23.2 C
Athens
Τρίτη 17 Μαΐου 2022
 

Ξεκινά και φέτος η «Μικρή Ακαδημία» θεατρικής μετεκπαίδευσης στο Tempus Verum-Εν Αθήναις

Στο Tempus Verum-Εν Αθήναις έχει στηθεί εδώ και δύο χρόνια –υπό την εποπτεία του Δημήτρη Λάλου– μια «Μικρή Ακαδημία». Ο καθιερωμένος, πλέον, θεσμός θεατρικής μετεκπαίδευσης παρουσιάζει τη νέα του εκδοχή υπό μορφή τριμηνιαίων εργαστηρίων. Σκοπός της Ακαδημίας είναι να εδραιωθεί, ως ένας οργανωμένος θεσμός μεταπτυχιακής θεατρικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Τα εργαστήρια απευθύνονται σε επαγγελματίες του θεάτρου, σε απόφοιτους αλλά και σπουδαστές δραματικών σχολών.
Στο χειμερινό τρίμηνο (14/10 – 12/1) θα διδάξουν οι: Γιώργος Βαλαής, Cezaris Graužinis, Δημήτρης Ήμελλος, Ακύλλας Καραζήσης, Χρήστος Καρασαββίδης, Δημήτρης Λάλος, Γιώργος Παπαγεωργίου.

Δια βίου μάθηση και πειραματισμός

Η «Μικρή Ακαδημία» ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2018, και συνεχίστηκε με σεμινάρια στη διάρκεια της χρονιάς. Μετά τη μεγάλη περσινή προσέλευση, τη θερμή αποδοχή και τον θετικό απολογισμό το νέο αυτό εγχείρημα καθιερώθηκε.
Όπως σημειώνει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του θεάτρου Tempus Verum-Εν Αθήναις, Δημήτρης Λάλος: «Δημιουργήσαμε μια Ακαδημία ελευθέρων σπουδών που απευθύνεται σ’ επαγγελματίες του χώρου για τη μετεκπαίδευση αλλά και τη δια βίου μάθηση. Όπως σε κάθε τέχνη, έτσι και στην τέχνη του θεάτρου, κάθε επαγγελματίας συνεχίζει την εκπαίδευσή του μέχρι τα βαθιά γεράματα, δουλεύοντας διαρκώς την εγρήγορση, την επικοινωνία αλλά και την αλήθεια πάνω στη σκηνή. Ενημερώνεται συνεχώς για τις νέες μεθόδους και τις τάσεις που επικρατούν παγκοσμίως, έτσι ώστε να βρίσκεται στο εδώ και τώρα. Στον παλμό του σύγχρονου θεάτρου, εξαλείφοντας έτσι τις αποστάσεις ανάμεσα στο παλιό και το νέο, δημιουργώντας το ένα και μοναδικό παίξιμο που ενδιαφέρει την τέχνη του 21ου αιώνα: το αληθινό. Στα παραπάνω στοχεύει να συμβάλει η Μικρή Ακαδημία».

Αναλυτικά τα σεμινάρια:

«Performance (Υποκριτική-Σκηνοθεσία-Δραματουργία)»
Εισηγητής: Γιώργος Βαλαής

Διάρκεια: 16/10 – 8/1
Κάθε Τετάρτη 10:00-13:00

Στόχος είναι η εξερεύνηση της υποκριτικής και της σκηνικής γραφής, μέσα από τους όρους και τις πρακτικές του μεταδραματικού θεάτρου. Η αντιμετώπιση του λόγου σαν σώμα, σαν μουσική παρτιτούρα και όχι σαν ψυχολογικό αποτέλεσμα, η προφορικότητα, η σκηνική παρουσία, η εξάσκηση στον ρυθμό–συνολικό και ατομικό– η διαπραγμάτευση με το κοινό, το μοντάζ και η αφηγηματικότητα, είναι τα στοιχεία που θα διερευνηθούν κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.
Ταυτόχρονα, η εκπαίδευση πάνω στην έννοια της δραματουργίας ως ένα απαραίτητο στοιχείο, που δομεί μια ιστορία και εκπαιδεύει και μετατρέπει τον ηθοποιό σ’ έναν «εν θερμώ» σκηνικό συγγραφέα, που διευρύνει την υποκριτική του.

«Αφηγηματικές τεχνικές – Θέατρο για τη φαντασία»
Εισηγητής: Cezaris Graužinis

Διάρκεια: 21/11 – 9/1
Κάθε Πέμπτη 14:00 – 17:00 και Παρασκευή 10:00 – 13:00

Δραματοποίηση μη θεατρικού κειμένου πρόζας, χρησιμοποιώντας διαφορετικούς τρόπους σωματικής-φωνητικής έκφρασης: ρυθμοί λόγου και κίνησης, φωνητικά και κινητικά εργαλεία, ποιητική χειρονομία, focusing φωνητικό και σωματικό.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, θα ασχοληθούμε με την ανάπτυξη του ηθοποιού ως χειραγωγού και αρχιτέκτονα της φαντασίας του θεατή.
Το πρακτικό μέρος του εργαστηρίου θα βασιστεί σε συγκεκριμένα λογοτεχνικά κείμενα, τα οποία θα οριστούν αργότερα, σύμφωνα με τη σύνθεση της ομάδας των συμμετεχόντων.

«Σκηνική δράση με κείμενο και χωρίς»
Εισηγητής: Δημήτρης Ήμελλος

Διάρκεια: 19/10 – 11/1
Κάθε Σάββατο 10:00-13:00

Πολλές φορές στο θέατρο συγχέεται η σκηνική δράση με τη δραστηριότητα. Για παράδειγμα, λέμε: Εδώ η δράση μου είναι να πίνω καφέ ή να διαβάζω εφημερίδα, όπως το ίδιο λέμε και για το κείμενο: Εδώ του λέω ότι τον αγαπώ ή του λέω πόσο υποφέρω κ.τλ. Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα να εξαρτόμαστε από τα λόγια και όχι να τα χρησιμοποιούμε στην υπηρεσία ενός σκοπού. Το συγκεκριμένο σεμινάριο, έχει ως στόχο το ξεκαθάρισμα αυτής της παρεξήγησης και την απελευθέρωση του ηθοποιού από τη σκλαβιά να υπηρετεί ένα προκαθορισμένο κείμενο και να εκφράζει προκαθορισμένα συναισθήματα.

Αφήγηση / Προφορικότητα / Κυριολεξία
Εισηγητής: Ακύλλας Καραζήσης

Διάρκεια: 16/10 – 8/1
Κάθε Τετάρτη 14:00-17:00

Πώς μιλάμε στη ζωή;
Πώς μιλάμε στο Θέατρο;
Εννοώ αυτά που λέω. Τι θα πει αυτό;
Υπάρχει το λεγόμενο καθημερινό;
Υπάρχει το λεγόμενο ποιητικό;
Αυτά και άλλα συναφή για ηθοποιούς ή και σπουδαστές Δραματικών Σχολών

«Ποιητικό θέατρο: Ερωτευμένο θέατρο, η μάχη με τις λέξεις, υποκριτική υπεράσπιση»
Εισηγητής: Χρήστος Καρασαββίδης

Διάρκεια: 20/10 – 12/1
Κάθε Κυριακή 14:00 – 17:00

Το σεμινάριο απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε ηθοποιούς και σπουδαστές δραματικών σχολών, χωρίς ν’ αποκλείει κι άλλες συμμετοχές. Εξερευνά τη νέα μορφή του επιθετικού πειραματικού θεάτρου, εστιάζοντας στον ποιητικό λόγο, τους λεξιλογικά δύσκολους μονολόγους, την ακραία σκηνική σύνθεση καθώς και στην υποκριτική καθοδήγηση του ηθοποιού σε κάθε συνθήκη παράστασης. Η επιλογή θα γίνει μέσω της αποστολής βιογραφικών.

«Θεατρική Γραφή»
Εισηγητής: Χρήστος Καρασαββίδης

Διάρκεια: 20/10 – 12/1
Κάθε Σάββατο 14:00 – 17:00

Πώς μπορεί από το μηδέν να δημιουργηθεί ένα θεατρικό κείμενο; Πώς γράφονται οι παραληρηματικοί μονόλογοι, πώς αξιοποιούνται οι λέξεις κι οι μεταφορές, πώς σκιαγραφούνται οι χαρακτήρες; Αξιοποιώντας την ποιητική φόρμα κειμένου που γνωρίσαμε στην «Lolita Reversed» και στα «Τέσσερα Κοριτσάκια» ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Χρήστος Καρασαββίδης, παραδίδει ένα masterclass δημιουργικής γραφής για επαγγελματίες και ερασιτέχνες συγγραφείς.

«Υποκριτική στην Κάμερα»
Εισηγητής: Δημήτρης Λάλος

Διάρκεια: 19/10 – 11/1
Κάθε Σάββατο 10:00-13:00

Το σεμινάριο αυτό έχει σκοπό την ανάλυση των εκφραστικών μέσων του ηθοποιού, μπροστά στην κάμερα. Κύριοι στόχοι η αντιμετώπιση της εναλλαγής χρόνου, χώρου και συναισθημάτων του κινηματογραφικού ρόλου και ο επαναπροσδιορισμός των εκφραστικών μέσων του ηθοποιού στις ιδιαίτερες απαιτήσεις του συγκεκριμένου μέσου.
Παντρεύοντας το θεωρητικό με το τεχνικό και βγάζοντας συμπεράσματα από το υλικό που δημιουργείται επιτόπου με τη χρήση κάμερας, θα αποπειραθούμε να ανακαλύψουμε τον «κινηματογραφικό ηθοποιό.

«Κώδικες αφηγηματικού θεάτρου»
Εισηγητής: Γιώργος Παπαγεωργίου

Διάρκεια: 20/10 – 12/1
Κάθε Κυριακή 10:00 – 13:00

Μέσα από κείμενα της σύγχρονης δραματουργίας, θα ερευνηθεί η αντιμετώπιση του αφηγηματικού λόγου σε επίπεδο ερμηνευτικό. Το σεμινάριο θα επικεντρωθεί σε ατομικό επίπεδο (μονόλογος) καθώς και σε ομαδικό (ομαδική αφήγηση). Πώς ενεργοποιείται η προσωπική σύνδεση του ερμηνευτή με ένα λογοτεχνικό κείμενο; Πώς προσεγγίζεται η έννοια της «δυναμικής αφήγησης»; Οι συμμετέχοντες μέσω της δραματουργικής έρευνας, αυτοσχεδιασμών και υποκριτικής καθοδήγησης, θα δουλέψουν πάνω σε «κώδικες του αφηγηματικού θεάτρου».

Χρήσιμες πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής, μπορείτε να στείλετε e-mail στο tempusverum.academy@gmail.com, καθώς και να καλείτε στο τηλέφωνο 697 6458526. Βρείτε όλα τα νέα για τη «Μικρή Ακαδημία» στην επίσημη σελίδα της στο Facebook: http://bit.ly/2Ko7VWA καθώς και του Tempus Verum-Εν Αθήναις στο: www.facebook.com/tempusverum/

Κόστος: 100 € το μήνα/σεμινάριο

Για την παρακολούθηση δύο ή περισσότερων σεμιναρίων, παρέχεται έκπτωση 10%.

***

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΝΟΣ ΕΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΑΛΟ

Όπως κάθε τέχνη και κάθε επιστήμη εξελίσσεται, έτσι και το θέατρο δεν αποτελεί εξαίρεση. Πώς, όμως, εξελίχθηκε η υποκριτική τον τελευταίο αιώνα; Πώς φτάσαμε από τον Στανισλάφσκι και το Θέατρο Τέχνης της Μόσχας, στον Λι Στράσμπεργκ και το Actors Studio; Πώς επηρεάζει ο κινηματογράφος το σύγχρονο παίξιμο;
Θα επαναπροσδιορίσουμε την έννοια της «μεθόδου» και μέσω της αρνητικής εκμάθησης (via negativa), θα ξεκαθαρίσουμε τα κατάλοιπα τον διαφόρων τεχνικών και θα αναδομήσουμε έναν καθαρό δρόμο προσέγγισης μέσα από της δικές μας αναφορές.
Έτσι, θα προσπαθήσουμε να φτάσουμε στα άκρα αναζητώντας τη βαθύτερη ενέργεια που φέρει ο ηθοποιός πάνω στη σκηνή.
Το μάθημα αυτό απευθύνεται σε επαγγελματίες, σπουδαστές και τελειόφοιτους δραματικών σχολών που ενδιαφέρονται να αφοσιωθούν και να ερευνήσουν σε βάθος την υποκριτική τέχνη.

Το εργαστήρι θα χωριστεί σε τρία στάδια:
Στο 1ο στάδιο θα αναπτύξουμε την αντοχή και τη φυσική κατάσταση που απαιτείται να έχει ο σύγχρονος ηθοποιός του θεάτρου, ενώ ταυτόχρονα θα διευκρινίσουμε τις προθέσεις μας θέτοντας τους στόχους ως ομάδα αλλά κι ο καθένας ξεχωριστά.
Στο 2ο στάδιο θα μελετήσουμε τις βασικές αρχές τις υποκριτικής. Μέσω του αυτοσχεδιασμού θα αναπτύξουμε, θα δυναμώσουμε και θα επαναπροσδιορίσουμε τα εκφραστικά μας μέσα αλλά και χρησιμοποιώντας κείμενα από την παγκόσμια δραματουργία θα επαναπροσδιορίσουμε την έννοια της «μεθόδου». Στο μάθημα αυτό, σχεδιασμένο για επαγγελματίες, θα αναλυθούν καθαρά: ο ρόλος του βιογραφικού του χαρακτήρα, η έννοια του ενεργητικού ρήματος, η εκφορά του λόγου και τα στοιχεία της ενέργειας που απαιτούνται για ένα δημιουργικό, αληθινό παίξιμο.
Στο 3ο στάδιο ο βασικός πυρήνας του εργαστηρίου θα αναλάβει ένα κείμενο και σε ερευνητικό επίπεδο θα το παρουσιάσει στο θέατρο Tempus Verum–Εν Αθήναις. Προσομοιώνοντας πραγματικές συνθήκες πρόβας, οι ηθοποιοί θα κληθούν να ακολουθήσουν όλη τη διαδικασία εξερεύνησης ενός ρόλου, από την ανάλυση του χαρακτήρα και την κατάρτιση του βιογραφικού του, μέχρι τους στόχους και τη σκηνική προετοιμασία.
Tο μάθημα αυτό απαιτεί καλή φυσική κατάσταση.
Οι θέσεις είναι περιορισμένες ενώ η επιλογή θα γίνει μέσω αποστολής βιογραφικών και ακρόασης.

Ο Δημήτρης Λάλος είναι ιδρυτικό μέλος του Θεάτρου Επί Κολωνώ. Το 2012 τιμήθηκε με το βραβείο Δημήτρης Χορν. Συνεργάστηκε με τους παγκοσμίου φήμης σκηνοθέτες Ολιβιέ Πι στο Φεστιβάλ Αβινιόν και τον Λουντοβίκ Λαγκάρντ στη Comédie de Reims για το Εθνικό Θέατρο. Έχει διδάξει υποκριτική στο θέατρο Επί Κολωνώ, στο Bios και στο «Ακαδημία Πλάτωνος». Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως σκηνοθέτης και είναι ιδρυτής της εταιρείας θεάτρου Tempus Verum αλλά και καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Tempus Verum-Εν Αθήναις.

***

Τοποθεσία: Θέατρο Tempus Verum – Eν Αθήναις (Ιάκχου 19, Γκάζι)
Ημερομηνία: 11 /11/19- 10/4/20 (κάθε Δευτέρα και Πέμπτη 10:00-13:00)
Πληροφορίες – αιτήσεις με βιογραφικό σημείωμα: tempusverum@gmail.com
Καταληκτική ημερομηνία αιτήσεων: 1/11/19
Κόστος συμμετοχής: 950 € εξόφληση σε 3 δόσεις

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
694ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Cat Is Art