Επιμέλεια: Παναγιώτης Μήλας
Τον Ιούλιο του 2017, συζήτησα με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου για μια συνέντευξη στο catisart.gr
Ανάμεσα στα άλλα μου είπε:
«Το Λύκειο Επιδαύρου που φτιάχνουμε, έχει να κάνει μ’ αυτό που σας έλεγα για την έλλειψη παιδείας. Πάντα ξεκινάμε με κάποια σκέψη. Όχι ξαφνικά τώρα, να βρω μια ιδέα να πρωτοτυπήσω, αλλά τι σου βγαίνει φυσιολογικά από μέσα σου πρώτα απ’ τις δικές σου τις ανάγκες, απ’ αυτά που σ’ αρέσανε κι απ’ αυτά που δεν σου αρέσανε. Έτσι δημιουργήθηκε το Λύκειο Επιδαύρου. Και απ’ τις δικές μου τις ελλείψεις της παιδείας.
Από δική μου ανάγκη γίνεται κάτι που μ’ αρέσει πάρα πολύ. Όχι το αποτέλεσμα, η διαδικασία και πώς θα εξελιχθεί.
Το αποτέλεσμα, ευτυχώς, αρέσει απ’ αυτά που έχουν γίνει μέχρι τώρα».
***
Στον πρόλογο αυτής της συνέντευξης έγραφα: «Μόνον κάποιος με όραμα, θα μπορούσε να προχωρήσει σε αυτό το παράτολμο εγχείρημα. Μόνον κάποιος που βλέπει το αύριο, θα είχε το σθένος να κάνει το επόμενο βήμα». Έλεγα επίσης πως ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος είναι αυτός που «ξέρει να κάνει τα όνειρά μας πραγματικότητα και να υλοποιεί σε χρόνο μηδέν όλα όσα σχεδιάζει».
Με κάθε του κίνηση αποδεικνύει την ορθότητα της παραπάνω εκτίμησης. Επίσης είναι «ηλίου φαεινότερον» ότι άρεσαν όσα έγιναν την πρώτη χρονιά στο Λύκειο.
Ήδη βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της δεύτερης χρονιάς και τη Δευτέρα 14 Μαΐου 2018 ο κ. Θεοδωρόπουλος παρουσίασε τους φετινούς στόχους του, με τα παρακάτω λόγια:
***
«Σας καλωσορίζω στο Αρχοντικό των Μπενιζέλων για την παρουσίαση της συνεργασίας μας με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Γιώργο Θεοδωρόπουλο, σύμβουλο διοίκησης της ΜΚΟ «Αποστολή» για τη φιλοξενία της σημερινής εκδήλωσης.
Ήταν καλοκαίρι του 2016, λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, που ανακοινώσαμε την ίδρυση του Λυκείου Επιδαύρου, του εκπαιδευτικού θεσμού με τον οποίο οραματιστήκαμε τη σύνδεση της καλλιτεχνικής δημιουργίας με την εκπαίδευση και το διάλογο στο χώρο των παραστατικών τεχνών.
Το 2017 η επιθυμία μας έγινε πραγματικότητα: τον Ιούλιο το θερινό σχολείο αρχαίου δράματος λειτούργησε για πρώτη φορά με εξαιρετική επιτυχία.
Με αυτόν τον τρόπο κάναμε και το πρώτο βήμα σύνδεσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας με το ρεπερτόριο των αρχαίων θεάτρων της Επιδαύρου, υπό την ομπρέλα μιας κοινής θεματικής που διατρέχει τόσο το πρόγραμμα του Λυκείου όσο και εκείνο των παραστάσεων.
Καταφέραμε να δημιουργήσουμε στην Επίδαυρο, που αποτελεί κοιτίδα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ένα γενναιόδωρο φυσικό τόπο, μια εμπειρία συνύπαρξης νέων καλλιτεχνών σε έναν ανοιχτό χώρο μοναδικής ενέργειας.
Φέτος, ανταποκρινόμενοι στο μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον, επεκτείναμε το πρόγραμμα σε δύο κύκλους των 15 ημερών και διευρύναμε το κάλεσμά μας πέρα από τους σπουδαστές Δραματικών Σχολών και τους νέους ηθοποιούς και σε σπουδαστές επαγγελματικών Σχολών Χορού και νέους χορευτές απ’ όλο τον κόσμο.
Σε συνέχεια της περσινής μας προσπάθειας που είχε ως θέμα την «Έλευση του Ξένου», φέτος θα ερευνήσουμε ζητήματα που συνδέονται με τη θεματική «Πολιτεία και Πολίτης», τόσο μέσα από το ρόλο που παίζει ο Χορός στην αρχαία τραγωδία και κωμωδία, όσο και ο ηθοποιός – ερμηνευτής, χαρακτηριστικό παράδειγμα του πρώτου, επί σκηνής, «ενεργού πολίτη».
Η βασική δραστηριότητα του Λυκείου Επιδαύρου, η εκπαίδευση δηλαδή πάνω στο αρχαίο δράμα, επεκτάθηκε φέτος σε περισσότερες περιοχές της Αργολίδας, κατά τη διάρκεια της χρονιάς, με το πρόγραμμα Εκπαιδεύοντας το κοινό στο Αρχαίο Δράμα.
Σε αυτό το πρόγραμμα προστέθηκαν φέτος και οι δράσεις:
1) Διάλογοι – συζητήσεις και ανοιχτά εργαστήρια με τους σκηνοθέτες των παραστάσεων της Επιδαύρου
και 2) Εκπαιδεύοντας το Διεθνές Κοινό στο Αρχαίο Δράμα.
Η ανάπτυξη του προγράμματος Εκπαιδεύοντας το κοινό στο Αρχαίο Δράμα μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους για τον τρόπο που το Φεστιβάλ δημιουργεί δεσμούς με το κοινό και ενισχύει τον εκπαιδευτικό του χαρακτήρα με πυλώνες το αρχαίο δράμα και τους πολίτες, με την πολύτιμη συνεισφορά των συνεργατών του. Στόχος μας είναι το επόμενο διάστημα οι δράσεις αυτές να επεκταθούν σε περισσότερες περιοχές της Πελοποννήσου.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τους φορείς και τα πρόσωπα που στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν τόσο το Λύκειο όσο και τις παράλληλες δράσεις του.
Την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λυδία Κονιόρδου.
Το Λύκειο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και τη στήριξη του Υπουργείου και είναι μέλος του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος, τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθηγητή Αθανάσιο Κατσή και τον κοσμήτορα της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και καθηγητή του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, Χρήστο Καρδαρά για τη στήριξη και τη συνεργασία στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας και την έφορο κ. Άλκηστη Παπαδημητρίου, τον Δήμο Επιδαύρου και τον δήμαρχο κ. Κωνσταντίνο Γκάτζιο, ο οποίος από την ανακοίνωση της ίδρυσης του θεσμού του Λυκείου στέκεται δίπλα μας, τον δήμαρχο Ναυπλιέων κ. Δημήτριο Κωστούρο, για τη σημαντική στήριξή του στο πρόγραμμα Εκπαιδεύοντας το κοινό στο Αρχαίο Δράμα όπως και τον κ. Παναγιώτη Πετρόπουλο, διευθυντή Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, για τη στήριξη της δράσης του προγράμματος στα σχολεία, τον γυμνασιάρχη Λυγουριού κ. Αλέξανδρο Μακρή και τον λυκειάρχη κ. Μιχάλη Γιαννούλη, καθώς και τον προηγούμενο γυμνασιάρχη κ. Παναγιώτη Μάρα για την αμέριστη στήριξή τους, καθώς και όλους τους φορείς που δραστηριοποιούνται στο Λυγουριό και στην ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας.
Θα δώσω τώρα τη σκυτάλη στους συνομιλητές μου για να συζητήσουμε για τα πεδία συνεργασίας μας με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, την πιστοποίηση του προγράμματος του Λυκείου με διδακτικές μονάδες ECTS, το φετινό μας θέμα, το αναλυτικό πρόγραμμα του Λυκείου και τις διεθνείς του συνεργασίες, καθώς και τη δράση Εκπαιδεύοντας το κοινό στο Αρχαίο Δράμα».
***
Για τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου οι ομιλητές ήταν:
-Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου
-Αθανάσιος Κατσής, πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
-Κώστας Γκάτζιος, δήμαρχος Επιδαύρου
-Τζωρτζίνα Κακουδάκη, υπεύθυνη Λυκείου Επιδαύρου, Σύμβουλος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου
-Χρήστος Καρδαράς, κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
-Αστέριος Τσιάρας, αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
-Ιωάννα Καραμάνου, επίκουρη καθηγήτρια Αρχαίου Δράματος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
-Ιωάννης Λεοντάρης, αναπληρωτής καθηγητής Σκηνοθεσίας Θεάτρου και Κινηματογράφου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
-Χριστίνα Ζώνιου, διδάσκουσα Υποκριτικής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
***