19.9 C
Athens
Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023

Δίκτυο «Γεώργιος Ζουγανέλης». Δεύτερη ευκαιρία στα Χανιά για όσους θα επανενταχτούν στην κοινωνία

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα Χανιά πρωτοπορούν. Εκεί γεννιούνται και δοκιμάζονται νέες ιδέες για να συνεχίσουν και άλλες πόλεις τα επιτυχημένα βήματά τους.
Μπορεί ο Γιώργος Ζουγανέλης να μη ζει, όμως ο σπόρος που έριξε έπιασε και ήδη όσοι τον ακολούθησαν δρέπουν τους καρπούς.
Θυμίζουμε ότι ο Γεώργιος Ζουγανέλης γεννήθηκε στις 29 Απριλίου του 1961. Σπούδασε στην Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία, από όπου έλαβε και πτυχίο Αγιογραφίας. Πήρε το πτυχίο του και από τη Θεολογική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, ενώ παράλληλα έκανε σπουδές Βυζαντινής Μουσικής και Θεωρητικά στο Ωδείο Αθηνών. Εργάστηκε ως Θεολόγος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και από το 2005, που δημιουργήθηκε το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας των Φυλακών Κορυδαλλού, υπήρξε διευθυντής του. Απεβίωσε αιφνίδια το Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016.

Η απώλειά του, ανήμερα των Τριών Ιεραρχών, εορτή της εκπαίδευσης και των Δασκάλων, γέμισε πόνο και θλίψη όχι μόνο την οικογένεια και τους φίλους του αλλά και την καρδιακή του οικογένεια, τους μαθητές του, εντός και εκτός Φυλακών.
Όλοι τότε αποφάσισαν να κάνουν πράξη το όραμα του Ζουγανέλη για καθολική εκπαίδευση των κρατουμένων. Αποφάσισαν να μετατρέψουν τους θύτες σε μα-θητές, όπως του άρεσε να λέει.
Για τον σκοπό αυτό, φίλοι και συνεργάτες του από όλη την Ελλάδα, συνάδελφοί του από τον χώρο των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας και της εκπαίδευσης εντός φυλακών, καλλιτέχνες από όλους τους χώρους, άνθρωποι που τους άγγιξε η ξεχωριστή του προσωπικότητα, ίδρυσαν το Δίκτυο για τον Πολιτισμό και την Εκπαίδευση στις Φυλακές «Γεώργιος Ζουγανέλης».
Σκοπός του δικτύου είναι, όπως αναφέρεται στο καταστατικό του, είναι: «Η στήριξη και προώθηση του Πολιτισμού και της Εκπαίδευσης στα Σωφρονιστικά Καταστήματα της Χώρας, η στήριξη του Εκπαιδευτικού έργου εντός των Φυλακών και η υποστήριξη των κρατουμένων και των αποφυλακισθέντων οι οποίοι επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε όλες τις βαθμίδες Εκπαίδευσης».
Η πολιτεία, κατόπιν προτάσεως των εκπαιδευομένων του Σχολείου, τίμησε την προσφορά του ονομάζοντας το σχολείο σε «2ο ΣΔΕ Κορυδαλλού – Γεώργιος Ζουγανέλης».
Με βάση τον πλούσιο προγραμματισμό του Δικτύου για το 2017, πραγματοποιήθηκε Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στο Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Αγιάς Χανίων για την επικοινωνία στις Δημόσιες Υπηρεσίες. Η διάρκειά του ήταν 6ωρη και πραγματοποιήθηκε από το παράρτημα του Δικτύου «Γεώργιος Ζουγανέλης» στις 9 και στις 22 Ιουνίου με εισηγήτρια την κυρία Μαρία-Αργυρή Ψαρουδάκη, δικηγόρο, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Κεντρικό σύνθημα του προγράμματος: «Πάρε τη ζωή σου στα χέρια σου».
Οι συμμετέχοντες εκπαιδευόμενοι κλήθηκαν να μάθουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχουν ως πολίτες και πώς μπορούν με την έξοδό τους στην κοινωνία να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που τους δίνουν οι υπηρεσίες του δημοσίου και να λύνουν τα απλά καθημερινά τους προβλήματα.

Με ερωτήσεις και κατάθεση εμπειριών, είχαν τη δυνατότητα βιωματικά να διαπιστώσουν ότι η γνώση είναι το πρώτο κλειδί για να μπορέσει κανείς να είναι ισότιμος Πολίτης και μέλος μιας ευνομούμενης Κοινωνίας.
Εκτός από τη συμβολή της εισηγήτριας η οποία με την επάρκεια των γνώσεών της και την εκπαιδευτική της ετοιμότητα άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε όλους, θα πρέπει να αναφερθεί και η καθοριστική υποστήριξη της κυρίας Ζωής Χατζή, κοινωνικής λειτουργού στο Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Αγιάς Χανίων.

***

Όσοι ενδιαφέρεστε να γνωρίσετε και να στηρίξετε τη δράση του Δικτύου «Γεώργιος Ζουγανέλης», μπορείτε να επικοινωνείτε στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου:
[email protected]

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
708ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -