32.6 C
Athens
Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

Η βιοποικιλότητα γύρω από την Ακρόπολη

Πόσοι από εμάς παρατηρούμε τ’ αγριολούλουδα που φυτρώνουν στις άκρες των πεζοδρομίων ή κοιτάμε τον ουρανό για να παρατηρήσουμε τα πουλιά που πετούν; Κι όμως, η προσεκτική παρατήρηση επιφυλάσσει ευχάριστες εκπλήξεις. Την ενδιαφέρουσα βιοποικιλότητα της περιοχής γύρω από την Ακρόπολη, που φιλοξενεί περισσότερα από εκατό είδη πουλιών (όπως ο τσαλαπετεινός αριστερά και το βραχοκιρκίνεζο δεξιά στις φωτογραφίες), δεκαπέντε είδη πεταλούδων και πλούσια χλωρίδα με σπάνια ενδημικά φυτά, ανέδειξε η περιήγηση που οργάνωσε γύρω από την Ακρόπολη το περιοδικό GEO, σε συνεργασία με τη ΜΚΟ «Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης», στο πλαίσιο των δράσεών του, για τον εορτασμό του Έτους Βιοποικιλότητας, το οποίο διανύουμε.

Eπικεφαλής της περιήγησης τέθηκε ο βιολόγος-περιβαλλοντολόγος και διευθυντής της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης Μαρτίνος Γκαίτλιχ, ο οποίος μύησε την ομάδα παιδιών που τον πλαισίωσε, στις φυσικές ομορφιές του τοπίου. Όπως επισήμανε ο κ. Γκαίτλιχ οι πόλεις δημιούργησαν νέους οικολογικούς θώκους, τους οποίους ορισμένα είδη ζώων και φυτών έσπευσαν να εκμεταλλευθούν. Απορροφημένοι από τις απαιτήσεις της καθημερινότητας, δεν συνειδητοποιούμε ότι συνυπάρχουμε με πολλούς άλλους ζωντανούς κόσμους και μικρόκοσμους.

Η περιήγηση στην Πλάκα, την παλαιότερη συνοικία της Αθήνας, έδωσε την ευκαιρία στην ομάδα να εντοπίσει χελιδονοφωλιές. Η πόλη φιλοξενεί δύο είδη, τα χελιδόνια ή σταυλοχελίδονα και τα σπιτοχελίδονα ή λευκοχελίδονα. Στην περιοχή εντοπίζονται περίπου είκοσι χελιδονοφωλιές.

Πέρα από τα χελιδόνια στο ουρανό της περιοχής πετούνε Σαχτάρες, καρακάξες, κουρούνες, κοτσύφια, σπουργίτια, περιστέρια και δεκαοχτούρες ενώ ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα βραχοκιρκίνεζα, μικρόσωμα γεράκια που τρέφονται με έντομα και τρωκτικά και φωλιάζουν στο βράχο της Ακρόπολης.

Οι αρχαιολογικοί χώροι της Ακρόπολης προσφέρουν καταφύγιο σε πουλιά όπως η Σταχτοσουσουράδα, ο Καρβουνιάρης, ο Κοκκινολαίμης, η Τσίχλα και ο Σπίνος.

Μέλισσες και πεταλούδες επισκέπτονται μπιγκόνιες, πετούνιες, αγγελικές και μπουκαμβίλιες στους κήπους των σπιτιών. Ο γκιώνης και η κουκουβάγια κάνουν έντονη την παρουσία τους τις νυχτερινές ώρες ενώ ευχάριστο είναι το μελωδικό βουητό από τα τριζόνια, τους γρύλους και το καλοκαίρι από τα τζιτζίκια.

Στην πλατεία των Αέρηδων η ομάδα μελέτησε ζοχούς, πικραλίθες, αγριοραδίκια, παπαρούνες, αγριοβρώμη αλλά και δέντρα όπως η αγριοσυκιά, η κουτσουπιά, η ροδιά και ο αϋλανθος (βρωμοκαρυδιά).

Στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου ο κ. Γκαίτλιχ μίλησε στην ομάδα για τα δέντρα της περιοχής. Πεύκα, πλατάνια, κυπαρίσσια, μουριές και λυγαριές προσφέρουν σκιά στους επισκέπτες . Στην περιοχή γύρω από την Ακρόπολη υπάρχουν τρία είδη βελανιδιάς, η ήμερη που είναι και φυλλοβόλα, η αριά και το πουρνάρι που είναι αειθαλή. Τη χλωρίδα της περιοχής συμπληρώνουν μολόχες, τσουκνίδες, αγιόκλημα αλλά και χαρουπιές.

Στην οδό Αγίου Παύλου η ομάδα παρατήρησε μία φωλιά τσαλαπετεινών και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στην περιοχή ανάμεσα στο λόφο του Φιλοπάππου και το λόφο των Νυμφών, την οποία διαπερνούσε στο παρελθόν ένας σημαντικός εμπορικός δρόμος της αρχαιότητας, συνέχεια της Εγνατίας οδού. Τα παιδιά, με τη βοήθεια του κ. Γκαίτλιχ κατασκεύασαν φωλιές πουλιών τις οποίες τοποθέτησαν σε δέντρα.

Το πιο σπάνιο από τα φυτά της Ακρόπολης, το οποίο φύεται αποκλειστικά εδώ και πουθενά αλλού στον κόσμο, είναι η Micromeria acropolitana, ένα μικρό πολυετές φυτό με ροζ λουλούδια, ύψους 5-20 εκ. που αποτελεί αναμφίβολα σύμβολο επιβίωσης.

Τα ίχνη της “Micromeria acropolitana” είχαν χαθεί από το 1908. Εντοπίστηκε εκ νέου το 2006 ως συστατικό στοιχείο τής εν ζωή χλωρίδας του ιερού βράχου, χάρη στον Έλληνα βιολόγο Γρηγόρη Τσούνη.

«Προάγοντας τη φύση μέσα στις πόλεις, συμβάλλουμε όχι μόνο στην αναζωογόνηση τους, αλλά και στη δημιουργία ενός νέου πρότυπου αστικής διαβίωσης. Έτσι για τον κάτοικο της πόλης, η επαφή και η απόλαυση της φύσης, παύει να είναι μία ενασχόληση κατάλληλη μόνο για τις διακοπές του αλλά γίνεται μία προσιτή δυνατότητα της καθημερινής του ζωής» υπογράμμισε καταληκτικά ο κ. Γκαίτλιχ.

Η περιήγηση γύρω από την Ακρόπολη κινηματογραφήθηκε με σκοπό τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ που θα αξιοποιηθεί από όλες τις εκδόσεις του GEO ανά τον κόσμο.

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
705ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -