Cat Is Art

Υποβρύχιο Μουσείο Αλοννήσου: Συνωστισμός και στα εγκαίνια της “Ακρόπολης της θάλασσας” (video)

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

Η «Ακρόπολη της θάλασσας», όπως εύστοχα αποκάλεσε το χώρο το Reuters σε δημοσίευμά του, αποτελεί σημείο αναφοράς όχι μόνο για τις Σποράδες, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα.

Για όσους αγαπούν την αρχαιολογία και τη θάλασσα, η 3η Αυγούστου 2020 είναι μια σημαντική μέρα. Από τη Δευτέρα 3 Αυγούστου έως την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020 οι ερασιτέχνες αυτοδύτες και δύτες ελεύθερης κατάδυσης θα μπορούν να επισκεφθούν, με τη συνοδεία καταδυτικών κέντρων αδειοδοτημένων έπειτα από εκπαίδευση, το διάσημο ναυάγιο αμφορέων του 5ου αιώνα π.Χ. στο βυθό της νησίδας Περιστέρα στην Αλόννησο –από τα πιο σημαντικά της κλασικής αρχαιότητας.

Το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της χώρας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος BlueMed, στο οποίο συμμετέχουν πέντε χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Ισπανία) και είναι ένα έργο – σταθμός για το οποίο έχουν ήδη δημοσιεύσει εκτενή αφιερώματα διεθνή ΜΜΕ με πιο πρόσφατο αυτό του πρακτορείου Reuters.

 

Το ναυάγιο της Περιστέρας. Φωτογραφία: EUROKINISSI

 

Το ναυάγιο, που βρίσκεται σε θαλάσσιο βάθος 28 μέτρων, ανακαλύφθηκε από έναν ψαρά στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Από όσα έχει φέρει στο φως η έρευνα πρόκειται για μεγάλο εμπορικό πλοίο, πιθανόν αθηναϊκό το οποίο βυθίστηκε περίπου το 425 π.Χ. Το φορτίο του ήταν χιλιάδες αμφορείς κρασιού. Παραμένουν άγνωστοι όμως οι λόγοι που οδήγησαν στη βύθιση του πλοίου, τι άλλο μετέφερε, πώς έμοιαζε ή πού βρίσκονται η πρύμνη και η πλώρη του, καθώς η έρευνα σταμάτησε το 2000.

Ο εντυπωσιακός αριθμός των αμφορέων, γύρω στις 3.500, η εξαιρετική κατάσταση διατήρησης του ναυαγίου στα -21 ως τα -28 μέτρα και φυσικά τα υπέροχα νερά και ο πλούσιος βυθός της περιοχής που βρίσκεται εντός της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου – Βορείων Σποράδων, καθιστούν το αρχαίο ναυάγιο της Περιστέρας μια συναρπαστική καταδυτική εμπειρία.

 

Ο τραγουδιστής Σάκης Ρουβάς αποβιβάζεται από το σκάφος της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων στο λιμανάκι της Στενής Βάλας στην Αλόννησο, μετά τη δοκιμαστική βουτιά στο υποβρύχιο μουσείο της Περιστέρας, Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020 (φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ)

 

 

 

Ιδιαίτερα και εντυπωσιακά ήταν τα εγκαίνια του πρώτου υποβρύχιου μουσείου της Ελλάδας που τελέστηκαν σήμερα το πρωί της 1ης Αυγούστου στην Αλόννησο, στο ναυάγιο της Περιστέρας. Την κορδέλα έκοψε ο τραγουδιστής Σάκης Ρουβάς, ενώ μαζί του καταδύθηκαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ο δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης, η αρχαιολόγος της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, Δέσποινα Κουτσούμπα, συνοδεία δυτών από καταδυτικά κέντρα.

Με τη λειτουργία του υποβρύχιου Μουσείου η περιοχή εντάσσεται πλέον στο διεθνή χάρτη του καταδυτικού τουρισμού. Στην Αλόννησο υπάρχουν ακόμη τέσσερα ανάλογα ναυάγια, για τα οποία βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αξιοποίησής τους, ούτως ώστε να διαμορφωθεί στην περιοχή ένα υποθαλάσσιο πάρκο ναυαγίων.

Την τελετή των εγκαινίων παρακολούθησε από σκάφος και η υπουργός Πολιτισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, η οποία χαρακτήρισε τα σημερινά εγκαίνια, ιστορική στιγμή, καθώς ο χώρος του ναυαγίου αποδίδεται πια, όχι μόνο στους κατοίκους της Αλοννήσου, αλλά στην Ελλάδα ολόκληρη και ευρύτερα, στη διεθνή κοινότητα. Όπως είπε δε, ο συνδυασμός περιβάλλοντος και πολιτισμού προσδίδει ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία στην περιοχή.

 

 

Υπέροχη χαρακτήρισε την εμπειρία της κατάδυσης στον αρχαιολογικό χώρο του ναυαγίου της Περιστέρας, που χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ. ο Σάκης Ρουβάς, ο οποίος ήταν αυτός που έκοψε την κορδέλα, κάνοντας μάλιστα ελεύθερη κατάδυση χωρίς τη χρήση μπουκάλας. Περιγράφοντας δε, την εικόνα που αντίκρισε στο βυθό, τόνισε ότι είναι εντυπωσιακή, αλλά ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι -όπως είπε- το συναίσθημα που εισπράττει κανείς.

Για ένα όραμα που έγινε πράξη ύστερα από 8 χρόνια προσπαθειών έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, προσθέτοντας ότι προχωρά η διαδικασία ανάδειξης και άλλων 4 ναυαγίων στην περιοχή.

Από τη Δευτέρα 3 Αυγούστου που ξεκινούν οι καταδύσεις στο υποβρύχιο μουσείο για το κοινό, οι οποίες θα διαρκέσουν, σε πρώτη φάση, πιλοτικά, μέχρι τις 2 Οκτωβρίου, τα κέρδη για την τοπική κοινωνία από τη λειτουργία του μοναδικού αυτού μουσείου, θα είναι πολλαπλά.

 

 

Ωστόσο, εκνευρισμένη με την εικόνα των παρευρισκόμενων έδειξε η υπουργός Πολιτισμού στα εγκαίνια του πρώτου υποβρύχιου μουσείου στην Αλόννησο, λόγω του απαράδεκτου συνωστισμού που σημειώθηκε.

«Απομακρυνθείτε ο ένας από τον άλλο», είπε η κα Μενδώνη στους δημοσιογράφους και συμπλήρωσε: «Το θέμα της ασφάλειας δεν αφορά μόνο τους άλλους αλλά και εμάς τους ίδιους».

Βλέποντας την εξέδρα είπε πως «η εικόνα εκεί δεν είναι εικόνα».

«Δεν έχει νόημα να μιλάμε για την πολιτιστική κληρονομιά αν δεν φροντίζουμε την ασφάλεια και την υγεία. Πρώτα είναι η υγεία και μετά όλα τα υπόλοιπα», τόνισε η Λίνα Μενδώνη.

***

Δείτε το βίντεο:

 

Εκτύπωση
Ειρήνη ΑϊβαλιώτουΥποβρύχιο Μουσείο Αλοννήσου: Συνωστισμός και στα εγκαίνια της “Ακρόπολης της θάλασσας” (video)

Related Posts