15.3 C
Athens
Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Άνοιξη για τους Έλληνες συγγραφείς στο 4ο Φεστιβάλ Θεατρικού Έργου, φέτος στο θέατρο «Έαρ Βικτώρια»

Επιμέλεια: Παναγιώτης Μήλας

Με νέες δράσεις και μεγάλο αφιέρωμα στον Ιάκωβο Καμπανέλλη έρχεται φέτος στο θέατρο «Έαρ Βικτώρια» το Φεστιβάλ Ελληνικού Θεατρικού Έργου του 21ου αιώνα.

Ο θεσμός στηρίζει εδώ και 4 χρόνια το σύγχρονο ελληνικό έργο και αγκαλιάστηκε από τους συγγραφείς, το κοινό, τους καλλιτέχνες, τους κριτικούς και τους θεατρολόγους, για την προσφορά του στα θεατρικά μας πράγματα.

Ήδη μέχρι τώρα το Φεστιβάλ έχει παρουσιάσει 15 ελληνικά έργα από 15 νέους, αλλά και καταξιωμένους συγγραφείς. Παράλληλα «θα συνεχίσει να τολμά καινούργιους στόχους, διευρύνοντας τις δράσεις του για να γνωρίσει στο κοινό βαθύτερα την ελληνική δραματουργία».

Ύστερα από 3 χρόνια συνεχούς συνεργασίας με το «Αγγέλων Βήμα», από όπου και ξεκίνησε, φέτος το Φεστιβάλ «μετακομίζει» στο θέατρο «Έαρ  Βικτώρια», το οποίο αναλαμβάνει πλέον τη στέγαση και τη διοργάνωσή του.

Οι νέες δράσεις που εγκαινιάζει το Φεστιβάλ στην καλλιτεχνική περίοδο 2017-2018 είναι το άνοιγμα με ειδικά αφιερώματα σε Έλληνες συγγραφείς που άφησαν δυνατό το στίγμα τους στη νεοελληνική δραματουργία και δεν είναι πλέον μαζί μας. Η έναρξη, φέτος, γίνεται με ένα μεγάλο αφιέρωμα στον πατέρα του νεοελληνικού θεάτρου, Ιάκωβο Καμπανέλλη, με ομιλίες σημαντικών πανεπιστημιακών και θεατρολόγων, σκηνοθετών, και με προβολές ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του, σε συνεργασία με το Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβου Καμπανέλλη της Νάξου, ενώ θα παρουσιαστεί στη σκηνή το σχεδόν άγνωστο έργο του «Ο Γορίλας και η Ορτανσία», το οποίο παραχώρησε η Κατερίνα Καμπανέλλη.

***

Η Λεία Βιτάλη, καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Ελληνικού Θεατρικού Έργου του 21ου αιώνα.

Η Λεία Βιτάλη, εμπνεύστρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του «Φεστιβάλ Ελληνικού Θεατρικού Έργου του 21ου αιώνα», γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάγεται από την Κωνσταντινούπολη. Έχει εκδώσει τέσσερα μυθιστορήματα (“Άννα Χ.”, “Η κοιλιά της μεταφράστριας”, “Η τρομοκρατία της μνήμης,” “Το παραμύθι του μεγάλου φόβου”) και δύο συλλογές διηγημάτων (“Η μυρωδιά του μαύρου”, “Σκοτεινές μητέρες”). Επίσης έχει γράψει οκτώ θεατρικά έργα (“Ευάννα”, “Τζιν Φιζζ”, “Ροστμπίφ”, “Θηρία στην αποθήκη”, “Το γεύμα”, “Το μεγάλο παιχνίδι”, “Αγάπα με!”, “Μαμά μου”). Έργα της έχουν ανέβει στην Αθήνα, στην Κύπρο και στο Λονδίνο. Έχει γράψει επίσης σενάρια για τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Σπούδασε Νομικά, Ψυχολογία και Δημοσιογραφία. Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος και κειμενογράφος. Έχει τιμηθεί με το Πανευρωπαϊκό Βραβείο Rizzoli για τη δουλειά της ως κειμενογράφου, με το Μέγα Βραβείο Μυθιστορήματος Τρανούλη για το ιστορικό μυθιστόρημά της “Το παραμύθι του μεγάλου φόβου” και δύο φορές με το Κρατικό Βραβείο Θεατρικού Έργου για τα έργα της “Ροστμπίφ” και “Το γεύμα”.

48 παραστάσεις για τέσσερα θεατρικά έργα

Συγχρόνως το Φεστιβάλ θα παρουσιάσει 4 έργα νέων συγγραφέων για 12 παραστάσεις το καθένα, κάθε Δευτέρα και Τρίτη από 9 Οκτωβρίου 2017 έως και 29 Μαΐου 2018.

Αναλυτικά τα έργα έχουν ως εξής:

Ο συγγραφέας Γιάννης Φίλιας.

«Φωτιά στις πιρόγες», το βραβευμένο έργο του νέου συγγραφέα Γιάννη Φίλια, μια σύγχρονη ομοερωτική ιστορία μεταξύ ενός διάσημου σκηνογράφου και ενός νέου τενόρου στους απόηχους της όπερας “Αλιείς Μαργαριταριών”, σε σκηνοθεσία του συγγραφέα. (09/10/17 – 14/11/17).

***

«Ο γορίλας και η ορτανσία», του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε μια δική του διαδραστική εκδοχή με τρία φινάλε, που για πρώτη φορά ανεβαίνει στη σκηνή, παρακολουθούμε την ανατρεπτική εισβολή ενός γορίλα στη ζωή ενός επιστήμονα και της οικογένειάς του. Σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου. (20/11/17 – 26/12/17).

***

Ο συγγραφέας Παναγιώτης Μπαρμπαγιάννης.

«Ερυθρό», το πρόσφατο έργο του νέου συγγραφέα Παναγιώτη Μπαρμπαγιάννη, μια ιστορία για την κρυφή βία μέσα στη σύγχρονη οικογένεια, όπου όλα συμβαίνουν πίσω από κλειδωμένες πόρτες. Τι γίνεται όμως όταν κάποιος τις αφήσει μια μέρα ανοιχτές; Σε σκηνοθεσία Στέλιου Καλαϊτζή. (01/01/18 – 13/02/18).

***

Ο συγγραφέας Μάνος Κοντολέων.

«Η τέταρτη εποχή», το πρώτο θεατρικό έργο του γνωστού και καταξιωμένου συγγραφέα Μάνου Κοντολέων. Αν η Πρώτη Εποχή στη ζωή ενός σύγχρονου ζευγαριού ήταν η Εποχή του Έρωτα, η Δεύτερη της Οικογένειας, η Τρίτη της Κρίσης, πώς θα χαρακτηριστεί η Τέταρτη Εποχής του -της Διάλυσης ή του Συμβιβασμού ή μήπως υπάρχει και άλλη εκδοχή; Σε σκηνοθεσία Μενέλαου Καραντζά. (19/02/18 – 02/04/18).

***

«Η αναζήτηση», το άπαιχτο έργο του γνωστού και καταξιωμένου συγγραφέα Παναγιώτη Μέντη. Μια μπουρλέσκ – Φελινική κωμωδία. Δύο πλάσματα ανθρώπινα, ανυποψίαστα, ένας άνδρας και μια γυναίκα χωρίς την παραμικρή ενοχή, ακολουθώντας τα ένστικτά τους θα τορπιλίσουν το «κανονικό».

Ο συγγραφέας Παναγιώτης Μέντης.

Αιμομίκτες ή επαναστάτες; Ποιος θα το κρίνει σ’ έναν αυτιστικό πολιτισμό που ονομάζει ζωή την πανωλεθρία του; Σε σκηνοθεσία Νίκου Σακαλίδη. (09/04/18 – 29/05/18).

Studio για τη συγγραφή νέων έργων

Παράλληλα με τις παραστάσεις, το Φεστιβάλ, στην προσπάθειά του να στηρίξει με νέες δράσεις την παραγωγή ελληνικής δραματουργίας, εγκαινιάζει ένα Supporting Studio για τη συγγραφή νέων έργων από νέους, αλλά και δόκιμους συγγραφείς με ομαδική εργασία και ιδιαίτερη υποστήριξη στο rewriting των έργων τους με στόχο το ανέβασμα στα πλαίσια του φεστιβάλ.

Όπως τονίζει η κυρία Βιτάλη: «Πιστεύοντας πάντα στη ρήση του μεγάλου θεατρανθρώπου Κάρολου Κουν, ότι δεν μπορεί να υπάρξει ελληνικό θέατρο χωρίς ελληνικό έργο, παρ’ όλες τις αντιξοότητες της εποχής μπαίνουμε δυναμικά και με κέφι στη νέα καλλιτεχνική περίοδο με τον θεσμό του Φεστιβάλ μας, ελπίζοντας ότι και πάλι θα τα καταφέρουμε».

Το θέατρο «Έαρ Βικτώρια» λειτουργεί ανακαινισμένο και με δύο σκηνές από το 2016 από την Εταιρεία Θεάτρου «Ωκέα~Ίρις» με την αρχιτεκτονική ανάπλαση που έγινε από την αρχιτέκτονα και ηθοποιό Γεωργία Ζώη υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Χριστοδούλου. Το λογότυπο του «Έαρ Βικτώρια» είναι από έργο του ζωγράφου Γιώργου Σταθόπουλου.

***

Παραστάσεις κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 20:00,

στη Β’ σκηνή του θεάτρου «Εαρ Βικτώρια». Περισσότερες πληροφορίες και για εγγραφές στο Studio του Φεστιβάλ στο 6948 888681.

***

“Ακολουθήστε” το Φεστιβάλ Ελληνικού Θεατρικού Έργου του 21ου αιώνα:

Facebook: http://bit.ly/2vCD69z

Πρόσβαση:

Η θέση του θεάτρου στον χάρτη: https://goo.gl/maps/Y7xffRrMi5U2

Με λεωφορεία – τρόλεϊ:

α) Από Αχαρνών: τρόλεϊ 6 – λεωφορεία Β9 & Γ9 (στάση Αγ. Παντελεήμων).

β) Από 3ης Σεπτεμβρίου: λεωφορείο 054 (στάση Αγγελοπούλου).

γ) Από Πατησίων: τρόλεϊ 3, 5, 11 & 14 – λεωφορεία 608, 622 & Α8 (στάση Αγγελοπούλου).

Με τρένο (ΗΣΑΠ), στάση «Βικτώρια» (απόσταση περίπου 10′ με τα πόδια).

Με αυτοκίνητο, ελεύθερο πάρκινγκ στους γύρω δρόμους.

Ακολουθήστε το Θέατρο «Έαρ Βικτώρια»:

Facebook: www.facebook.com/theatro.ear.victoria

Twitter: www.twitter.com/EarVictoria

Instagram: www.instagram.com/ear.victoria.theater

YouTube: www.goo.gl/nq26A3

Mixcloud: www.mixcloud.com/EarVictoria

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -