Επιμέλεια: Παναγιώτης Μήλας
- Ποιο είναι το μήνυμα του έργου; ρωτήθηκε ο σκηνοθέτης Νικορέστης Χανιωτάκης, για τη «Λυσσασμένη γάτα» που θα παρουσιαστεί από την καλλιτεχνική εταιρεία «Μυθωδία» στο «Θέατρο Θησείον» από την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου.
Ο σκηνοθέτης απάντησε πως «δεν υπάρχει κάποιο μήνυμα. Δεν υπάρχει ηθικό δίδαγμα. Απλά είναι μια πολύ όμορφη ιστορία που μου άρεσε όταν τη διάβασα και θα ήθελα να τη διηγηθώ. Έτσι όπως ακριβώς έκανε και ο παππούς μου όταν ήμουν μικρός. Μου έλεγε ιστορίες αλλά ποτέ δεν προσπαθούσα να μάθω τον λόγο που μου τις έλεγε. Αυτό που με ένοιαζε – όταν μου μιλούσε ο παππούς – ήταν να ονειρευτώ ακούγοντας αυτές τις ιστορίες. Το ίδιο κάνω κι εγώ τώρα με τη «Γάτα», έχοντας μάλιστα τη συμπαράσταση πολύπειρων, δοκιμασμένων αλλά και νέων ταλαντούχων ηθοποιών».
Μάλιστα ο Νικήτας Τσακίρογλου εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή έχει την ευκαιρία να παίξει στη συγκεκριμένη σκηνή και συνεργαζόμενος με νέους ηθοποιούς και νέο σκηνοθέτη να βελτιώσει τα ερμηνευτικά του εργαλεία.
Η Μαρία Κίτσου περιμένει να αρχίσουν οι παραστάσεις για να μπορέσει να δει ανεπηρέαστη τη θρυλική ταινία με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ και τον Πολ Νιούμαν.
Πράγματι τι να πεις κανείς για ένα τέτοιο έργο το οποίο ανήκει στα κορυφαία της παγκόσμιας δραματουργίας και γράφτηκε από τον καλύτερο συγγραφέα των τελευταίων 100 χρόνων. Το αριστούργημα του Τενεσί Ουίλιαμς θα το δούμε σε μετάφραση και σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη.
Παλιότερα το είχα δει στο Εθνικό Θέατρο. Το 1984, σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους, με τον Τίτο Βανδή, τον Φαίδωνα Γεωργίτση και τη Νόρα Κατσέλη. Επίσης, το 1997 σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά, με τον Άγγελο Αντωνόπουλο, τον Δάνη Κατρανίδη και τη Φιλαρέτη Κομνηνού. Φέτος στους βασικούς ρόλους θα δούμε τον Νικήτα Τσακίρογλου, τον Ορέστη Τζιόβα και τη Μαρία Κίτσου.
Πρόκειται για ένα «έργο τρυφερό όσο και σκληρό, ρομαντικό όσο και ρεαλιστικό, όπου αναβλύζει η ποιητικότητα της γραφής του Ουίλιαμς. Η «Λυσσασμένη Γάτα» εξετάζει σε βάθος τις διαπροσωπικές σχέσεις των ζευγαριών και καταδεικνύει πως μόνο με την αποδοχή της προσωπικότητας του άλλου μπορεί να διασωθεί ένας έρωτας που ξεκίνησε από την ειλικρινή έλξη και των δύο».
Το αιώνιο παιχνίδι του έρωτα
«Σε μια πλούσια αγροικία, η οικογένεια Πόλιτ συγκεντρώνεται για τα 65α γενέθλια του Big Daddy, ο οποίος αγνοεί ότι είναι βαριά άρρωστος. Κατά τη διάρκεια των εορτασμών, μια σειρά γεγονότων φέρνει στο φως γιατί ο μικρός γιος, Μπρικ, δεν κάνει παιδιά με την πανέμορφη σύζυγό του, Μάγκι και έχει επιλέξει για μόνιμη συντροφιά του το ποτό. Ο μεγάλος γιος, Γκούπερ, ετοιμάζεται να γίνει για έκτη φορά πατέρας και ζητά το μερίδιο της κληρονομιάς που θεωρεί ότι του αναλογεί. Οι ενδοοικογενειακές διαμάχες και -κυρίως- η σύγκρουση του Μπιγκ Ντάντι με τον Μπρικ θα αλλάξουν τις ζωές όλων.
Η Μάγκι. Ο Μπρικ. Ο Big Daddy. Τρία πρόσωπα, τρεις ρόλοι γραμμένοι από τον Τενεσί Ουίλιαμς, συνθέτουν ένα διαφορετικό τρίγωνο, οικογενειακό και ερωτικό, το τρίγωνο της «Λυσσασμένης γάτας». Το αιώνιο παιχνίδι του έρωτα και του θανάτου, της απελπισίας και της ελπίδας, της γονιμότητας και της στειρότητας, της φιλίας και της οικογένειας.
***
«Λυσσασμένη γάτα»
Του Τενεσί Τενεσί Ουίλιαμς
Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης
Δραματολογική συνεργασία: Μαριλένα Παναγιωτοπούλου
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Σκηνικά: Έλλη Λιδωρικιώτη
Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Σιτώτης
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Βοηθός Σκηνοθέτη: Εύα Οικονόμου – Βαμβακά
Βοηθός παραγωγής: Έμμα Μαυρέλη
Βοηθός σκηνογράφου: Σοφία Κατάκη
Βοηθός ενδυματολόγου: Ειρήνη Γεωργακίλα
Βοηθός φωτιστή: Δήμητρα Δανδόλου
Φωτογραφίες: Αγγελική Κοκκοβέ
* Η μουσική θα παίζεται ζωντανά από τους ηθοποιούς
Παίζουν
Μπιγκ Ντάντι: Νικήτας Τσακίρογλου
Μάγκι: Μαρία Κίτσου
Μπρικ: Ορέστης Τζιόβας
Μπιγκ Μάμα: Ελένη Κρίτα
Γκούπερ: Γεράσιμος Σκαφίδας
Μέη: Μπέτυ Αποστόλου
Γιατρός Μπόου: Δημήτρης Ραφαήλος
Αιδεσιμότατος Τούκερ – παιδί: Δημήτρης Σταματελόπουλος (τρομπέτα)*
Υπηρέτρια Σάλυ – παιδί: Μαρία Νίκα (βιολί)
***
Θησείον – Ένα Θέατρο για τις Τέχνες
Τουρναβίτου 7, Θησείο
Τηλέφωνο: 210-3255444
«Λυσσασμένη Γάτα»
του Τενεσί Ουίλιαμς
Έναρξη παραστάσεων την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Τέταρτη: 19:00, Παρασκευή 21:15, Σάββατο 21:15 και Κυριακή 19:00
Διάρκεια: 100 λεπτά (με διάλειμμα 10 λεπτών)
Εισιτήρια
Τετάρτη
Κανονικό 15 ευρώ
Μειωμένο (φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, συνταξιούχοι): 12 ευρώ
ΟΑΕΔ: 10 ευρώ
Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή
Κανονικό: 17 ευρώ
Μειωμένο (φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, συνταξιούχοι): 14 ευρώ
ΟΑΕΔ: 10 ευρώ
Προπώληση: 14 ευρώ (έως την προηγούμενη ημέρα κάθε παράστασης)
Η προπώληση έχει αρχίσει
https://www.ticketservices.gr/event/lyssasmeni-gata-theatro-thiseion/?eventid=2997&showid=24052
– σε όλα τα καταστήματα PUBLIC
– στο ticketservices.gr
– στο tickets.public.gr
– τηλεφωνικά στο 210-7234567
– Εκδοτήριο Ticket Services: Πανεπιστημίου 39 – Στοά Πεσμαζόγλου
Από το ταμείο του θεάτρου
«Θησείον, Ένα Θέατρο για τις Τέχνες»
Τουρναβίτου 7, Αθήνα (Ψυρρή)
Τηλεφωνικές κρατήσεις: 210.32.55.444
(Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 17:00)
Προπώληση/πώληση εισιτηρίων:
ώρες ταμείου 18:00-21:00
(ανοικτό μόνο τις ημέρες των παραστάσεων)
Πρόσβαση
Τουρναβίτου 7, Αθήνα (Ψυρρή)
Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος: Σταθμός Θησείο
Μετρό: Γραμμή 3, Μοναστηράκι
Λυσσασμένη γάτα – Τενεσί Ουίλιαμς
Είναι ένα έργο όπου πιστεύουμε κάθε λέξη που δεν εκφέρεται, κάθε συναίσθημα που δεν εκδηλώνεται, κάθε αδυναμία που δεν ομολογείται. Οι δύο κύριοι χαρακτήρες του, εκρηκτικοί μέσα στα αδιέξοδά τους, είναι διατεθειμένοι να συγκρουστούν έως τη συντριβή και την κατάρρευση. Έχουμε να κάνουμε εδώ με μία έγγαμη ερωτική σχέση που θυμίζει περισσότερο εναγκαλισμό θανάτου παρά προσπάθεια συμβίωσης. Η διεκδικητική Μάγκι προσπαθεί να αναστήσει πεθαμένα αισθήματα στον παραιτημένο Μπρικ, που μετά το βιολογικό τραυματισμό του σε κάποιο γήπεδο αποσύρεται στο δωμάτιό του και καταφεύγει στο ποτό.
Tennessee Williams
Ο Τόμας Λάνιερ -όπως ήταν το πραγματικό του όνομα- γεννήθηκε το 1911 στο Κολόμπους του Μισισιπή. Σπούδασε στο Μισούρι, στο Σαιν Λιούις και στην Αϊόβα. Την περίοδο της φοιτητικής του ζωής γράφει και το πρώτο του θεατρικό έργο, “Κάιρο! Σανγκάη! Βομβάη!” Ακολούθησαν: “Τα αμερικάνικα μπλουζ”, “Το μεγάλο αντίο”, “Η Μάχη αγγέλων” και το έργο – σταθμός, “Ο επισκέπτης”, που παίχτηκε στο Σικάγο και στη Νέα Υόρκη με μεγάλη επιτυχία και το οποίο απέσπασε το Βραβείο Κριτικών της Νέας Υόρκης. Αναγνωρισμένος συγγραφέας πια, ο Ουίλιαμς συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό να γράφει και οι επιτυχίες έρχονται η μία μετά την άλλη. Από το 1947 έως το 1961 γράφει έργα που έμελλε να γίνουν μεγάλες επιτυχίες και να παίζονται μέχρι σήμερα, με την ίδια απήχηση στο κοινό: “Καλοκαίρι και καταχνιά”, “Λεωφορείον ο Πόθος”, “Τριαντάφυλλο στο στήθος”, “Λυσσασμένη γάτα”, “Ο Ορφέας στον Άδη”, “Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι”, “Γλυκό πουλί της νιότης”, “Η νύχτα της Ιγκουάνα”. Τα έργα του Αμερικανού συγγραφέα χαρακτηρίζονται από απαισιοδοξία και όλα έχουν ως θέμα τους την αποτυχία και στο τέλος την καταστροφή των πρωταγωνιστών. Από το 1962 όμως και μετά τα πράγματα γίνονται δύσκολα για το διάσημο συγγραφέα. Τα έργα που γράφει σημειώνουν αποτυχία και καταφεύγει στο αλκοόλ και στα ναρκωτικά. Πέθανε το 1983 μόνος, μέσα σ’ ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στη Νέα Υόρκη. Άλλα έργα του είναι: “Γυάλινος κόσμος”, “Περίοδος προσαρμογής”, “Προς κατεδάφισην”, καθώς και τα μυθιστορήματα: “Η ρωμαϊκή άνοιξη της κυρίας Στόουν”, “Ανδρόγυνε, αγάπη μου”, “Αναμνήσεις” κ.ά. Πολλά από τα έργα του έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο ενώ έχει τιμηθεί τέσσερις φορές με το Βραβείο Κριτικών της Νέας Υόρκης και δύο φορές με το Βραβείο Πούλιτζερ. Στην Ελλάδα το έργο του Τενεσί Ουίλιαμς είναι ιδιαίτερα αγαπητό και πολλά από τα έργα του έχουν ανεβεί στην ελληνική σκηνή.