Ένα εκπληκτικό πιάτο, πεντανόστιμο και πολύ ωραίο, ιδανικό για τις ημέρες της νηστείας και όχι μόνο. Τα καλαμάρια όμως, δεν μας “λύνουν” τα χέρια, μόνο τις ημέρες των νηστειών αλλά, όπως όλα τα θαλασσινά, έχουν και ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας. Η συνταγή που ακολουθεί είναι από την Τήνο.
Υλικά για 4 άτομα
• 11/2 κιλό καλαμάρια • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο • 1/2 φλιτζάνι ρύζι
• 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο • 3 κουταλιές κάππαρη • 1 φέτα μπαγιάτικο ψωμί τριμμένο
•1 φλιτζάνι ελαιόλαδο • 1 φλιτζάνι λευκό κρασί • αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τα καλαμάρια. Χωρίζουμε το κεφάλι και τα πτερύγια από το σώμα. Αφαιρούμε και πετάμε τα εντόσθια και το λεπτό διάφανο κόκαλο της ράχης. Τα πλένουμε. Ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια, τα στραγγίζουμε, βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Σοτάρουμε για λίγα λεπτά, προσθέτουμε τα πλοκάμια, τα αφήνουμε να απορροφήσουν το νερό τους και στη συνέχεια βάζουμε και το 1/2 φλιτζάνι κρασί και το ρύζι. Τα αφήνουμε για λίγα λεπτά. Ανακατεύουμε, αφήνουμε το ρύζι να απορροφήσει τα υγρά, κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε και το μαϊντανό, την κάππαρη, το ψωμί, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε. Γεμίζουμε τα καλαμάρια και τα κλείνουμε με οδοντογλυφίδα. Τα βάζουμε σε βαθύ τηγάνι, τους προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι λάδι, 1/2 φλιτζάνι κρασί, και τα σιγοβράζουμε για μισή ώρα.