31.9 C
Athens
Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022
 

Υπογράφουμε για πράσινη ανάκαμψη στην Ευρώπη

Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει τον καλύτερο τρόπο για να ανακάμψει από την πανδημία, η τρέχουσα κρίση στην υγεία και οι συνέπειές της παραμένουν άμεση προτεραιότητα. Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικεντρώνεται και στη διαμόρφωση στρατηγικής ανάκαμψης από την κρίση.

Σε ψήφισμα της 17ης Απριλίου, οι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι η ΕΕ χρειάζεται μια μαζική δέσμη μέτρων ανάκαμψης και ανασυγκρότησης με την Πράσινη Συμφωνία στον πυρήνα της, για την τόνωση της οικονομίας και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Το αντίκτυπο του COVID-19 στις εκπομπές CO2

Κατά τη διάρκεια της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόστηκαν σε όλη την Ευρώπη λόγω του κορονοϊού, η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώθηκε λόγω της μειωμένης κυκλοφορίας και άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων. Οι μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις έχουν σημειώσει σημαντική μείωση της συγκέντρωσης του διοξειδίου του αζώτου (NO2), ορισμένες κατά το ήμισυ.

Το κλείσιμο γραφείων, η διακοπή των βιομηχανικών δραστηριοτήτων και η τεράστια μείωση των ταξιδιών μείωσαν τις εκπομπές CO2. Το πρώτο τρίμηνο του 2020 μειώθηκε, επίσης, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Λόγω του ότι αναμένεται μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και της βιομηχανικής δραστηριότητας, η τιμή δικαιωμάτων εκπομπής στο σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ μειώθηκε κατά 40% από τα μέσα Φεβρουαρίου έως τα μέσα Μαρτίου 2020.

Η νομοθεσία της ΕΕ για το κλίμα

Στις 28 Νοεμβρίου 2019, το ΕΚ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα και ζήτησε όλη η σχετική νομοθεσία της ΕΕ να είναι σύμφωνη με τον στόχο της διατήρησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από 1,5° C.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρθηκε στην Πράσινη Συμφωνία τον Δεκέμβριο, κι έπειτα τον Μάρτιο με πρόταση για νόμο της ΕΕ για το κλίμα που θα καταστήσει την ΕΕ κλιματικά ουδέτερη έως το 2050.

Τον Ιανουάριο, το ΕΚ ζήτησε πιο φιλόδοξους στόχους μείωσης των εκπομπών από αυτούς που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διασφαλίσει ότι η ΕΕ μπορεί να επιτύχει τον στόχο.

Σε συνεδρίαση της επιτροπής περιβάλλοντος του ΕΚ, στις 15 Απριλίου, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, δήλωσε ότι το χρονοδιάγραμμα για την ευρωπαϊκή νομοθεσία για το κλίμα παραμένει αμετάβλητο και υποσχέθηκε μια αναθεωρημένη πρόταση για τον στόχο μείωσης έως το 2030, τον Σεπτέμβριο.

Ψηφίστε εδώ:

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Ο νόμος για το κλίμα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο των Υπουργών πριν τεθεί σε ισχύ. Το ΕΚ επιθυμεί η ΕΕ να υιοθετήσει αυτούς τους στόχους πολύ πριν από τη διάσκεψη COP26 του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, η οποία έχει αναβληθεί έως το 2021, λόγω της πανδημίας.

Υπόγραψε την ανοιχτή επιστολή για ένα Πράσινο Σχέδιο Ανάκαμψης για την Ευρώπη. Βοήθησε να φτάσουμε 1 εκατ. υπογραφές και ευρωβουλευτές θα παραδώσουν τις φωνές μας στις τρεις Ευρωπαίες ηγέτιδες την επόμενη βδομάδα.

Προς την Πρόεδρο φον ντερ Λάιεν, την Καγκελάριο Μέρκελ, την Κριστίν Λαγκάρντ και όλους τους ηγέτες της ΕΕ:

“Έχετε τη δύναμη να οδηγήσετε την Ευρώπη και τον κόσμο μέσα από τις σκοτεινές μέρες αυτής της πανδημίας σε ένα πιο φωτεινό, πιο πράσινο μέλλον.

Μπορείτε να κάνετε την Πράσινη Συμφωνία το δικό μας Σχέδιο Ανάκαμψης, επενδύοντας εκατοντάδες δισ. ετησίως για να δημιουργήσουμε πράσινες θέσεις εργασίας και να κάνουμε τις οικονομίες μας πιο καθαρές και δίκαιες. Βασιζόμαστε σε εσάς για να δημιουργήσετε έναν πράσινο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και μια τράπεζα για το κλίμα, και να διασφαλίσετε ότι οι επενδύσεις θα γίνονται στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού. Είναι ώρα να πούμε αντίο στα ορυκτά καύσιμα, να επιβάλουμε δίκαιη φορολογία και να πυροδοτήσουμε την πράσινη επανάσταση που τόσο έχουμε ανάγκη.

Ενωμένοι έχουμε τη δύναμη να κατατροπώσουμε τον ιό, τη γενναιοδωρία ώστε καμία χώρα να μη μείνει πίσω, αλλά και τη γνώση ώστε να θέσουμε τα θεμέλια για μια ανάκαμψη που θα βοηθήσει να αντιστρέψουμε την κλιματική κρίση.”

  • Φωτογραφία: Άδειος δρόμος στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, Βίλνιους ©PavloVakhrushev/AdobeStock

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
694ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Cat Is Art