Γαλλίδας συγγραφέως, γεννημένης στην Αλγερία το 1937, γνωστής από τη μακροχρόνια συνεργασία της με το Théâtre du Soleil και την Ariane Mnouchkine.
Βασισμένο στη θεραπεία της δεκαοχτάχρονης Ιda Bauer, το “Πορτρέτο της Ντόρα” ανατρέχει στις απαρχές της ψυχαναλυτικής θεωρίας και εστιάζει στα κενά, τις αντιφάσεις και τις προκαταλήψεις της φροϋδικής μελέτης, παρουσιάζοντας μια εναλλακτική εκδοχή των γεγονότων από την οπτική γωνία του κοριτσιού.
Κείμενο: Hélène Cixous. Μετάφραση: Λένα Κληρονόμου. Σκηνοθεσία: Αθηνά Αρσένη. Φωνή έργου: Λαέρτης Μαλκότσης. Ερμηνεύουν: Μαρία Κοντογούρη, Μαρία Κουθούρη, Νάντια Συρίου.
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9 μ.μ.

Φωτογραφία: cat is art – Χρήστος Κούτσης

– Από 13 Δεκεμβρίου 2014 έως και 11 Ιανουαρίου 2015
«Η Μεγάλη Άρκτος»
To κείμενο της Ρηνιώς Κυριαζή τοποθετείται ανάμεσα στο σύγχρονο εσωτερικό μονόλογο και την προφορική παράδοση – εκείνη που είχε ήδη σκαλίσει με τη «Φεύγουσα κόρη» και που, με συνεργό τον Νίκο Φλέσσα (ομάδες Blitz, Difunta Correa), ξαναπιάνει εδώ, ακολουθώντας το νήμα της μέχρι τη σύγχρονη εποχή.
«Η Μεγάλη Άρκτος δεν αφορά στις σχέσεις των δύο φύλων, ούτε στις διαφορές τους, ούτε στις ψυχολογίες τους ή τις συμπεριφορές τους. Δεν είναι αστρολογία, ούτε ζωολογία ή μυθολογία, ούτε μια αστυνομική υπόθεση με ένα αίνιγμα για λύση, ούτε καν η γραμμική αφήγηση μιας ιστορίας».
Κείμενο: Ρηνιώ Κυριαζή. Σκηνοθεσία: Νίκος Φλέσσας. Συνεργός: Κατερίνα Γεωργουδάκη. Ερμηνεία: Γιάννης Γιαννούλης, Δήμητρα Γκλιάτη, Γιούλη Καρναχωρίτη, Ρηνιώ Κυριαζή, Μαρίνα Πανηγυράκη
Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 9 μ.μ.

– Στις 18 Δεκεμβρίου 2014
+ 1 (Αυτοσχεδιασμός)
Μία Πέμπτη το μήνα (στις 9 μ.μ.), το ΚΕΤ αφιερώνει μια ειδική βραδιά στον αυτοσχεδιασμό, στη σημασία του διαλόγου, του απρόοπτου και της έκπληξης στη μουσική. Ο μουσικός και συνθέτης Costinho (Κωστής Ζουλιάτης) προσκαλεί κάθε φορά έναν καλλιτέχνη από την ηλεκτρονική μέχρι την παραδοσιακή σκηνή για να αυτοσχεδιάσουν μαζί, παρουσία κοινού.

– Από τις 9 Ιανουαρίου 2015 έως και τις 13 Μαρτίου
«Ταξίδι στην άκρη της νύχτας»
Kανείς δεν επέστρεψε, κανείς δεν θα επιστρέψει αλώβητος από την άκρη της νύχτας: μια θεατρική διασκευή του εμβληματικού λογοτεχνικού αριστουργήματος του Σελίν.
Κείμενο: Louis-Ferdinand Céline. Μετάφραση: Σεσίλ Ιγγλέση-Μαργέλλου. Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Χατζής. Ερμηνεία: Γιάννης Χαρτοδιπλωμένος
Στις 14, 15, 16, 17, 18, 21 και 22 Ιανουαρίου 2015.
Κάθε Παρασκευή στις 8 και στις 10 μ.μ.

– Από 14 έως και 22 Ιανουαρίου 2015
Σεμινάριο δημιουργικής γραφής από τον Βασίλη Αλεξάκη.
Ώρες διεξαγωγής: από τις 8 έως και τις 11 μ.μ.
Το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων φιλοξενεί το βραβευμένο συγγραφέα Βασίλη Αλεξάκη για ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής.
Διάρκεια του σεμιναρίου: 7 μέρες
Αιτήσεις στο: [email protected]
Κόστος συμμετοχής: 200 ευρώ.
(περιορισμένος αριθμός συμμετοχών)

Πληροφορίες

Κύπρου 91Α και Σικίνου 35Α
Κυψέλη, Αθήνα
Τηλέφωνο: 213 – 00.40.496
Kινητό: 694-534.84.45

Φωτογραφίες

Βασίλης Αλεξάκης: Σεμινάριο δημιουργικής γραφής.
Σοφία Κορώνη: «Τα απέχοντα μυριάδες μυριάδων έτη φωτός… άστρα».
Μαρία Κοντογούρη: «Πορτρέτο της Ντόρα».
Ρηνιώ Κυριαζή: «Η Μεγάλη Άρκτος».
Selin Altiparmak: «Μαργαρίτα, Πενθεσίλεια, Ιώ»

 

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -