Βασίλης Παντελίδης. Πρώτος στην Παγκόσμια Μπιενάλε Φοιτητικής Φωτογραφίας

259

Στην 8η Παγκόσμια Μπιενάλε Φοιτητικής Φωτογραφίας, νικητής μεταξύ 170 φοιτητών από όλο τον κόσμο αναδείχθηκε ο Έλληνας Βασίλης Παντελίδης.
Η έκθεση διοργανώθηκε από την Ακαδημία Τεχνών του Πανεπιστημίου του Νόβι Σαντ, στη Σερβία. O Παντελίδης, γεννήθηκε το 1984 και είναι εικαστικός καλλιτέχνης και φωτογράφος με έδρα τη Θεσσαλονίκη όπου σπουδάζει στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.
Στην Παγκόσμια Μπιενάλε Φοιτητικής Φωτογραφίας πήραν μέρος προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές πανεπιστημιακών Τμημάτων και Κολεγίων που συμπεριλαμβάνουν το αντικείμενο της φωτογραφίας στο πρόγραμμα σπουδών τους. Οι φοιτητές συμμετέχουν στον Διαγωνισμό με πρωτότυπα έργα, τα οποία δημιουργούνται στο πλαίσιο των σπουδών τους.

Η Διεθνής Κριτική Επιτροπή του Διαγωνισμού έδωσε το 1ο βραβείο στον Βασίλη Παντελίδη, φοιτητή του Τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για το πρότζεκτ «Μονόλογοι/Monologues» (2021).
Η καλλιτεχνική πρακτική του Παντελίδη εστιάζει στο ανθρώπινο υποκείμενο και σώμα που συνδιαλέγονται με το χώρο και τα αντικείμενα. Ενδιαφέρεται για την ταυτότητα, το χρόνο και τη μνήμη, τους συμβολισμούς και τα στερεότυπα. Στις σχολαστικά κατασκευασμένες εικόνες του, ο καλλιτέχνης γίνεται πρωταγωνιστής διαφορετικών σεναρίων, στα οποία παρουσιάζει το οικείο και καθημερινό σε ένα ασυνήθιστο πλαίσιο. Εισάγoντας το ανοίκειο, το παράδοξο και το παράλογο, οι εικόνες του λειτουργούν ως οπτικές μεταφορές που θολώνουν τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας.