Cat Is Art

Bazaar για την ενίσχυση της δράσης του Τεχνοδρομώ στις Φυλακές

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

 

Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019 και ώρες 10:00 με 18:00, το Τεχνοδρομώ κάνει το 1ο Ετήσιο Bazaar του στον χώρο της Οργάνωσης Γη/Κ44 στην οδό Κωνσταντινουπόλεως 44 στο Γκάζι, 100 μέτρα από τον σταθμό του μετρό Κεραμεικός. Τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση της δράσης του Τεχνοδρομώ με τη θεατρική ομάδα των οροθετικών κρατουμένων του Νοσοκομείου «Άγιος Παύλος» των φυλακών του Κορυδαλλού.

Στο Bazaar θα διατεθούν διακοσμητικά είδη, βιβλία, κοσμήματα, καλλυντικά, μέλι, μαρμελάδες και σπιτίσια γλυκά. Επίσης, θα γίνει και πώληση λαχνών με δελεαστικά δώρα. Το απόγευμα θα γίνει ανοιχτή συζήτηση για τις δράσεις του Τεχνοδρομώ, τη δράση στις φυλακές και ειδικά για τη θεατρική ομάδα των φυλακών.

Το Τεχνοδρομώ δημιούργησε τον Ιούνιο του 2012 τη θεατρική ομάδα ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS στο Νοσοκομείο Άγιος Παύλος στις φυλακές Κορυδαλλού, ομάδα ενεργή έως σήμερα. Στόχος της δράσης αυτής, μέσω της θεραπευτικής ιδιότητας του θεάτρου και των διεργασιών που χαρακτηρίζουν τις ομάδες, είναι η ευαισθητοποίηση, η ενδυνάμωση, η καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος και των αρνητικών στερεοτύπων και η κοινωνική (επαν)ένταξη. Η ομάδα προσπαθεί να ανεβάζει κάθε χρόνο στη φυλακή μια παράσταση με στόχο να τη βλέπουν όσο το δυνατόν περισσότεροι θεατές – οι οποίοι δεν είναι φυλακισμένοι και παρευρίσκονται στη φυλακή ειδικά για την παράσταση αυτή. Είναι μια σημαντική ευκαιρία, για όσους από τους κρατούμενους συμμετέχουν στην ομάδα, να έρχονται σε επικοινωνία πρώτα με τον εαυτό τους και δεύτερον με τους συγκρατούμενους της ομάδας καθώς και να βάζουν στόχο την επικοινωνία τους και την προβολή ενός άλλου δημιουργικού εαυτού τους προς τα έξω.

Το Τεχνοδρομώ έχει ως κύριο στόχο την προσέγγιση και διάδραση με ευπαθείς ή/και αποκλεισμένες κοινωνικές ομάδες μέσω του θεάτρου και άλλων τεχνών που σχετίζονται με αυτό (όπως χορός, μουσική, εικαστικές τέχνες). Απευθύνεται σε άτομα ή ομάδες ανεξάρτητα από καταγωγή, θρησκεία, ηλικία, σεξουαλικό προσανατολισμό, ταυτότητα φύλου, εθνικότητα, ιδεολογία ή πολιτικές πεποιθήσεις. Ένας από τους κύριους άξονες δράσης του Τεχνοδρομώ είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση καθώς και ενεργοποίηση σε θέματα κοινωνικής ένταξης, ενδυνάμωσης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω συναντήσεων, δρώμενων, βιωματικών σεμιναρίων και στοχευμένων δράσεων.

Δράσεις

Το Τεχνοδρομώ σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις που αφορούν γενικά σε κοινωνικά ή/και οικονομικά ευάλωτες ομάδες που τις χαρακτηρίζει κοινωνικός αποκλεισμός και στιγματισμός, σε Κέντρα Φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, κοινότητες μεταναστών, φυλακές, με άτομα με ειδικές ανάγκες (όπως τυφλά άτομα).

Μερικές από τις δράσεις του Τεχνοδρομώ από το 2010 έως σήμερα:

 • Από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο 2019 το Τεχνοδρομώ υλοποιεί το πρόγραμμα Πολιτισμός και Ένταξη. Δράσεις: εκπαιδευτικοί περίπατοι και θεατρικό εργαστήριο.
 •  Αλληλεπιδρώντας στην Αθήνα. Πρόγραμμα ένταξης ασυνόδευτων ανήλικων. Δράσεις: Θεματικές συναντήσεις και θεατρικό εργαστήριο. (Μάρτιος 2018 – Μάρτιος 2019).
 • Μουσική παράσταση στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών Ο Αττίκ στο Παρίσι, με τον Γιώργη Χριστοδούλου (20 Σεπτεμβρίου 2018) για την ενίσχυση της δράσης του με τη θεατρική ομάδα των οροθετικών κρατουμένων του Νοσοκομείου « Άγιος Παύλος» των φυλακών του Κορυδαλλού.
 •  Διαπολιτισμικές συναντήσεις στην Αθήνα. Πρόγραμμα ένταξης ανηλίκων ασυνόδευτων μέσω συναντήσεων σε ιστορικούς και αρχαιολογικούς τόπους στην Αθήνα (Ιούνιος–Δεκέμβριος 2017).
 • Ημερίδα στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης με θέμα Το Θέατρο στη φυλακή – Το καθηλωμένο Σώμα, με τη συμμετοχή συνεργατών και εργαζομένων στη φυλακή, δημόσιων και ιδιωτικών φορέων που εργάζονται με κρατούμενους φορέων του HIV (Σεπτέμβριος 2015).
 • Έκθεση εικαστικών έργων κρατουμένων στο πλαίσιο της ημερίδας Το θέατρο στη φυλακή – το καθηλωμένο σώμα (Σεπτέμβριος 2015).
 • Τριήμερη εκδήλωση με θεατρικές παραστάσεις παρουσιάσεις και διάλογο με το κοινό με θέμα Το Θέατρο στη φυλακή στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ωνασείου Ιδρύματος σε συνεργασία με τις οργανώσεις ΕΠΑΝΟΔΟΣ, ΚΕΘΕΑ και 18άνω (Ιούνιος 2015).
 • Συμμετοχή στην Art Athina με εικαστικά έργα των κρατουμένων των φυλακών Κορυδαλλού (Μάιος 2015).
 • Σειρά εκπομπών στον διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό Μεταδεύτερο (Οκτώβριος 2014 έως τέλος 2016).
 • Μαρίκα Νίνου – Θεατρική παράσταση στο Φεστιβάλ Βάμου Χανίων Κρήτης, με μέλη του Φάρου Τυφλών Ελλάδας (Κρήτη, Αύγουστος 2013).
 • Συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Πρόληψης και Εξέτασης για τον HIV/AIDS -Θεατρικά και μουσικά δρώμενα (Αθήνα, Οκτώβριος 2013, Οκτώβριος 2014).
 • Θεατρική ομάδα Φάρου Τυφλών Ελλάδας – Διδασκαλία θεατρικής ομάδας (κίνηση, αυτοσχεδιασμός, ορθοφωνία, υποκριτική). (Αθήνα, από Οκτώβριο 2012 έως σήμερα).
 • Θεατρική ομάδα οροθετικών κρατουμένων στο νοσοκομείο Άγιος Παύλος των φυλακών του Κορυδαλλού – Εμψύχωση και ενδυνάμωση της ομάδας μέσω διδασκαλίας θεατρικών πρακτικών (από τον Ιούνιο του 2012 έως σήμερα).
 • Διοργάνωση μουσικών απογευμάτων στις φυλακές του Κορυδαλλού για την ψυχαγωγία των κρατουμένων (2012 – 2017).
 • Θεατρική ομάδα κρατουμένων στο κατάστημα απεξάρτησης Τοξικοεξαρτημένων κρατουμένων στον Ελαιώνα Θηβών (2011-2012).
 • Συμμετοχή σε φεστιβαλικές εκδηλώσεις για την Ημέρα του Πρόσφυγα (Θεσσαλονίκη, 2011).
 • Θεατροπαιχνίδια στη Στέγη του Συλλόγου Μερίμνης Ανηλίκων (Αθήνα, 2010-2011).

Περισσότερες λεπτομέρειες και πληροφορίες:
Γιάννης Νικολόπουλος, g.nikolopoulos@yahoo.gr

Εκτύπωση
Ειρήνη ΑϊβαλιώτουBazaar για την ενίσχυση της δράσης του Τεχνοδρομώ στις Φυλακές

Related Posts