24.5 C
Athens
Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Κριτική βιβλίου: Εξόριστη σε Τρεις Ηπείρους/ Μίριαμ Φρανκ / Εκδόσεις Καπόν

Ένα βιβλίο με ψυχοθεραπευτικές ιδιότητες. Αλλά και μια ιστορία που θα έπρεπε να διαβάσουν όλοι εκείνοι που αντιστέκονται στη διαφορετικότητα. Εκείνοι που γυρνούν την πλάτη ή επιδεικνύουν δύναμη στο συνάνθρωπο που υποφέρει, μόνο και μόνο επειδή δεν μιλά την ίδια γλώσσα, δεν έχει το ίδιο χρώμα ή την ίδια ιδεολογία. Αυτές ήταν οι πρώτες σκέψεις μου διαβάζοντας την αυτοβιογραφία της Μίριαμ Φρανκ «Εξόριστη σε Τρεις Ηπείρους».
Η συγγραφέας, συνταξιούχος γιατρός που μοιράζει το χρόνο της ανάμεσα στο Λονδίνο και τη Σέριφο, διηγείται τη ζωή της -μια πολύπλοκη, δύσκολη, γεμάτη σκαμπανεβάσματα ζωή, με διαρκείς μετακινήσεις, κινδύνους, εκούσιες και ακούσιες προσαρμογές, μα και υπέροχους ανθρώπους, μαγευτικά τοπία, όνειρα και σχέδια που ορθώνονται κόντρα στα εμπόδια.
Η Φρανκ γεννήθηκε στην Ισπανία στη διάρκεια του Εμφυλίου και από τότε που θυμάται τον εαυτό της βρίσκεται με μια βαλίτσα στο χέρι, αφήνοντας πίσω της τα πάντα και ξεκινώντας σχεδόν από το μηδέν. Έζησε στη Γαλλία του Βισύ, περιπλανήθηκε με τη μητέρα της στο Μεξικό, για να φτάσει στη Νέα Ζηλανδία, όπου ολοκλήρωσε το σχολείο και τις σπουδές της στην Ιατρική.
Στο βιβλίο, λοιπόν, παρακολουθούμε τη ζωή της. Παρότι αυτοβιογραφία, το «Εξόριστη σε Τρεις Ηπείρους» δεν είναι ένα εγωκεντρικό ανάγνωσμα. Άλλωστε, ο στόχος της συγγραφέα δεν είναι να μιλήσει για τον εαυτό της, αλλά μέσα από την πορεία της να δώσει ελπίδα σε ανθρώπους που έχουν βιώσει -όπως και εκείνη- την εξορία, αλλά και να μεταφέρει τις εμπειρίες της σ’ εκείνους που δεν έζησαν κάτι παρόμοιο. Μειώνοντας έτσι το μεταξύ τους χάσμα.
Οι περιγραφές της είναι τόσο γλαφυρές – μα διόλου κουραστικές, ο λόγος ρέει, οι σελίδες διαδέχονται μια την άλλη μονορούφι. Θαρρείς και βλέπεις ταινία. Σ’ αυτό βοηθούν και οι φωτογραφίες – ντοκουμέντα από τη ζωή της που βρίσκονται διάσπαρτες στο βιβλίο. Στο τέλος, σου μένει μια γλυκιά γεύση, και ταυτόχρονα θυμός). Βλέποντας την αισιόδοξη στάση που έχει η Φρανκ απέναντι στη ζωή, αλλά και πόσα τελικά κατάφερε σε πείσμα των δυσκολιών, αναθεωρείς αυτά που έμοιαζαν βουνό, παίρνεις δύναμη, χαμογελάς για τα καλά που πέρασαν και για εκείνα που -δεν μπορεί-  θα έρθουν. Και ύστερα εξοργίζεσαι για αυτούς τους ματωμένους κύκλους που εξακολουθεί και κάνει η Ιστορία, κατευθυνόμενη από συμφέροντα και απάνθρωπες «λογικές». Αντιφατικά τα παραπάνω; Μπορεί, αλλά μήπως αυτό δεν είναι το μυστικό ενός καλού βιβλίου; Να σου γεννά ποικίλα συναισθήματα. Και αυτό, με βεβαιότητα, η Φρανκ το καταφέρνει.

  • Το βιβλίο κυκλοφορεί σε καλαίσθητη έκδοση των εκδόσεων Καπόν και στην έξοχη μετάφραση της Καρίνας Λάμψα.

Η Miriam Frank από τότε που θυμάται τον εαυτό της βρίσκεται με μια βαλίτσα στο χέρι, αφήνοντας πίσω της τα πάντα και ξεκινώντας σχεδόν από το μηδέν. Όχι από επιλογή, τις περισσότερες φορές τουλάχιστον, αλλά από επιτακτική ανάγκη. Ο καιρός περνά και οι αλλαγές είναι τόσες που η ίδια δεν έχει καν τον χρόνο να τις επεξεργαστεί. Ωστόσο, πάντα μέσα της βρίσκονται ολοζώντανα τα τοπία από τα μέρη που επισκέφτηκε, οι μυρωδιές και τα χρώματα, αλλά κυρίως οι άνθρωποι…

Για όλα αυτά αποφάσισε να γράψει η συνταξιούχος πλέον γιατρός Μίριαμ Φρανκ. Στην αυτοβιογραφία της «Εξόριστη σε Τρεις Ηπείρους-Ιστορίες μιας νομαδικής ζωής», η οποία κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καπόν, η ίδια διηγείται τη δύσκολη αλλά και περιπετειώδη πορεία της. Στόχος της, να δώσει ελπίδα σε ανθρώπους που έχουν βιώσει την εξορία, αλλά και να μεταφέρει τις εμπειρίες της σ’ εκείνους που δεν έζησαν κάτι παρόμοιο, μειώνοντας έτσι το μεταξύ τους χάσμα.
Η αυτοβιογραφία της κυκλοφόρησε πρώτα στα αγγλικά με τον τίτλο “My Innocent Absence-Tales from a nomadic life” (εκδ. Arcadia Books) αποσπώντας πολύ θερμές κριτικές και θα μπορούσε να πει κανείς πως εκτός από ένα πολύ τρυφερό βιβλίο είναι συνάμα και μια ιστορική καταγραφή με πολύ ιδιαίτερη ματιά. Επιπλέον, το βιβλίο της περιέχει 69 φωτογραφίες – ντοκουμέντα από τη ζωή της.

Τίτλος: Εξόριστη σε Τρεις Ηπείρους – Ιστορίες μιας νομαδικής ζωής
Συγγραφέας: Μίριαμ Φρανκ
Μετάφραση: Καρίνα Λάμψα
Εκδόσεις: Καπόν
Σειρά: Ξένη Λογοτεχνία
Σελίδες: 352
Ξενόγλωσσος τίτλος: My Innocent Absence

Πλοκή
Όταν, το 1941, σε ηλικία πέντε χρονών, η Μίριαμ επιβιβάζεται στο πλοίο Serpa Pinto με προορισμό το Μεξικό, δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι εκείνη και η μητέρα της, Κέτε, έχουν μόλις γλιτώσει από τις μαζικές συλλήψεις και τα στρατόπεδα εξόντωσης. Αφήνουν πίσω τους τον κόσμο των κομμουνιστών και των ναζί, των Ισπανών δημοκρατικών και των φασιστών, των Γάλλων συνεργατών, των μαχητών της αντίστασης και των Εβραίων προσφύγων. Πλησιάζοντας στην εφηβεία, η Μίριαμ βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις, καθώς η Κέτε φεύγει με τα παιδιά της για τη Νέα Ζηλανδία. Στα δώδεκα χρόνια της, η Μίριαμ έχει αφήσει πίσω της δύο πολέμους και έχει ζήσει σε τρεις ηπείρους. Συνειδητοποιώντας σταδιακά τον τρόμο του Ολοκαυτώματος, αποφασίζει να σπουδάσει Ιατρική: η διατήρηση της ζωής και η ανακούφιση από τον πόνο βρίσκονται στο επίκεντρο. Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, εγκαθίσταται στο Λονδίνο και παντρεύεται τον Γερμανό ζωγράφο Κόρτοκρακς, ξεκινώντας ένα ακόμη συναρπαστικό κεφάλαιο στην περιπετειώδη ζωή της…

Λίγα λόγια για τη Μίριαμ Φρανκ
Γεννήθηκε στην Ισπανία, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, έζησε τα πρώτη της χρόνια στη Γαλλία, υπό το καθεστώς του Βισύ, και έλαβε την πρωτοβάθμια εκπαίδευσή της στο Μεξικό. Μετακόμισε στη Νέα Ζηλανδία, όπου ολοκλήρωσε το σχολείο και έπειτα σπούδασε Ιατρική. Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στην Αναισθησιολογία (London Felloship), ενώ διορίστηκε Ανώτερη Λέκτορας και Σύμβουλος στο Royal London Hospital.
Στη διάρκεια κάποιων διαλέξεων στην Αργεντινή, ανακάλυψε τα έργα του συγγραφέα Έκτορ Τισόν, τα οποία και άρχισε να μεταφράζει. Παντρεύτηκε τον Γερμανό ζωγράφο Κόρτοκρακς, με τον οποίο απέκτησαν δύο κόρες.
Το βιβλίο «Εξόριστη σε Τρεις Ηπείρους – Ιστορίες μιας νομαδικής ζωής» είναι το πρώτο βιβλίο της αυτοβιογραφίας της, ενώ μόλις κυκλοφόρησε στ’ αγγλικά το sequel με τον τίτλο: “An Unfinished Portrait-Journeys Around my Mother”.
H Μίριαμ Φρανκ αγαπά πολύ την Ελλάδα και ιδιαίτερα τη Σέριφο, στην οποία περνά πολλά από τα καλοκαίρια της. Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την ίδια στο www.miriam-frank.com

Έγραψαν για το βιβλίο:
Η Φρανκ κάνει την ανασκόπηση της περιόδου με φρέσκια ματιά. Είναι πραγματικά μια καινούρια αφήγηση. The Independent

Γεμάτο απολαυστικές, χειροπιαστές λεπτομέρειες: πρόκειται για την αφήγηση μιας πλανόδιας ζωής. Jewish Quarterly

Κομψά γραμμένο και γοητευτικό. Fay Weldon

Τα γραπτά της δίνουν την αίσθηση πως τρέφει απέραντη αγάπη και θαυμασμό για τον άνθρωπο, προσεγγίζοντας τις ιδιαιτερότητες κάθε χαρακτήρα με κατανόηση και υπομονή. Ξένια Γεωργιάδου, περιοδικό Γυναίκα.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -