Αυτή τη χρονιά Μπέζος, Φιλιππίδης, Τσαλίκη, Κυριακίδης μπορεί να μην εμφανίστηκαν στην Επίδαυρο είχαν όμως και έχουν την ευκαιρία να γυρίσουν σε όλη την Ελλάδα παρουσιάζοντας τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη.
Σήμερα Δευτέρα 31 Ιουλίου οι φίλοι του θεάτρου στη Βέροια θα μπορέσουν να απολαύσουν τους εκλεκτούς ηθοποιούς οι οποίοι μέχρι τώρα τον Ιούλιο εμφανίστηκαν στις εξής πόλεις: Νίκαια, Βύρωνας, Παπάγου, Πετρούπολη, Πειραιάς, Αίγιο, Γιάννενα, Πρέβεζα, Καβάσιλα, Αρχαία Ολυμπία, Σπάρτη, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά, Καλαμάτα, Άργος, Σοφικό, Κιάτο, Βόλος.
Η συνέχεια έπεται για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.
Η Αθηναία ηρωίδα συλλαμβάνει την απόλυτη ιδέα: να συνασπιστεί με τις γυναίκες της πόλης της, της αντιπάλου Σπάρτης, αλλά και άλλων πόλεων, και να διαμηνύσουν στους άντρες πως αν δεν φροντίσουν για την ειρήνη, θα προχωρήσουν σε σεξουαλική αποχή. Με επικεφαλής την ίδια, η Αθηναία Κλεονίκη, η Σπαρτιάτισσα Λαμπιτώ, η Μυρρίνη και δεκάδες άλλες γυναίκες, αφού προσπερνούν τις αρχικές αντιρρήσεις τους, αναλαμβάνουν δράση, προχωρώντας παράλληλα σε αποκλεισμό του δημόσιου ταμείου που χρηματοδοτεί τις πολεμικές επιχειρήσεις. Οι άντρες φυσικά, με επικεφαλής τον Πρόβουλο, περνούν στην αντεπίθεση και ξεκινά η αψιμαχία αρχικά και η ανταλλαγή επιχειρημάτων στη συνέχεια. Όλοι αγγίζουν και ξεπερνούν τις αντοχές τους σε αμφότερα τα στρατόπεδα, μέχρι που η εμφάνιση της καλλονής Συμφιλίωσης οδηγεί σε αμοιβαίους συμβιβασμούς και, τελικά, σε αίσιο τέλος.
***
Ο Πέτρος Φιλιππίδης ζωντανεύει ένα μεγάλο συμβολικό και πολιτικό πρόσωπο της παγκόσμιας κωμωδίας, τη «Λυσιστράτη», έργο παιγμένο το 411 π.Χ. στα Λήναια, μια από τις γιορτές προς τιμήν του Διονύσου. Ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης και η Ναταλία Τσαλίκη θα αναμετρηθούν, με το πρώτο και ίσως καλύτερο ζευγάρι που γέννησε η κωμική ψυχή ποτέ (Κινήσιας-Μυρρίνη), που στάθηκε προπομπός και σημείο αναφοράς για τη μετέπειτα δημιουργία όλων των κωμωδιογράφων μέχρι τις μέρες μας. Ο Γιάννης Μπέζος στο ρόλο του Πρόβουλου, μιας προσωπικότητας της ήδη παρηκμασμένης Αθήνας της εποχής, προσωπικότητα που δυστυχώς παραμένει αναγνωρίσιμη, αναλαμβάνει και τη σκηνοθεσία της παράστασης που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα. Η μουσική (Κωστής Μαραβέγιας) και η χορογραφία-κίνηση (Ελπίδα Νίνου), αναπόσπαστα κομμάτια της σκηνικής πραγμάτωσης της Αττικής κωμωδίας, αποτελούν δύο ισχυρότατους πυλώνες της παράστασης. Το αξιοπρόσεκτο και ενδιαφέρον της «Λυσιστράτης», πέρα από τον τερματισμό του πολέμου με όχημα τη σεξουαλική αποχή και την κατάληψη του δημοσίου ταμείου, είναι η επικράτηση ενός πανελληνίου αισθήματος. Μεγάλο ζητούμενο για την εποχή που παρουσιάζεται το έργο, ενώ παράλληλα ο Πελοποννησιακός Πόλεμος καλά κρατεί. Τα μεγάλα έργα έχουν αντίπαλο το χρόνο. Κατά κανόνα τον νικούν. Η Λυσιστράτη συνδυάζει σε ένα πρόσωπο τη σοφία με τον ερωτισμό. Τη σκέψη με το όνειρο. Καλό παράδειγμα για τους μοντέρνους καιρούς μας.
Πληροφορίες για την παράσταση
«Λυσιστράτη»
Του Αριστοφάνη
Μετάφραση: Κ.Χ. Μύρης
Σκηνοθεσία – Απόδοση: Γιάννης Μπέζος
Στίχοι: Πέτρος Φιλιππίδης
Μουσική: Κωστής Μαραβέγιας
Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς
Κοστούμια: Παναγιώτα Κοκορού
Χορογραφίες – Κινησιολογία: Ελπίδα Νίνου
Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας
Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Τσεβάς
Βοηθός χορογράφος: Ζωή Πολυχρονιάδη
Βοηθός σκηνοθέτη: Ντένια Στασινοπούλου
Παραγωγή: Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη
Παίζουν:
Πέτρος Φιλιππίδης (Λυσιστράτη), Βλαδίμηρος Κυριακίδης (Κινησίας), Ναταλία Τσαλίκη (Μυρρίνη) και ο Γιάννης Μπέζος (Πρόβουλος).
Παίζουν επίσης:
Δανάη Μπάρκα, Ελευθερία Μπενοβία, Αλεξάνδρα Καρακατσάνη,
Κατερίνα Μισιχρόνη, Δάφνη Δαυίδ, Ντένια Στασινοπούλου, Χριστίνα Σπατιώτη,
Γιώργος Γιαννακάκος, Παναγιώτης Κατσώλης, Στέλιος Ιακωβίδης,
Θάνος Κοντογιώργης, Γιώργος Κατσής, Σταύρος Μαρκάλας, Γιάννης Ζαράγκαλης.
***
Περιοδεία και σε άλλες πόλεις
Αύγουστος
Τρι 1/8, 21:30, Αρχαίο Θέατρο Αμφίπολης – Αμφίπολη
Τετ 2/8, 21:30, Θερινό Δημοτικό Θέατρο – Κομοτηνή
Πεμ 3/8, 21:30, Παρκο Αλτιναλμάζη – Αλεξανδρούπολη
Παρ 4/8, 21:30, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων – Καβάλα
Σαβ 5/8, 21:30, Ανοιχτό Θέατρο Μουδανιών – Μουδανιά
Κυρ 6/8, 21:30, Αρχαίο Θέατρο Δίου – Δίον
Τρι 8/8, 21:30, Θέατρο Ορέστης Μακρής – Χαλκίδα
Τετ 9/8, 21:30, Αρχαίο θέατρο Οινιαδών – Μεσολόγγι
Πεμ 10/8, 21:30, Ρωμαϊκό Ωδείο – Πάτρα
Παρ 11/8, 21:30, Ρωμαϊκό Ωδείο – Πάτρα
Σαβ 12/8, 21:30, Αρχαία Ήλιδα – Αμαλιάδα
Κυρ 13/8, 21:00, Αμφιθέατρο Πολιτιστικού & Αθλητικού Πάρκου – Νέα Μάκρη
Τετ 23/8, 21:00, Θέατρο “Φρύνιχος” – Δελφοί
Πεμ 24/8, 21:00, Ανοιχτό Θέατρο Μητρόπολης – Καρδίτσα
Παρ 25/8, 21:00, Υπαίθριο Θέατρο Καστράκι – Γρεβενά
Σαβ 26/8, 21:00, Θέατρο Βουνού – Καστοριά
Κυρ 27/8, 21:00, Υπαίθριο Θέατρο Πτολεμαΐδας – Πτολεμαΐδα
Δευ 28/8, 21:00, Θέατρο Γαβαλιώτισσας – Έδεσσα
Τρι 29/8, 21:00, Ανοιχτό Θέατρο Γιαννιτσών – Γιαννιτσά
Τετ 30/8, 21:00, Ανοιχτό Αμφιθέατρο ΤΕΙ – Σέρρες
Πεμ 31/8, 21:00, Θέατρο Δάσους – Θεσσαλονίκη
Σεπτέμβριος
Παρ 1/9, 21:00, Θέατρο Δάσους – Θεσσαλονίκη
Σαβ 2/9, 21:00, Θέατρο Δάσους – Θεσσαλονίκη
Κυρ 3/9, 21:00, Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Φρούριο – Τρίκαλα
Δευ 4/9, 21:00, Κηποθέατρο Αλκαζάρ – Λάρισα
Τετ 6/9, 21:00, Δημοτικό Θέατρο “Αλέξης Μινωτής” – Αιγάλεω
Πεμ 7/9, 21:00, Δημοτικό Αμφιθέατρο Θανάσης Βέγγος – Κορυδαλλός
Παρ 8/9, 21:00, Δημοτικό θέατρο του Άλσους (Δ. Κιντής) – Ηλιούπολη
Σαβ 9/9, 21:00, Δημοτικό Θέατρο Μ. Θεοδωράκη – Μενίδι
Δευ 11/9, 21:00, Θέατρο Αλίκη Βουγιουκλάκη – Βριλήσσια
Τρι 12/9, 21:00, Θέατρο Μοσχοποδίου – Θήβα
***
Προπώληση εισιτηρίων
www.viva.gr, Τηλέφωνο: 11876, Καταστήματα Seven Spots, MediaMarkt, Reload, Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης και σε όλο το δίκτυο συνεργατών της Viva.