19.3 C
Athens
Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

ΥΠΕΡΙΑ 2019. Το Συνέδριο και το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Αμοργού στηρίζουν Πολιτισμό και Τουρισμό

Επιμέλεια κειμένου: Ειρήνη Αϊβαλιώτου

 

Το Διεθνές Συνέδριο για τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό – ΥΠΕΡΙΑ 2019 για 17η συνεχή χρονιά και το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Αμοργού, ολοκλήρωσαν με επιτυχία τις εργασίες τους στο ξενοδοχείο Aegialis Hotel & Spa, στην Αμοργό, στηρίζοντας με το έργο τους τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό της Ελλάδας, των Κυκλάδων και της Αμοργού.

75 επισκέπτες από 17 χώρες, μεταξύ της 31ης Οκτωβρίου και 5ης Νοεμβρίου 2019, είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την ομορφιά του αμοργιανού τοπίου, τις γεύσεις και την πλούσια γαστρονομική παράδοση, καθώς και την ευγένεια και την απαράμιλλη φιλοξενία των Αμοργιανών.

 

 

Η Ειρήνη Γιαννακοπούλου (αριστερά) Πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Αμοργού και Ιδρύτρια του Συλλόγου Γυναικών Αμοργού με την Ελένη Κουντουρουπή, Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών.

 

 

Η Ειρήνη Γιαννακοπούλου, ο Νικήτας Γιαννακόπουλος, ο Σταμάτης Γιαννακόπουλος, η Ελένη Κουντουρουπή, η Καλλιώβη Γιαννακοπούλου – Λουλουργά και ο Σταύρος Λουλουργάς για άλλη μια χρονιά με σκληρή δουλειά και με τη συμπαράσταση των συνεργατών τους δημιούργησαν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη διεξαγωγή του Συνεδρίου και του Φεστιβάλ.

 

***

 

Το Συνέδριο ήταν αφιερωμένο στο «Πολιτιστικό Τοπίο» και εστίασε στη Γαστρονομία, στην Οικολογία, στην Αγροτική Αρχιτεκτονική Αμοργού και στην Unesco. Βασικός στόχος του Συνεδρίου ήταν η προώθηση του πολιτισμού και του αειφόρου τουρισμού της Αμοργού, των Κυκλάδων και της Ελλάδας γενικότερα, καθώς και τη διαφύλαξη του τοπικού και διεθνούς περιβάλλοντος.

 

Χαιρετιστήριες ομιλίες στην τελετή έναρξης

 

-Ελένη Κουντουρούπη, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών, Παρουσιάστρια των εκδηλώσεων
-Σταμάτης Γιαννακόπουλος, Γενικός Διευθυντής Ξενοδοχείου Aigialis Hotel & Spa, Οικοδεσπότης
-Ειρήνη Γιαννακοπούλου, Πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Αμοργού και Ιδρύτρια του Συλλόγου Γυναικών Αμοργού
-Ελευθέριος Καραΐσκος, Δήμαρχος Αμοργού
-Εκπρόσωπος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
-Εκπρόσωπος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού

 

*

 

Επίσης μίλησαν

 

-Η κα Ελένη Μεθοδίου, Αρχαιολόγος, εμπειρογνώμονας σε διεθνείς οργανισμούς, για «Το Πολιτιστικό Τοπίο – Μια αλληλεπίδραση μεταξύ της ανθρωπότητας και του φυσικού του περιβάλλοντος» και «Τις κατηγορίες Unesco».
-Ο κ. Λοναΐς Ζαλέ, Οδηγός Βουνού, παρουσίασε το «Εγχείρημα Βελανιδιά».
-Η κα Άννα Μαυρουδή, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων, μίλησε με θέμα «Καυτή Γαστρονομία: Πέτρινοι Φούρνοι και η παράδοση του φουρνίσματος στις Κυκλάδες. Μια ματιά στην αρχιτεκτονική, στις συνταγές και στην τέχνη».
-Κατά τη διάρκεια της Τελετής Έναρξης προβλήθηκε το φιλμ «Αμοργός – Ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον» από την Irina Khangoshvili στην οποία απονεμήθηκε ειδικό βραβείο για τη συμβολή της στην προβολή της Αμοργού.

Και τέλος:

 

-«Ένα γράμμα – Μια ιστορία: Μια Διήγηση για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό μέσω Κινουμένων Σχεδίων», από τον Αρίσταρχο Παπαδανιήλ, Παραγωγό και Διευθυντή Κινουμένων Σχεδίων.

 

***

 

Ομιλίες – Προβολές στο Συνέδριο

 

-Συζήτηση στρογγυλής τράπεζας: «Άτομα με Περιορισμένη Κινητικότητα και Απασχόληση», με συντονίστρια την Alison Womack, Ακτινολόγο.
-«Ο Στόχος που έχει τεθεί από τον Πελάτη και οι προκλήσεις για την επίτευξή του, από την οπτική γωνία της Παραγωγής και του Πελάτη», ομιλία από την Ομάδα της ταινίας Staycation.
-«Ελαιόλαδο – Ένας σημαντικός παράγοντας της Ελληνικής Γαστρονομίας», από την Ειρήνη Γιαννακοπούλου.
-«Προγονικές μνήμες», Ταινία για το Νησί της Κύθνου.
-«Συμπόσιο με τον Αριστοφάνη», διαβάστηκε κείμενο του δημοσιογράφου Παναγιώτη Μήλα. 
-Προβολή ταινίας «Αμοργός – Διαδρομή Πρόκληση 2018»

 

*

 

 

 

Παράλληλες εκδηλώσεις στο Συνέδριο

 

-Αντιπρόσωποι από την Κύθνο, την Πάρο και από τη Λέσχη Γαστρονομίας Αμοργού, παρουσίασαν τα προϊόντα των νησιών τους στο πλαίσιο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ως Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019.

-Εργαστήριο Ζωγραφικής και Ψηφιδωτού από τη Βάσω Ζάχο.
-Μάθημα Γιόγκα με τη Miriam.
-Μάθημα μαγειρικής: «Ο παραδοσιακός μουσακάς» από τη Λέσχη Γαστρονομίας Αμοργού
-Πεζοπορία από το ξενοδοχείο σε κοντινό ελαιώνα για την εμπειρία Συγκομιδής Ελαιών.

 

Εκθέσεις Τέχνης στο ξενοδοχείο Aegialis Hotel & Spa κατά τη διάρκεια του ΥΠΕΡΙΑ

 

-Εκθέσεις Ζωγραφικής από τους Ιωάννα Χαμάκου, Ιωάννα Τσαχτσιρλή, Μιχαήλ Παπαδόπουλο και Matthias Bechly
-Έκθεση Ζωγραφικής και Ψηφιδωτών Εικόνων από τη Βάσω Ζάχου
-Έκθεση Φωτογραφίας από τη Μαρεύη Δεναξά
-Γλυπτά από τον Νίκο Καρπούζη

 

***

 

Η ενότητα «Άτομα με Περιορισμένη Κινητικότητα» υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.
Τα συγχρηματοδοτούμενα έργα του ασχολούνται κυρίως με την εκπαίδευση και την απασχόληση στην Ελλάδα. Οι βασικοί στόχοι του αφορούν την ανάπτυξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, δραστηριότητες για την αντιμετώπιση της ανεργίας, την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ένταξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων (ΕΚΟ), τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης & της Δια Βίου Μάθησης, την ευαισθητοποίηση για την περιβαλλοντική εκπαίδευση, τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.

 

*

 

 

 

Επισκέψεις στο πλαίσιο του Συνεδρίου

 

Στη Χώρα. Στη Λαγκάδα. Σε Παραδοσιακό Σπίτι στα Θολάρια. Στην 1.000 ετών Μονή Χοζοβιώτισσας. Στον Ελληνιστικό Πύργο Αγίας Τριάδος. Στην τοποθεσία «Καλογερικό» με θέα το «Απέραντο Γαλάζιο». Στο Αρχαιολογικό και το Λαογραφικό Μουσείο. Στο λιμάνι Καταπόλων. Στο Ελαιουργείο της Αμοργού. Στην εκκλησία «Παναγία Καταπολιανή», κάτω από την Αρχαία πόλη Μινώα.

 

***

 

Αλλά και γευστικά ταξίδια

 

Στο εστιατόριο «Ambrosia Gallery». Στο παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο «Τρατάρισμα». Στο εστιατόριο «Πύργος». Στην ταβέρνα «Μαρουσώ». Στο εστιατόριο «Καπετάν Δήμος».

 

***

 

 

 

Σχετικά με το Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Αμοργού

 

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Αμοργού είναι μια ετήσια τετραήμερη εκδήλωση η οποία οργανώνεται από τον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Θολαρίων – Αιγιάλης, Αμοργού. Ξεκίνησε το 2010 κατά τη διάρκεια του 8ου Διεθνούς Συνεδρίου για τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό ΥΠΕΡΙΑ και ο κύριος σκοπός του είναι να δημιουργηθεί μια διεθνής πλατφόρμα για την ενίσχυση του παγκόσμιου τουρισμού μέσω των οπτικοακουστικών μέσων και να ανταμείψει τις καλύτερες τουριστικές ταινίες και ταξιδιωτικά βίντεο στον κόσμο.
Από το 2017, το Φεστιβάλ Αμοργού είναι επίσημο μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών – CIFFT, με έδρα τη Βιέννη.
Παράλληλα, με το Συνέδριο έλαβε χώρα και το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Αμοργού με τουριστικές ταινίες μικρού μήκους με τη συμμετοχή πολλών κινηματογραφιστών, παραγωγών, δημοσιογράφων, φωτογράφων, bloggers, ρεπόρτερς και ταξιδιωτικών πρακτόρων από όλο τον κόσμο.

 

*

 

Κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής του 10ου Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Αμοργού, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019 στην Αμοργό, η σειρά τουριστικών βίντεο με τίτλο “Insider’s Guide to Riga” σε παραγωγή της DDB Latvia για τον οργανισμό Tourism Riga, απέσπασε το βραβείο Grand Prix καθώς και το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Καλύτερη ταινία προβολής πόλης».
Η διεθνής κριτική επιτροπή επίσης αποφάσισε να απονείμει βραβεία σε ταινίες από 16 χώρες σε δύο διαγωνιστικές κατηγορίες: Ντοκιμαντέρ, Τουριστικές ταινίες και βίντεο.
Η χώρα με τις περισσότερες βραβεύσεις ήταν η Πορτογαλία με 5 συνολικά νικητές. Ακολούθησαν η Γαλλία, Ισπανία και Ελλάδα με τρία βραβεία, η Αυστρία και η Γερμανία με δυο. Αζερμπαϊτζάν, Κροατία, Ινδία, Λευκορωσία, Σερβία, Σλοβενία, Νότιος Αφρική, Τουρκία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κέρδισαν από ένα βραβείο.

 

*

 

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ ήταν:

 

-Ιωάννης Μελιτόπουλος (Producer, Screenwriter), Ελλάδα. Πρόεδρος της επιτροπής.
-John Driedonks (Senior Lecturer), Ολλανδία.
-Alison Womack (Jury Member), Πορτογαλία.
-Παναγιώτης Παπουτσάκης (Screenwriter/Copywriter), Ελλάδα.
-Hugo Marcos (CIFFT General Secretariat), Πορτογαλία.
-Mladen Velimirovic (Director and Screenwriter) Serbia / U.K.
-Αρίσταρχος Παπαδανιήλ (Producer / Animation Director), Ελλάδα.
-Santi Valldepérez (Filmmaker, Tourism Marketing specialist and Director of Terres Travel Festival), Spain.

 

*

 

Στο 10ο Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Αμοργού πήραν μέρος περισσότερες από 140 ταινίες από 30 χώρες, γεγονός που αναδεικνύει την ανταγωνιστικότητα και τον διεθνή χαρακτήρα του.

 

*

 

Φέτος, για τέταρτη φορά στην ιστορία του, ο θεσμός Διεθνές Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Αμοργού, φιλοξένησε μια ιδιαίτερη ενότητα με θέμα «Τα άτομα με ειδικές ανάγκες στη σύγχρονη Κοινωνία». Η ενότητα αυτή υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Πρόκειται ουσιαστικά για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που ασχολείται με την εκπαίδευση και την απασχόληση. Μερικοί από τους στόχους της προσπάθειας αφορούν:
•Στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας,
•Στη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, της Δια Βίου Μάθησης, της ευαισθητοποίησης για την περιβαλλοντική εκπαίδευση,
•Στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και
•Στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ένταξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων (ΕΚΟ).

 

*

 

 

 

Ομιλίες στο Φεστιβάλ Ταινιών

 

Παράλληλα με τις προβολές του φεστιβάλ, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν ομιλητές όπως:

-Ο Λευκορώσος Vairis Strazds, Διευθυντής Δημιουργικού της εταιρείας DDV Latvia, σε μια άκρως ενδιαφέρουσα παρουσίαση με θέμα «Η δημιουργική χρήση του βίντεο στην προώθηση λιγότερο δημοφιλών προορισμών. Η περίπτωση του Τουρισμού της Riga».

Ελένη Βουτσά, Διευθύντρια Μάρκετινγκ, έκανε «Ειδικό αφιέρωμα στην ταινία Απέραντο Γαλάζιο».

-Ο Ισπανός Σάντι Βαλντεπέρεζ, ειδικός σε θέματα τουριστικού μάρκετινγκ και διοργανωτής του διεθνούς φεστιβάλ «Terres Travel Festival», μίλησε για τη σπουδαιότητα του «Τουριστικού Μάρκετινγκ και νέα μέσα επικοινωνίας, Ποίηση & Σέρφινγκ».

-Ο Ολλανδός John Driedonks, λέκτορας της Σχολής Δημοσιογραφίας UCSS και δημιουργός, το 2010, του εκπαιδευτικού ντοκιμαντέρ μυθοπλασίας «Campus Doc» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (CUNY), σε μια απολαυστική παρουσίαση με θέμα «Εικονικό εναντίον Πραγματικού».

 

*

 

Παράλληλες εκδηλώσεις στο Φεστιβάλ

 

-Oktoberfest, Μόναχο 1972-1978» Ταινίες από το Ινστιτούτο Goethe
-«Το κουτί της Πανδώρας», «Μ», Ταινίες από το Ινστιτούτο Goethe
-«Ειδικό αφιέρωμα στα άτομα με περιορισμένη κινητικότητα στη σύγχρονη κοινωνία» στην αίθουσα «Elysia»
Προβολές ταινιών:
1. «Ο αδελφός μου» από τον Θοδωρή Παπαδουλάκη
2. «Ντοκιμαντέρ για τις Ειδικές Ανάγκες» – Πρεμιέρα στην Ελλάδα, από τον Hany M. Ali
3. «Δεν θέλουμε το ‘δυσ’ στη λειτουργικότητά μας» – Πρεμιέρα στην Ελλάδα, από τον Reddy Hemanth Kumar
4. «Το παρόν» από τον Jacob Frey
5. «Με τις Αισθήσεις» – Πρεμιέρα στην Ελλάδα, από την 7 Stream Media
6. «Άτομο με ειδικές ανάγκες» – Πρεμιέρα στην Ελλάδα, από την Orcun Bas

 

*

 

Η προβολή των ταινιών του αφιερώματος είναι δωρεάν για το κοινό και εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ΑμεΑ.

 

***

 

 

 

Οι προβολές, οι ομιλίες, οι παράλληλες εκδηλώσεις, καθώς και η τελετή απονομής στο κόκκινο χαλί έλαβαν χώρα σε διαφορετικές αίθουσες του Ξενοδοχείου Aegialis Hotel & Spa: Εστιατόριο «Ambrosia Gallery». Αίθουσα «Elysia». Αίθουσα «Anatolia». Αίθουσα «Ananda». Αίθουσα «Namaste». «Lalon Idor» Spa.

 

***

 

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΡΙΑ 2019

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
703ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Cat Is Art