Βασίλης Τσιβιλίκας. Τον ζήτησε ο Κάρολος Κουν, αν και είχε αποτύχει στις εξετάσεις για το Θέατρο Τέχνης…

Ύστερα από μία αποτυχημένη προσπάθεια να εισαχθεί στο Θέατρο Τέχνης, σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Πέλου Κατσέλη. Η πρώτη εμφάνιση του Βασίλη Τσιβιλίκα στο θέατρο ήταν το 1965 στη Νέα Ιωνία.
Όμως δύο χρόνια αργότερα ο Κάρολος Κουν τον κάλεσε στο Θέατρο Τέχνης. Εκεί ερμήνευσε τον ρόλο του Μέτωνα στους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη τον Μάιο του 1967 στο Διεθνές Θεατρικό Φεστιβάλ – World Theater Season, στο θέατρο Aldwych του Λονδίνου.

Την Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012 έπαιζε στο θέατρο στην παράσταση «Η ζωή ποδήλατο». Σύμφωνα με την τότε διευθύντρια του Σισμανογλείου Νοσοκομείου, ο ηθοποιός άφησε την τελευταία του πνοή κατά τη διακομιδή του στο νοσοκομείο. Παρουσίασε έντονο θωρακικό άλγος, προσπάθησαν να τον επαναφέρουν στη ζωή εντός του ασθενοφόρου την ώρα της μεταφοράς του, ενώ επί 40 λεπτά και οι γιατροί του νοσοκομείου έδωσαν μάχη να τον σώσουν. Δυστυχώς, όμως, δεν ανταποκρίθηκε ο οργανισμός του ηθοποιού.

Ήταν παντρεμένος με τη δικηγόρο και νομικό Αλίκη Τσιβιλίκα και πατέρας ενός γιου και μιας κόρης.

***

Ο Βασίλης Τσιβιλίκας γεννήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 1942. Είχε καταγωγή από τη Δομνίστα και το Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας. Ήταν το πρώτο παιδί της οικογένειας και είχε δύο αδελφές.

Φοίτησε στο Αμερικάνικο Κολέγιο της Θεσσαλονίκης «Anatolia». Εκεί οι καθηγητές του τον παρότρυναν να ασχοληθεί με την υποκριτική, συμμετέχοντας αρχικά στη θεατρική ομάδα του σχολείου.

Μετά την ολοκλήρωση των εγκύκλιων σπουδών του πέρασε στην Αγγλική Φιλολογία, την οποία όμως εγκατέλειψε για να κατεβεί στην Αθήνα και να ασχοληθεί επαγγελματικά πλέον με την υποκριτική.

 

 

 

Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 ξεκινά να ασχολείται με την επιθεώρηση και στα μέσα της με την πρόζα. Η δεκαετία του ’70 ήταν η περίοδος που πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο. Η πρώτη ταινία που συμμετείχε ήταν «Η θεία μου η χίπισσα» του Αλέκου Σακελλάριου, με τη Ρένα Βλαχοπούλου, τον Ανδρέα Μπάρκουλη και τη Νόρα Βαλσάμη.

***

Έπαιξε στις ταινίες: Ξαφνικός πειρασμός (1988) Πονηρό τετ-α-τετ (1987), Ένα τραγούδι θα σου πω (1985), Παντρευτείτε γιατί χανόμαστε (1985), Το είδωλο (1986), Η γκαρσονιέρα της τρέλας (1986), Σου χαρίζω τη γυναίκα μου (1986), Τώρα θέλω τώρα (1980), Ψυχή και σάρκα (1974), Η Ρένα είναι “οφ-σάιντ” (1972), Ο κύριος σταθμάρχης (1972), Ο μάγκας με το τρίκυκλο (1972), Ζητείται επειγόντως γαμπρός (1971), Ο κατεργάρης (1971), Η θεία μου η χίπισσα (1970).

***

Έπειτα από την επιτυχία που σημείωσε με την πρώτη του εμφάνιση, συμμετείχε σε αρκετές ταινίες, ενώ παράλληλα η παρουσία του στο θέατρο ήταν σταθερή. Όντας θιασάρχης, επί πολλά χρόνια έπαιζε -ανελλιπώς, κάθε χρόνο- σε κωμωδίες, ελληνικές και ξένες, όπου σκηνοθετούσε και πρωταγωνιστούσε.

***

 

Φύσει κωμικός ηθοποιός, ο Βασίλης Τσιβιλίκας γνώρισε μεγάλη επιτυχία τόσο στην πρόζα όσο και στην επιθεώρηση.
Είχε προσφέρει στιγμές γέλιου με την υποκριτική του σε θεατρικά έργα, στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση, ακόμα και σε διαφημιστικά σποτ.

Το 1970, ο Βασίλης Τσιβιλίκας κάνει την πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση με το «Θέατρο της Δευτέρας», ενώ ακολουθούν το «Αξιωματικός Υπηρεσίας» το 1972, «Εν τούτω Νίκα» (στο ρόλο του ταβερνιάρη) και «Βίβα Κατερίνα» το 1973, «Ατσίδες» το 1976, «1.000 χρόνια μετά» το 1977, «Βράδια Επιθεώρησης» το 1984, «Ο κύριος συνήγορος» (1990), έκτακτη εμφάνιση στο «Χάι Ροκ» το 1992, «Ο τέταρτος γάμος» (1994), συμμετοχή στο «Baby style» το 1999 και «Άρωμα γυναίκας» το 2000.

Θρυλική ήταν η παρουσία του στο «Καλλιτεχνικό Καφενείο» με τον Μίμη Πλέσσα και τον Κώστα Φέρρη.