32.7 C
Athens
Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Ζάκυνθος: Φέτος θα έχουμε περισσότερες χελωνίτσες καρέτα-καρέτα από ποτέ

Στην Ζάκυνθο φέτος θα έχουμε περισσότερες χελωνίτσες καρέτα-καρέτα από ποτέ. Σε 1.550 ανέρχονται οι φωλιές της χελώνας που απειλείται με εξαφάνιση, και αυτό οφείλεται πιθανότατα στη μειωμένη ανθρώπινη δραστηριότητα, που δημιούργησε τις ιδανικές συνθήκες για τα χαριτωμένα ζωάκια να βγουν πιο κοντά από ποτέ στις ακτές – ένα πρωτοφανές πράγμα.

Υπολογίζεται πως θα γεννηθούν περίπου 150.000 χελωνάκια φέτος. Η προστασία της καρέτα-καρέτα, τα τελευταία 20 χρόνια, είναι πιο εντατική, και η περιοχή προστατεύεται από το εθνικό πάρκο, αλλά ο ανθρώπινος παράγοντας και ο αντίκτυπός του στα βιοσυστήματα των ζώων σίγουρα παίζει τεράστιο ρόλο στη ζωή των καρέτα-καρέτα. Έκκληση κάνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ να σβήνουν τα φώτα προς την παραλία μετά τις 11 το βράδυ τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

 

 

Τα πρώτα χελωνάκια του φετινού καλοκαιριού στον Κυπαρισσιακό κόλπο εκκολάφθηκαν ήδη και έφθασαν ασφαλή στη θάλασσα. Όμως στις τοποθεσίες Καλό Νερό, Βουνάκι, Βλασσάδα, Αγιαννάκης, Ελαία, Γιαννιτσοχώρι, Θολό, Νεοχώρι και παραλίας Αγίου Νικολάου υπάρχει αυξημένος ο κίνδυνος να βρεθούν χιλιάδες εκκολαπτόμενα χελωνάκια αποπροσανατολισμένα από τα ιδιωτικά και δημοτικά φώτα σε διάφορα σημεία, προειδοποιεί ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, ΑΡΧΕΛΩΝ.

Πάνω από 3.500 φωλιές Καρέτα κατέγραψε ο ΑΡΧΕΛΩΝ φέτος στην Περιοχή Προστασίας της φύσης του Κυπαρισσιακού κόλπου, όμως η τύχη πολλών από αυτές θα κριθεί από τους ανθρώπους της περιοχής, στο στάδιο της εκκόλαψης.

Στον Κυπαρισσιακό κόλπο ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατέγραψε μέχρι τώρα περισσότερες από 3.500 φωλιές Καρέτα και γίνεται προσπάθεια να προστατευτούν όσες από αυτές επηρεάζονται από τη φωτορύπανση με τη μέθοδο της «σκίασης». Όμως λόγω της πανδημίας χρειάστηκε να μειωθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων ερευνητών πεδίου και εθελοντών στο πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ενώ το φετινό καλοκαίρι σημειώνεται για ακόμη μία χρονιά αύξηση του αριθμού των φωλιών. Έτσι, πολλά από τα χελωνάκια που θα εκκολαφθούν από αυτές τις φωλιές θα μείνουν εκτεθειμένα στον έντονο τεχνητό φωτισμό της παραλίας. Εάν δεν σβήσουν τα φώτα που φέγγουν στις παραλίες μετά τις 11 το βράδυ, για πολλά χελωνάκια θα είναι ήδη αργά.

 

 

Γιατί να κλείσουν τα φώτα το βράδυ; Ο Γιάννης Χαλκιάς, υπεύθυνος του προγράμματος του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Δυτική Πελοπόννησο εξηγεί: «Η παράκτια ζώνη του Κυπαρισσιακού έχει δεχτεί σε πολλά σημεία ανθρώπινες επεμβάσεις δηλαδή οικισμούς, ξενοδοχεία, ταβέρνες, μπαρ κ.λπ. και τις τελευταίες δεκαετίες έχει γίνει αισθητή σε αρκετά σημεία η παρουσία των φώτων προς την παραλία ωοτοκίας. Τα χελωνάκια είναι «φωτοτακτικοί οργανισμοί», δηλαδή έλκονται από το φως. Συνήθως εκκολάπτονται το βράδυ ή τις πρώτες πρωινές ώρες και κινούνται προς το νερό που καθρεφτίζει το φεγγάρι και τα αστέρια. Όμως, τα τεχνητά φώτα γύρω ή κοντά στις φωλιές αποπροσανατολίζουν τα χελωνάκια και τα στέλνουν σε αντίθετη κατεύθυνση από τη θάλασσα, κάτι που αποβαίνει μοιραίο στη μάχη για επιβίωση από τα πρώτα κιόλας λεπτά της ζωής τους».

Για το λόγο αυτό ο ΑΡΧΕΛΩΝ κάνει έκκληση σε τοπικές αρχές κι επιχειρήσεις να χαμηλώσουν, να καλύψουν ή να σβήσουν τελείως τα φώτα τους προς στην παραλία μετά τις 11 το βράδυ στα σημεία Καλό Νερό, Βουνάκι, Βλασσάδα, Αγιαννάκης, Ελαία, Γιαννιτσοχώρι, Θολό, Νεοχώρι και παραλίας Αγίου Νικολάου, ώστε χιλιάδες νεοσσοί να μην χάσουν τον δρόμο τους και καταλήξουν νεκροί στις εγκαταστάσεις τους ή στον δρόμο, την επόμενη μέρα.

Θυμίζουμε ότι υπάρχουν νομικές διατάξεις που υπαγορεύουν την «αποφυγή φωτορύπανσης και την εξασφάλιση πως δεν θα υπάρχει διαρροή φωτός από ιδιωτικές και δημόσιες φωτεινές πηγές προς την παραλία ώστε να μην αποπροσανατολίζονται νεοσσοί» στις παραλίες ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών όλης της χώρας (ΦΕΚ Β 2198_5-6-2020 ΚΥΑ παραχώρησης αιγιαλού 2020-2022, ΝΕΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ).

 

 

Είναι στα χέρια κατοίκων, επιχειρήσεων κι επισκεπτών να δώσουν οι ίδιοι φέτος την ευκαιρία στη φύση να βρει το δρόμο της, σβήνοντας τα φώτα. Το πρώτο ταξίδι ενός νεοσσού προς τη ζωή, τη θάλασσα, την επιβίωση, είναι συγκινητικό αλλά και ευάλωτο. Το σβήσιμο των φώτων είναι μία πρωτοβουλία που προάγει τις αξίες μας και την οικολογική μας συνείδηση. Κι αν τύχει και βρεθούμε μπροστά σε μια τέτοια συγκλονιστική στιγμή που τα χελωνάκια βγαίνουν από την άμμο, ας δράσουμε υπεύθυνα ειδοποιώντας το Λιμεναρχείο της περιοχής που έχει τις πληροφορίες να δράσει κατάλληλα, σε συνεργασία με τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Η βοήθεια σ’ ένα άγριο ζώο δεν είναι τόσο αυτονόητη στο χειρισμό της όσο πιστεύουμε πολλές φορές.

Τηλέφωνα επικοινωνίας σε περίπτωση εκκόλαψης φωλιάς:

Λιμενικός Σταθμός Κυπαρισσίας, 27610 22128

Λιμεναρχείο Κατακόλου, 26210 41206

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -