Του Παναγιώτη Μήλα (*)
Όπως έγραφε ο Αλέξης Σολομός «ο θεατρικός μονόλογος που δημιουργήθηκε μαζί με τον πρώτο υποκριτή, στα χρόνια του Θέσπη, το 600 π.Χ. […] κλείνει την πεμπτουσία του στοχασμού των δραματουργών κι αποτελεί λυδία λίθο για την αξιοσύνη των θεατρίνων».
Πράγματι: Η πεμπτουσία του Εμμανουήλ Ροΐδη ταίριαξε απόλυτα με την αξιοσύνη του Κώστα Βασαρδάνη στην «Ψυχολογία Συριανού Συζύγου» που είδα στο ανανεωμένο θέατρο «Σταθμός».
Αληθινός σταθμός στην ερμηνευτική πορεία του Βασαρδάνη, στον οποίο το 2004 απονεμήθηκε το «Βραβείο Χορν». Μάλιστα όσο παρακολουθούσα την παράσταση σκεφτόμουν ότι θα άξιζε να βραβευτεί και πάλι.
Να πω εδώ ότι ο μονόλογος δεν ήταν και δεν είναι μια εύκολη λύση και μια οικονομικά συμφέρουσα καλλιτεχνική και επιχειρηματική κίνηση. Πολλοί θεωρούν πως ο μονόλογος είναι μια εύκολη λύση στις μέρες μας. Όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Είναι εντελώς διαφορετικό να είσαι μόνος στη σκηνή απέναντι στο κοινό και άλλο να είσαι με τους συμπαίκτες σου. Μαζί με άλλους αντιμετωπίζεις πιο εύκολα όλα τα προβλήματα. Αν είσαι μόνος είναι σαν να περπατάς ως ακροβάτης στο σκοινί χωρίς να υπάρχει από κάτω δίχτυ ασφαλείας.
Χρειάζεται λοιπόν θάρρος για μια τέτοια απόφαση. Ευτυχώς ο Κώστας Βασαρδάνης, ένας ακροβάτης του ονείρου, τόλμησε και έκανε αυτό το βήμα και μας οδήγησε απευθείας στην καρδιά του έργου του Ροΐδη.
***
«Ένα βήμα με ειδικούς όρους»
«Έψαχνα να βρω ένα κείμενο, δεν θα έλεγα ακριβώς για να αυτοσκηνοθετηθώ (ίσως ακουστεί βαρύγδουπο) αλλά, εν πάση περιπτώσει, να ασχοληθώ με πιο δικούς μου όρους με το ανέβασμά του και, διαβάζοντας την Ψυχολογία Συριανού Συζύγου, σκέφτηκα να κάνω το βήμα»… Αυτά έγραφε ο Κώστας Βασαρδάνης στο σκηνοθετικό του σημείωμα για την «Ψυχολογία Συριανού Συζύγου» του Εμμανουήλ Ροΐδη, και συνεχίζει:
«Η εικόνα που είχα για τον Ροΐδη ήταν λίγο «δαντελωτή», «αφρώδης» και «ανάλαφρη»… έναντι του «βαρέως πυροβολικού» των Βιζυηνού και Παπαδιαμάντη. Διαβάζοντας όμως κείμενά του, διέκρινα αμέσως πλάι σ’ αυτά τα χαρακτηριστικά το βάθος, τη διεισδυτικότητα, τη συγκίνηση και την ευαισθησία της γραφής του. Καθώς επίσης και την έντονη θεατρικότητά της, που σχετίζεται νομίζω αφ’ ενός με την καλώς εννοούμενη υπερβολή της γλώσσας του Ροΐδη, το κύρος, το μέγεθός της και, αφ’ ετέρου, με την αμεσότητα και την ακρίβεια της σκέψης του. Η ειρωνεία του και μια υποφώσκουσα θλίψη που υπάρχουν στο έργο του είναι δύο χαρακτηριστικά του ύφους του που με γοήτευσαν επίσης».
***
Ο Κώστας Βασαρδάνης έπαιξε και σκηνοθέτησε σε μορφή μονολόγου το σημαντικό κείμενο της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας «Ψυχολογία Συριανού Συζύγου» του Εμμανουήλ Ροΐδη στο θέατρο “Σταθμός” από την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018 μέχρι το τέλος Μαρτίου.
Το έργο, γραμμένο το 1894, εκδόθηκε για πρώτη φορά στην εφημερίδα «Άστυ». Ο Συριανός σύζυγος ερωτεύεται κεραυνοβόλα για πρώτη φορά στη ζωή του την όμορφη Χριστίνα, την οποία λίγο καιρό μετά το γάμο του αρχίζει να ζηλεύει παράφορα. Υποπτεύεται ότι τον απατά, αλλά σύντομα διαπιστώνει ότι δεν διατρέχει τέτοιο κίνδυνο αφού η Χριστίνα δεν είναι …ερωτικά άστατη αλλά άμετρα φιλάρεσκη. Αρχίζει δε να συνειδητοποιεί ότι η αγωνία και τα βασανιστικά συναισθήματα που του γεννά ο χαρακτήρας της γυναίκας του αντί να κάμψουν την ερωτική του διάθεση προς αυτήν, την αναζωπυρώνουν. Πρόκειται για ένα ανάλαφρο, αλλά συνάμα εύστοχο και βαθύ ψυχογράφημα της ερωτικής ζωής ενός άντρα. Οι πιθανοί συμβιβασμοί που πρέπει να κάνουμε στη ζωή μας, μοιάζει να μας λέει ο Ροΐδης, δεν βγαίνουν απαραίτητα σε κακό…
Η «Ψυχολογία Συριανού Συζύγου» είναι μια παράσταση άψογα παιγμένη και σκηνοθετημένη, μια θεατρική εργασία σαρωτικής δύναμης, φαντασίας και δημιουργικότητας. Ένα έργο για την ίδια την ανθρώπινη φύση και το εύθραυστο νόημα της ζωής.
Ελπίζουμε να συνεχιστεί, ίσως του χρόνου, ή να περιοδεύσει, ώστε να απολαύσει το κοινό δύο ελληνικότατα “διαμάντια”: τον Εμμανουήλ Ροΐδη και τον Κώστα Βασαρδάνη.
***
Πληροφορίες
Σκηνική σύνθεση / ερμηνεία: Κώστας Βασαρδάνης
Φωτογραφίες: Αντρέας Μαντάς
Διάρκεια: 70 λεπτά
***
Θέατρο Σταθμός
Στη οδό Βίκτωρος Ουγκώ 55
Σταθμός μετρό «Μεταξουργείο»
***
(*) Ο Παναγιώτης Μήλας είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και ΔΕΝ ειναι κριτικός θεάτρου.