«Ξέρεις τι ήταν οι “καρυδάκηδες”; Πρέπει να έχουν ξεμείνει μερικοί σε τίποτα στενά. Ήταν κάτι απατεώνες που, αντί για τα χαρτιά της τράπουλας που χρειάζονταν οι “παπατζήδες” για το παιχνίδι του παπά, έβαζαν στο τραπέζι μισό από ένα άδειο καρύδι με το οποίο έκρυβαν μία …φακή και ένα δύο άδεια μισοκάρυδα, κι εσύ έπρεπε να βρεις κάτω από ποιο ήταν η φακή. Και όλοι αυτοί έκλεβαν κόσμο και κοσμάκη και κυρίως τους φουκαράδες και τους ανυποψίαστους, που έρχονταν κάθε τόσο από τα χωριά και τις επαρχίες τους…».
***
Αθώες εικόνες από τη ζωή της Θεσσαλονίκης περιγράφει ο δημοσιογράφος Βασίλης Ι. Τζανακάρης στο νέο του βιβλίο με τον τίτλο «Αμαλία, μια πόρνη στα αζήτητα», που κυκλοφόρησε από την «Ελληνοεκδοτική».
Όμως το βιβλίο αυτό ρίχνει φως στην πόλη που ήταν το επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων, σε μια χρονιά σημαδιακή για τη σύγχρονη ιστορία, το 1963.
Ο Τζανακάρης κάθεται στα τραπεζάκια του θρυλικού καφέ – ζαχαροπλαστείου «Φλόκα» με την Αμαλία, μια τραγική πρωταγωνίστρια των οίκων ανοχής, η οποία ξετυλίγει με αφοπλιστική ειλικρίνεια το κουβάρι των αναμνήσεών της. Η Αμαλία μιλάει για την Ελλάδα του Μεσοπολέμου, τα πορνεία, το νοσοκομείο Συγγρού, τη «Σωτηρία» των φυματικών και την κατοχική Θεσσαλονίκη, τα οδόσημα της συγκλονιστικής εξιστόρησής της.
Στο φόντο των διηγήσεών της βλέπουμε ακόμα τη δολοφονία του βουλευτή της Ε.Δ.Α. Γρηγόρη Λαμπράκη και, λίγα χρόνια νωρίτερα, εκείνη του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ. Επίσης τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου του 1963, τότε που ο Γεώργιος Παπανδρέου και η Ένωση Κέντρου νίκησε με 42% και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η ΕΡΕ έχασαν με 39,4%.
Το βιβλίο είναι μια ιστορική καταγραφή εκείνης της εποχής έτσι όπως την είδε, την έζησε και την περιγράφει η Αμαλία.
***
Ο Βασίλης Ι. Τζανακάρης γεννήθηκε στην Πεντάπολη το 1944, αλλά μεγάλωσε και έζησε στην πόλη των Σερρών. Σπούδασε πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και από τα δεκάξι του χρόνια ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία.
Εξέδωσε τρεις εφημερίδες και δεκαεννέα βιβλία. Από το 1975 και για 34 χρόνια εξέδιδε το θρυλικό και ιστορικό μηνιαίο σερραϊκό περιοδικό «Γιατί».
Υπήρξε από τους πρωτοπόρους στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, με τα οποία ασχολήθηκε επί σειρά ετών.
Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων, του Συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλάδος και αντεπιστέλλον μέλος της ΕΣΗΕΜΘ.
Κείμενα, μελέτες, ποιήματα και συνεντεύξεις του υπάρχουν δημοσιευμένα σε πολλές εφημερίδες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Το βιβλίο του «Δακρυσμένη Μικρασία 1919-1922» (2007, Μεταίχμιο) τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας 2008 στην κατηγορία «Χρονικό – Μαρτυρία». Έχει εκδώσει τα ιστορικά βιβλία «Τα παλληκάρια τα καλά σύντροφοι τα σκοτώνουν» (2002, Καστανιώτης) και «Τότε που ξημέρωνε σκοτάδι» (2005, Καστανιώτης).