21.9 C
Athens
Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

“Μπορούμε να μιλήσουμε; Τέχνη στην εποχή του λαϊκισμού”. Ένα ερώτημα για τις Βρυξέλλες

Occupy Fantasy!
H Διεθνής Ερευνητική Πλατφόρμα – που εμπνέεται τόσο από τις εμπειρίες των δημοκρατικών κινημάτων όσο και από τους καλλιτεχνικούς πειραματισμούς πάνω στους νέους τρόπους ανταλλαγής και συνάθροισης ως μορφών κοινωνικο-καλλιτεχνικής έκφρασης – η οποία στοχεύει να διερευνήσει ευφάνταστους τρόπους παρέμβασης στην κεντρική πολιτική σκηνή, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά δημόσια στο Kampnagel του Αμβούργου, στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου Παραστατικών Τεχνών (PSi, Ιούνιος 2017).
Τώρα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ MitOst στη Φραγκφούρτη (Όντερ) – Γερμανία και στο Słubice – Πολωνία, 4-8 Οκτωβρίου (www.mitostfestival.org), στοχεύει να διερευνήσει συλλογικά τις τρέχουσες πολιτικές συνθήκες με τα επείγοντα διακυβεύματα και το ανατρεπτικό τους δυναμικό ως ευκαιρίες για πολιτικοκοινωνική αλλαγή.

Η καλλιτεχνική διευθύντρια της Εντροπίας, Μαρίλλη Μαστραντώνη, θα συμμετάσχει στη Συνάντηση του Διεθνούς Δικτύου Παραστατικών Τεχνών ΙΕΤΜ στις Βρυξέλλες, 23-26 Νοεμβρίου, με τίτλο “Μπορούμε να μιλήσουμε; Τέχνη στην εποχή του λαϊκισμού”.

CAMP EUROPE
Το Διεθνές Project που διερευνά την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση σε σχέση με τη λειτουργία των στρατοπέδων συγκέντρωσης σε ιστορικά κρίσιμες περιόδους και με την τρέχουσα βιο-πολιτική ατζέντα, θα αναπτυχθεί μέσα από έρευνα και καλλιτεχνικές διαμονές (residency) σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και καλλιτέχνες, και θα κλιμακωθεί με την ομώνυμη interdisciplinary performance στην Aθήνα τον Mάιο του 2018.
Ξεκινά στο UfaFabrik (www.ufafabrik.de) του Βερολίνου, τον Ιανουάριο του 2018! Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν εγκαίρως. Εν τω μεταξύ, ανακαλύψτε τα στρατόπεδα φυλάκισης της περιοχής σας… παλιά και νέα…

  • Η “Εντροπία” είναι μη κερδοσκοπική εταιρεία με βάση τον ομώνυμο θεατρικό χώρο στην Αθήνα. Ιδρύθηκε το 1996 και έχει παρουσιάσει, φιλοξενήσει και συνεργαστεί σε διάφορες θεατρικές παραγωγές και πολιτιστικά δρώμενα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Από το 2003 διοργανώνει το ετήσιο διεθνές «Φεστιβάλ Εναλλακτικής Σκηνής (FES)» με αναγνωρισμένους και νεότερους καλλιτέχνες και ομάδες απ’ όλο το φάσμα της τέχνης, με έμφαση στα Performing Arts, την εκπαίδευση του σύγχρονου περφόρμερ και τις συνεργασίες και το διάλογο με ευρύτερους κοινωνικούς φορείς.Προωθεί τις ανταλλαγές μεταξύ Ελλάδας και διεθνούς σκηνής της Τέχνης και είναι μέλος διαφόρων δικτύων, όπως το ΙΕΤΜ (International Network for Contemporary Performing Arts), το Agoratheatral, το PRISMA Forum κ.α. Από το 2007 αποτελεί έναν από τους επτά βασικούς Οίκους του Ευρωπαϊκού Δικτύου Καλλιτεχνών των Παραστατικών Τεχνών @workNetwork (www.atworknetwork.org, οι υπόλοιποι έξι είναι οι:Teater KUNST – Δανία, Reality Research Center – Φινλανδία, Teatermaskinen – Σουηδία, The Red Room – Μεγάλη Βρετανία, Dirty Deal Teatro – Latvia και Emmanuelle – Γερμανία), που πρωτοεμφανίστηκε το 2005 και αυτήν τη στιγμή περιλαμβάνει μέλη – δορυφόρους σε δέκα χώρες.
  • Εντροπία: Μεγάλου Αλεξάνδρου 114 & Καλυψούς, Κεραμεικός, Αθήνα, 10435, τηλ. 210-3465.634

 

Εντροπία

Στη θερμοδυναμική, εντροπία είναι η έννοια μέσω της οποίας μετράται η αταξία, της οποίας η μέγιστη τιμή αντικατοπτρίζει την πλήρη αποδιοργάνωση (ομογενοποίηση των πάντων) και ισοδυναμεί με την παύση της ζωής ή αλλιώς της εξέλιξης. Σε μια τέτοια κατάσταση δεν υπάρχει καμία διαδικασία και δε βρίσκεται «σε λήθαργο» (κρυμμένη) κανενός είδους πληροφορία που να επιτρέπει την εξέλιξη (ή τη ζωή) αν με κάποιο τρόπο γίνει εκ νέου παροχή μόνο ενέργειας. Αφαιρώντας την έννοια της πληροφορίας που δεν είναι αντικειμενικά μετρήσιμη (η εντροπία που εξαρτάται από αυτήν είναι επίσης μη αντικειμενικά μετρήσιμη και μάλιστα αφήνεται χωρίς μονάδες), προκύπτει μια μορφή εντροπίας που αφορά μόνο θερμικές μεταβολές, υπολογίζεται και είναι σαφώς ορισμένη: η θερμοδυναμική εντροπία. Η θερμοδυναμική εντροπία είναι εκτατική μεταβλητή ενός θερμοδυναμικού συστήματος.

Ο ρόλος της εντροπίας στο Δεύτερο Θερμοδυναμικό Νόμο

Η έννοια της εντροπίας είναι μία από τις σημαντικότερες έννοιες λόγω της συσχετισμένης διατύπωσης του δεύτερου θερμοδυναμικού νόμου με αυτήν. Ο δεύτερος θερμοδυναμικός νόμος απαγορεύει την κατασκευή οποιουδήποτε είδους αεικινήτου, δηλαδή την παραγωγή ενέργειας εκ του μηδενός. Σε οποιαδήποτε διεργασία, ένα μέρος της διαθέσιμης ενέργειας μετατρέπεται σε θερμότητα ή χρησιμοποιείται για την εσωτερική αναδιάταξη χημικών ενώσεων ή για άλλες αλλαγές εντροπίας. Σε μία μεταβολή ενός απομονωμένου συστήματος η εντροπία αυξάνει πάντοτε και η μεταβολή της ισούται με το μέτρο της θερμικής ενέργειας που δε μπορεί πια να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή έργου. Ο δεύτερος θερμοδυναμικός νόμος ισχύει για όλα τα είδη της εντροπίας, όχι μόνο της θερμοδυναμικής.

Το βέλος του χρόνου

Μια εφαρμογή του δεύτερου θερμοδυναμικού νόμου είναι πως η ροή θερμότητας συμβαίνει αυθόρμητα, πάντα, από το θερμότερο προς το ψυχρότερο σώμα σε ένα σύστημα που δεν δέχεται εξωτερικές επιδράσεις. Καθώς γνωρίζουμε πως η εντροπία σε ένα απομονωμένο θερμοδυναμικό σύστημα αυξάνει πάντοτε σε μια μεταβολή, αν κοιτούμε μια ταινία που δεν ξέρουμε αν παίζει από την αρχή προς το τέλος ή αντίστροφα, μπορούμε μέσω της παρατήρησης (κοιτώντας στο παράδειγμά μας τις ενδείξεις στα θερμόμετρα) να καταλάβουμε το βέλος του χρόνου. Γνωρίζουμε πως η ταινία παίζει κανονικά όταν στο ζεστό σώμα πέφτει η θερμοκρασία και στο κρύο ανεβαίνει καθώς ανταλλάσσουν θερμότητα.

Για παράδειγμα τα σωματίδια που συγκροτούν ένα αχλάδι ή ένα σιδερένιο κρίκο βρίσκονται σε μια διάταξη στο χώρο λίγο πολύ κανονική (οργανωμένη). Όταν όμως αρχίζει να σαπίζει το αχλάδι ή να σκουριάζει ο κρίκος η διάταξη αυτή των σωματιδίων βαθμιαία αρχίζει να αποδιοργανώνεται και όμοια η εντροπία του συστήματος έκαστου των αντικειμένων να αυξάνει. Όλοι γνωρίζουμε πως την εικόνα της ανασύνθεσης ενός πλήρους αχλαδιού άμεσα, από τα σάπια του υπολείμματα, δεν θα την παρατηρήσουμε ποτέ. Η φορά του βέλους του χρόνου είναι προφανής και δείχνει πάντοτε προς την αύξηση της εντροπίας.

Οι παρατηρήσεις αυτές αφορούν μακροσκοπικά συστήματα και όχι κβαντομηχανικά, στα οποία το βέλος του χρόνου είναι το ίδιο προς όλες τις κατευθύνσεις.

Στη ζωή παρατηρούμε μείωση της εντροπίας με την οργάνωση της ύλης, όπως ένα αχλάδι να σχηματίζεται από ανόργανα (ανοργάνωτα) συστατικά. Ο δεύτερος θερμοδυναμικός νόμος δεν παραβιάζεται γιατί το σύστημα δεν είναι απομονωμένο, καταναλώνεται δηλαδή ενέργεια για το σχηματισμό του αχλαδιού μέσω της φωτοσύνθεσης, διαδικασία που ελέγχεται από την πληροφορία του DNA του φυτού.

Η επινόηση του όρου

Ο όρος «εντροπία» («εν-» + «τροπή», αλλαγή εντός, εσωτερική αλλαγή) επινοήθηκε από τον Ρούντολφ Κλαούζιους το 1865. Παρατήρησε ότι, σε σταθερή θερμοκρασία μιας ιδανικής αντιστρεπτής μεταβολής, το πηλίκο της θερμότητας που ανταλλάσσει το σύστημα με το περιβάλλον του προς την απόλυτη σταθερή θερμοκρασία της μεταβολής είναι σταθερό και θεώρησε πως έπρεπε να παριστάνει ένα πραγματικό μετρήσιμο μέγεθος, το οποίο και ονόμασε «μεταβολή της εντροπίας».

Θερμοδυναμική εντροπία

Είναι αρκετά δύσκολο να δοθεί κάποια φυσική σημασία στην έννοια αυτή, καθώς δεν αντιστοιχεί προς κάποιο αισθητό στον άνθρωπο μέγεθος. Σύμφωνα με την κλασική θερμοδυναμική, εκφράζει τη δυνατότητα ενός συστήματος να παράγει μηχανικό έργο (όσο μικρότερη η εντροπία, τόσο μεγαλύτερη η δυνατότητα του συστήματος να παράγει μηχανικό έργο).

Η φυσική σημασία της εντροπίας μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι η έκφραση του μέτρου της αταξίας ενός συστήματος, σύμφωνα με τη στατιστική μηχανική. Από τον Λούντβιχ Μπόλτζμαν (Ludwig Boltzmann) προτάθηκε η σχέση S = klnΩ, όπου k η σταθερά του Boltzmann και Ω ο αριθμός των μικροσκοπικών καταστάσεων στις οποίες μπορεί να βρεθεί ένα σύστημα. Η έκφραση αυτή είναι αντίστοιχη της εντροπίας πληροφοριών.

Λόγω της διατύπωσης του δεύτερου θερμοδυναμικού νόμου, η έννοια της εντροπίας είναι πολύ σημαντική στην κατανόηση της χρονικής ακολουθίας των γεγονότων σε ένα απομονωμένο σύστημα, καθώς κάθε κατάσταση του συστήματος θα έχει μεγαλύτερη εντροπία από την προηγούμενη κατάσταση.

Ορισμός

Η απειροστή μεταβολή της εντροπίας προκύπτει από τον πρώτο θερμοδυναμικό νόμο (ή ορίζεται, αναλόγως ποια διατύπωση της Θερμοδυναμικής ακολουθείται) στη θερμοδυναμική ως το πηλίκο της απειροστής προσδιδόμενης θερμότητας (σε μια αντιστρεπτή μεταβολή) προς τη θερμοκρασία (δq=Tds). Από αυτό προκύπτει ότι η ροή θερμότητας προς ένα σύστημα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της εντροπίας του.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -