Του Παναγιώτη Μήλα
Εδώ και χρόνια έχουμε μεταβληθεί σε παρατηρητές και σχολιαστές γεγονότων, προσώπων και καταστάσεων.
Οι περισσότεροι έχουμε εκφράσει την επιθυμία να γίνουμε έστω για μία εβδομάδα πρωθυπουργοί για να λύσουμε όλα τα προβλήματα.
Οι περισσότεροι ξέρουμε καλύτερα και από τον πιο διάσημο προπονητή πώς πρέπει να παίξει η ομάδα μας για να κερδίσει.
Οι περισσότεροι έχουμε άποψη επί παντός του επιστητού. Άποψη που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης.
Όμως όλοι ανεξαιρέτως πιστεύουμε πως δεν είναι δυνατόν να είμαστε πρωταγωνιστές σε κάποιο δυσάρεστο συμβάν.
Πάντα βγάζουμε έξω τον εαυτό μας από το κάδρο.
Εμείς έχουμε πάντα τον ρόλο του παρατηρητή …μέχρι να γίνει το κακό. Το κακό στο οποίο όμως δεν αφήνουμε ούτε την παραμικρή πιθανότητα να μπει στη ζωή μας.
Να όμως που ο φλεγόμενος θάλαμος από ένα αεροσκάφος που το χτύπησαν οι τρομοκράτες μπορεί να καρφωθεί δίπλα στο σπίτι μας…
Τι κάνουμε τότε;
Πώς διαχειριζόμαστε αυτό το θέμα;
Από τη μια στιγμή στην άλλη είμαστε μεταξύ των πρωταγωνιστών. Στην ίδια λίστα τα θύματα και οι παράπλευρες απώλειες.
Μπορεί ο Βρετανός συγγραφέας Stuart Slade να «έστησε» μια φανταστική ιστορία, όμως όπως ξέρουμε πάρα πολύ καλά, ότι η ζωή ξεπερνά ακόμη και το πιο ευφάνταστο σενάριο.
Ο σκηνοθέτης Θοδωρής Βουρνάς – στο Θέατρο 104 – έχοντας στα χέρια τη μετάφραση της Λυδίας Τριγώνη, μας καλεί να γίνουμε κοινωνοί αυτού του αναπάντεχου γεγονότος:
«Το BU21 είναι ο αριθμός ενός αεροσκάφους που καταρρίφθηκε από τρομοκράτες το καλοκαίρι του 2017 πάνω από το Φούλαμ του Λονδίνου. Το έργο ακολουθεί τις ιστορίες έξι Λονδρέζων οι οποίοι επέζησαν από αυτό το χτύπημα.
Οι αναμνήσεις από εκείνη την ημέρα, με εκατοντάδες επιβάτες να οδηγούνται στο θάνατο μέσα στον φλεγόμενο θάλαμο, πριν από την πρόσκρουσή του στο δυτικό Λονδίνο, συνδέονται αναπόσπαστα με εικόνες, τραύματα και πληγές που ο καθένας προσπαθεί με τον δικό του τρόπο να επουλώσει.
«Όταν είσαι σε κρίση κάνεις αυτό που πρέπει να κάνεις». Βλέποντας καθημερινά στις ειδήσεις αμέτρητα περιστατικά να συμβαίνουν σε καταιγιστικούς ρυθμούς, το ερώτημα είναι ένα: «Θα μπορούσα άραγε να το αντέξω αν κάτι τέτοιο συνέβαινε και σε μένα;».
Στο ερώτημα αυτό απαντούν έξι εκδοχές απώλειας και ανθρώπινου πόνου, με κοινό σημείο αναφοράς το τρομοκρατικό χτύπημα, ερχόμενοι αντιμέτωποι με κάτι που όντως συνέβη σε εκείνους. Κανείς όμως δεν τους είχε προετοιμάσει για το πόσο σκληρό είναι»…
***
Στο σκηνικό κυριαρχούν συσκευές τηλεόρασης, καλώδια, σκοινιά, μπαλαντέζες, πυροσβεστήρες. Εικόνες από αγώνα ποδοσφαίρου και από ειδήσεις. Οθόνες χωρίς εικόνα. Μόνο με «χιονάκι». Οι έξι πρωταγωνιστές μας διηγούνται στην ιστορία τους και μας βάζουν μέσα την κλειστή τους ομάδα. Είναι αριστοτεχνικός ο τρόπος με το οποίο ο σκηνοθέτης μετατρέπει έξι μονολόγους σε θεατρικό έργο χωρίς να διασκευάσει το κείμενο.
Ο Θοδωρής Βουρνάς στηρίζεται στην εξαιρετική μετάφραση της Λυδίας Τριγώνη και «χτίζει» έτσι το δικό του BU-21. Στην ολοκλήρωση της προσπάθειάς του καίρια είναι η συμβολή της Κασσιανής Λεοντιάδου (Production Design), της Ντέπυς Γοργογιάννη (Κινησιολογία) και του Σπύρου Δουκέρη, της Λήδας Γρηγοριάδη και της Κασσιανής Λεοντιάδου (Σχεδιασμός ήχου-φωτισμού).
Η ομάδα αυτή παρουσιάζει μια μοντέρνα κινηματογραφική παραγωγή που κρατάει το ενδιαφέρον των θεατών από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό.
***
Εδώ όμως έρχονται και οι ερμηνείες των έξι ηθοποιών οι οποίοι κυριολεκτικά απογειώνουν το BU-21 αποφεύγοντας και τις αναταράξεις αλλά και κάθε ανεπιθύμητη ενέργεια και δυσάρεστη εξέλιξη στην πτήση. Χειρίζονται με άψογο τρόπο την ψυχολογική κατάσταση των ηρώων που είναι όλοι άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Αναδεικνύουν τις αδυναμίες τους, φωτίζουν τα ψυχικά τους αποθέματα, θέτουν ερωτήματα για την επόμενη μέρα και εν τέλει – δια της ερμηνείας τους – καταφέρνουν να δώσουν στον θεατή την κατάλληλη γνώση ώστε να απαντήσει στο αρχικό ερώτημα: «Θα μπορούσα άραγε να το αντέξω αν κάτι τέτοιο συνέβαινε και σε μένα;».
***
Η Χρηστίνα Γαρμπή, ο Ευθύμης Γεωργόπουλος, ο Μανώλης Κλωνάρης, η Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, ο Βαγγέλης Σαλευρής και η Λία Τσάνα δίνουν μια άλλη πλευρά των δυνατοτήτων και του ταλέντου τους. Πρόκειται για μια ομάδα που της αξίζει ο τίτλος.
***
«BU-21»
του Stuart Slade
Μετάφραση: Λυδία Τριγώνη
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Βουρνάς
Βοηθός Σκηνοθέτη: Λυδία Τριγώνη
Production Design: Κασσιανή Λεοντιάδου
Κινησιολογία: Ντέπυ Γοργογιάννη
Σχεδιασμός ήχου-φωτισμού: Κασσιανή Λεοντιάδου, Σπύρος Δουκέρης, Λήδα Γρηγοριάδη
Artwork: Γιώργος Γιαννίμπας
Trailer: Γιώργος Τσιρογιάννης
Παίζουν:
Χρηστίνα Γαρμπή, Ευθύμης Γεωργόπουλος, Μανώλης Κλωνάρης, Μαρούσκα
Παναγιωτοπούλου, Βαγγέλης Σαλευρής, Λία Τσάνα.
***
Παραστάσεις
Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 9:15 μ.μ.
Εισιτήρια: 12 κανονικό και 8 μειωμένο
Διάρκεια: 90 λεπτά
***
Θέατρο 104
Ευμολπιδών 41, Γκάζι
Στάση μετρό «Κεραμεικός»
Τηλέφωνο: 210-34.55.020
Εισιτήρια στο viva.gr και στο τηλέφωνο 11876.
***