13.4 C
Athens
Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2024

Βάσω Χατζή: «Για μένα τα πανηγύρια είναι η καλύτερη διασκέδαση του Έλληνα»…

«Τραγουδούσα από κοριτσάκι κάνοντας αγροτικές δουλειές. Με τον Γιώργο Κόρο γνωρίστηκα σε ένα γλέντι στην περιοχή μας, στην Ασωπία Θηβών. Τότε με ανεβάσανε στο πάλκο να τραγουδήσω δύο τραγούδια της Σοφίας Κολλητήρη, η οποία τότε συνεργαζόταν μαζί του. Φαίνεται ότι τα είπα καλά, γιατί ο Κόρος ζήτησε από τους γονείς μου να με πάρει μαζί του στο συγκρότημα. Ο ίδιος μαζί με τη γυναίκα του, την κυρία Ασήμω, ήρθαν στο σπίτι μου και με ζήτησαν να τους ακολουθήσω στην Αθήνα. Τότε ήμουνα ανήλικη, 16 χρόνων, και όταν κατέβηκα έμεινα σε ένα σπίτι στην Κυψέλη, κοντά σε αυτό του Κόρου, μαζί με τον αδελφό μου».

Αυτά έλεγε τον Μάρτιο του 2016 η Βάσω Χατζή σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Espresso και στον δημοσιογράφο Αλκίνοο Μπουνιά.

***

Τη Βάσω Χατζή – που έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023 – την αποκαλούσαν και «σύγχρονη ιέρεια της καψούρας». Ήταν «ζυμωμένη» από παιδί με τα δημοτικά, τα λαϊκά και τα πανηγυριώτικα ξεφαντώματα. Γεννήθηκε στην Ασωπία Βοιωτίας και ξεκίνησε να ασχολείται με το τραγούδι σε ηλικία 16 ετών, όταν ήρθε στην Αθήνα.

Μερικές από τις επιτυχίες της: «Αγάπες και παράπονα» (1976), «Λίγα λουλούδια» (1977), «Δύο αγάπες» (1977), «Πόσο πάει το φιλί» (1978), «Σ’ αγαπώ και πού με βάζεις» (1979), «Πάρε την καρδιά μου» (1991), «Φίλησέ με» (1992), «Μετανοιωμένος» (1995) κ.λπ. Έχει επίσης μικρή ή μεγάλη συμμετοχή στους δίσκους: «Γεύση από Ελλάδα» (1974), «Με αγάπη» (1983), «Κ. Σούκας: 20 χρόνια επιτυχίες» (1991 και CD), «Πανόραμα» (του Βασιλάκη Σαλέα, 2πλός δίσκος «ζωντανής» ηχογράφησης, 1992 και CD), «Mια βραδιά στο Αλεξάντερ» (1999, CD), κ.λπ.

***

Ο αποχαιρετισμός της Βάσως Χατζή θα γίνει την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στην Ασωπία, το μεσημέρι στις 3.

***

***

Οι πρώτες ζωντανές εμφανίσεις της έγιναν στα τέλη της δεκαετίας του ’60 σε γνωστά δημοτικά στέκια, κυρίως γύρω από την περιοχή της Ομόνοιας, όπως το «Ελληνικό Γλέντι», η «Βοσκοπούλα», η «Ιτιά». Το όνομά της άρχισε σιγά σιγά να γίνεται γνωστό στους κύκλους του λεγόμενου δημοτικού τραγουδιού, χωρίς όμως η ίδια να απαρνείται και το λαϊκό τραγούδι.

Έτσι εμφανίστηκε με τον Μάκη Χριστοδουλόπουλο (μάλιστα, στο σουξέ του «Παντρεμένοι κι οι δυο» του κάνει δεύτερη φωνή), αλλά και με τον Στάθη Κάβουρα, τον Γιάννη Κωνσταντίνου, τον Θανάση Βαρσαμά, τη Σοφία Κολλητήρη, την Άννα Τσαχάλου, τη Ζέτα Οικονόμου, την Τασία Βέρρα, τον Τάκη Καρναβά και άλλους γνωστούς, αποκαλούμενους δημοτικολαϊκούς καλλιτέχνες. Επίσης, συνεργάστηκε με σπουδαίους οργανοπαίκτες όπως ο Λευτέρης Ζέρβας, ο Βασίλης Σαλέας, ο Γιάννης Βασιλόπουλος, ο Μάκης Μπέκος, ο Γιώργος Μάγγας.

«Δεν κατάλαβα την ξενομανία του Έλληνα»

Από δισκογραφικής πλευράς έχει ηχογραφήσει περί τα 200 τραγούδια σε μουσική του Κώστα Σούκα (δικό του είναι το σουξέ της «Θέλω τον Θεό να τον ρωτήσω» σε στίχους Γιώργου Πια), του Κώστα Πίτσου και άλλων συνθετών.
«Το δημοτικό είναι πολύ δύσκολο τραγούδι και οι τραγουδιστές αυτού του είδους, αν έχουν σωστή άρθρωση, μπορούν να πουν και λαϊκά. Ενώ οι λαϊκοί τραγουδιστές δεν τα καταφέρνουν με τα δημοτικά, γιατί έχουν πολλά “γυρίσματα”».

«Για μένα τα πανηγύρια, στα οποία πλέον έρχονται οικογένειες και δεν γίνονται φασαρίες όπως παλιά για τις παραγγελιές, είναι η καλύτερη διασκέδαση του Έλληνα και χαίρομαι να τραγουδάω σε αυτά! Βέβαια, ξέρω ότι υπάρχουν και εκείνοι που τα δημοτικά τα αποκαλούν “βλάχικα” και τα πανηγύρια τα θεωρούν μπανάλ. Όμως αυτή είναι η δική μας μουσική. Δεν κατάλαβα ποτέ την ξενομανία του Έλληνα» έλεγε η Βάσω Χατζή στη συνέντευξή της.

Η αγαπημένη τραγουδίστρια δεν παντρεύτηκε ποτέ και δεν έχει μετανιώσει που δεν απέκτησε δικά της παιδιά. Άλλωστε, το μότο της ήταν ότι «σε αυτή τη ζωή, είτε με γάμους είτε χωρίς γάμους, με παιδιά ή χωρίς, όλοι μόνοι μας ερχόμαστε και μόνοι μας φεύγουμε».

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -