Πώς η Ελισάβετ «κέρδισε» τους Βρετανούς όταν ήταν μόλις 14 ετών. Ακούστε εδώ την ιστορική της ομιλία

Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου του 1940 η 14χρονη πριγκίπισσα Ελισάβετ έκανε την πρώτη της ραδιοφωνική ομιλία από τα Ανάκτορα του Ουίνδσορ, στην παιδική ώρα του BBC. Έχοντας δίπλα της την αδελφή της Μαργαρίτα, απευθύνθηκε στα παιδιά που ζούσαν τις συνέπειες του πολέμου και στα παιδιά που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και στάλθηκαν μακριά για τη δική τους ασφάλεια.

***

«Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τους γενναίους μας ναύτες, στρατιώτες και αεροπόρους, και προσπαθούμε, επίσης, να αποδείξουμε ότι συμμεριζόμαστε τον κίνδυνο και τη λύπη του πολέμου.
Η αδελφή μου, η Μαργαρίτα Ρόουζ και εγώ, καταλαβαίνουμε πώς νιώθετε αφού γνωρίζουμε τι σημαίνει να είσαι μακριά από αυτούς που αγαπάς περισσότερο στον κόσμο. Σε εσάς, που ζείτε κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες σας στέλνουμε ένα μήνυμα αληθινής συμπάθειας.
Πρέπει να σκεφτόμαστε πως παρόλο που πρέπει να κάνουμε ακόμα υπομονή, οι καλύτερες ημέρες θα επιστρέψουν: Θα είμαστε με τους φίλους μας ξανά. Θα είμαστε με τις οικογένειές μας ξανά. Θα συναντηθούμε ξανά. Ξέρουμε, όπως καθένας από εμάς, ότι στο τέλος όλοι θα είμαστε καλά».

***

 

Η Ελισάβετ στις 6 Φεβρουαρίου του 1952 έγινε βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τον θάνατο του πατέρα της. Σήμερα είναι η Αρχηγός Κράτους με τα περισσότερα χρόνια στην εξουσία παγκοσμίως.

 

Με αυτό το πρώτο της διάγγελμα η Ελισάβετ, αν και μόλις 14 ετών, κέρδισε τους Βρετανούς. Ο Ντέρεκ ΜακΚόλοχ – ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη διοργάνωση της εκπομπής – είχε δηλώσει ότι αν και ο Βασιλιάς Γεώργιος ήταν απρόθυμος στο να αφήσει τη νεαρή κόρη του να εκτεθεί στον αέρα, τελικά έμεινε ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα.
Από τότε, η Ελισάβετ κάθε χρόνο δίνει μια ομιλία την ημέρα των Χριστουγέννων, κατά τη διάρκεια της οποίας συνοψίζει συνήθως τα μεγάλα γεγονότα της χρονιάς.

***

Η Ελισάβετ Β γεννήθηκε την 21η Απριλίου 1926. Στις 6 Φεβρουαρίου του 1952 έγινε βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τον θάνατο του πατέρα της. Σήμερα είναι η Αρχηγός Κράτους με τα περισσότερα χρόνια στην εξουσία παγκοσμίως.

***

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΙΣΑΒΕΤ

https://www.youtube.com/watch?v=VJI9LPFQth4?t=5